Öfke yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Öfke yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Vahşet Türkiye'yi ayağa kaldırdı

KAYSERİ'deki 'vahşi kesim' tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Bayramın ilk günü bir kasabın, kaçmaması için ayaklarını kestiği boğa acılar içinde kıvranırken boğazını keserek kurban etmesi infiale neden oldu.

Hürriyet'i telefon ve faks yağmuruna tutan binlerce vatandaş, dini görevin yerine getirilmesi adına sergilenen bu vahşete büyük tepki gösterdi. Kurbanların acı vermeden kesilmesine ilişkin uyarılara karşın, vahşet sergileyen kasap da halkın tepkisinden ve hayvanlara eziyet ettiği için yargılanmaktan korktuğu için ortadan kayboldu.

Kayseri'nin Mevlana Mahallesinde Kurban Bayramı'nın ilk günü Yüksel Korkut'un kurbanlık boğası, kesim için getirildiği yerde kasapların elinden kaçınca, bir dizi işkenceye maruz kaldı.

YÜREK DAYANMAZ

Boğayı yakalamak isteyenlerin baltayla başından yaraladığı zavallı hayvan acı içinde kaçarak, 1'inci Cadde 14'üncü Sokak'ta bir evin bahçesine girdi ve böylece işkence doruğa çıktı.

Peşinden koşanların kement atarak yakaladığı boğa, ağzı burnu tekmelenip etsizi hale getirilmeye çalışılırken, polisler hayvanın yakalandığı bahçede kesilmesi için bir kasabı cağırdı.

Gelen kasap, yaralı hayvanın kaçmasını önlemek için akıl almaz bir yöntem uygulayarak, önce dört ayağını da kesti.

Kanlar içinde kıvranırken acılar içinde inleyen boğaya arenadaki matador edasıyla yaklaşan kasap, yine hayvana acılar vererek boğazına darbeler vurdu ve kesimi tamamladı.

KASAP ARANIYOR

Kayseri Kasaplar Derneği Başkanı Adnan Aydın, kasabı fotoğraftan teşhis edemedi. Aydın, ‘‘Bizim arkadaşlarımızdan değil’’ derken, ortadan kaybolan kasabın bir marketin et reyonunda çalıştığı ileri sürüldü.

Adnan Aydın, işkenceyle hayvan kesilemeyeceğini, buna vicdanı olan herkesin karşı olması gerektiğini söyledi. Kurban edilecek küçükbaş ve büyükbaş hayvanların veteriner hekim nezaretinde uyuşturulması gerektiğini belirten Aydın, ‘‘Böyle kesim olmaz. Kurbanlık hayvana eziyet etmeden, usulüne uşygun kesim yapılması gerekir’’ dedi.

Sorumlu kuruluşları Kurban Bayramı öncesinden önlem almaya çağırdıklarını anımsatan Adnan Aydın, şunları söyledi:

‘‘Tüm ilgili kuruluşlar böyle bir olaya izin vermemeli. Bilinçsiz ve ehil olmayan kişilerin yaptıkları kesimlere mani olunmalı. Bu tür kesimler hayvana eziyet verir. Dinimiz kurbanlık hayvanların inciltilmemesini emreder. Yetkililer ve vatandaşlar her önüne gelene kurbanlık hayvanını kestirmemelidir. Önümüzdeki bayram, ehil kasap ve mezbahalarda çalışanlara birer yaka kartı vermeyi planladık.’’

KESTİREN DE SUÇLU

Kayseri'deki olay gibi, ehil olmayan kişilerin, 'sinirleme' adı altında büyükbaş hayvanın kaçmaması için ayak bileklerini kestiklerini, başının arkasında omuriliğe uzanan bölgeye bıçak vurduklarını, alnına bıçak atıp sersemlettiklerini anlatan Adnan Aydın, ‘‘Bunların hepsi yanlış uygulamalardır. Bana göre suçun büyüğü, ehil kasaplara veya mezbaha çalışanlarına kesim yaptırmayan, yılda bir kez kurbanını kendileri kesmeye kalkarken, önlem almayıp, acemilik yüzünden hayvanları kaçıranlardır’’ diye konuştu.

Canavar kaçtı

Doğan Haber Ajansı muhabiri Soner Kavak'ın çektiği bu fotoğraf Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Dün fotoğrafı Hürriyet'te gören binlerce vatandaş zavallı hayvana işkence yapılmasına sert tepki gösterdi. Kurbanlık boğaya reva görülen işkencenin hiç bir dine, inanca ve vicdana sığmadığını belirten vatandaşlar, kasabın bulanarak yasalar önünde hesap vermesini istedi. Olay, Kayseri'de de nefretle karşılanırken, herkes fotoğrafını gördükleri kasabın kim olduğunu merak etti. Doğan Haber Ajansı Kayseri Bürosu'nu telefonla arayan birçok Kayserili, kasabın kim olduğunu ve nerede çalıştığını sordu. Boğayı işkenceyle kestikten hemen sonra ortadan kaybolan acımasız kasabın izine rastlanamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!