Maliye Bakanlığı: Rota tüm ihalelerden yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanlığı: Rota tüm ihalelerden yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 19:31

Maliye Bakanlığı, Rota Yemekçilik’in tüm kamu ihalelerine girişini yasakladı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Rota ile ilgili yasaklama kararı sadece Maliye için değil tüm kamu kurumları için geçerli” dedi. Ancak CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, “Samimi değilsiniz. Ortak şahıs ve şirket isimleri yasaklama kararında yer almıyor. Yarın SOTA ismiyle bütün ihalelere girebilirler. Zaten personeliniz zehirlendi yemek işini ROTA’nın ortağı Mendika aldı” dedi.

CHP’li Biçer, TBMM Genel Kurulunda dün gece Bakan Ağbal’a şu soruyu sordu: 

ASKERLERİ ZEHİRLEYENLE AYNI BAKTERİ

“2016’nın 10. ayında Rota Yemekçiliğin verdiği yemekler sonucunda Maliye Bakanlığı personeli zehirlenmiş ve alınan numunelerde salmonella bakterisi üremiştir. Bu Haziran ayında askerî birliklerde gerçekleşen gıda zehirlenmesiyle aynı firmadır ve üreyen etken de aynı salmonella bakterisidir. Siz ihaleyi Rota ile iptal ettikten sonra onunla aynı havuzdan beslenen yine yandaş bir firma olan Mendika’yla anlaşma yaptınız. Bu da sizin yaptığınız bu ihalenin iptalini acaba göstermelik bir hâle getirmiyor mu? Türkiye’de bu firmalar dışında yemek veren, ihalelere giren başka bir firma yok mu?”

Haberin Devamı

HİÇBİR KURUMDA İHALEYE GİREMEYECEK

Bakan Ağbal ise Biçer’in sorusuna şu yanıtı verdi:

“Resmî Gazete’de yayımlanan yasaklama kararı, sadece Maliye Bakanlığı için değil, Kamu İhale Kanunu bakımından bakıldığında bütün kamu kurumlarında yasaklama anlamına geliyor. Dolayısıyla, hiçbir kurumda, belirlenen yasak çerçevesinde ihaleye giremeyecek. Diğer taraftan, Bakanlık olarak bir başka firmayla aynı işe ilişkin yeni bir hizmet sözleşmesi yaptık. Sizin söylediğiniz şirket ile -arkadaşların bana verdiği bilgiye göre- önceki şirket arasında hukuki bir bağlantı yok. O açıdan, sizin elinizde bununla ilgili herhangi bir bilgi varsa paylaşırsanız memnun olurum. Bu konularda tabii hepimizin hassasiyeti var. Yaz aylarında bazen bu tür şeyler olabiliyor ama hepimizin bu konuda mutlaka hassasiyet göstermesi gerekiyor, kurumlar da bu konuda büyük bir gayret içerisinde.”

ALİ’Yİ VELİ YAPIYORLAR

CHP Milletvekili Biçer, bir ay önce bu firmayla ilgili verdiği araştırma komisyonu kurulması önerisinin AK Partililerin oylarıyla reddedildiğini belirterek, Hürriyet’e şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Maliye Bakanı isteseydi, gerçekten samimi olsaydı, bakanlığında 400 personelinin zehirlenmesine neden olan bu firmanın araştırılması için bastırsaydı oylama sonucu ‘hayır’ çıkmazdı. Maliye yemek ihalesini zehirlenme sonrasında ROTA ile feshetti ama yapılan ihaleyi ROTA’nın ortağı Mendika aldı. İki firmanın ihalelere ortak girdiğinin belgesini biz genel kurulda gösterdik. ROTA’nın sahibi Veysi Avşar ile Mendika’nın sahibi Selahattin Karoğlan’ın birlikte fotoğrağlarını da gösterdik. Ama AKP’liler üzerime yürüdü, ‘iftira atıyorsun, sus, konuşma’ dediler. Bakan gerçekten samimiyse Ticaret Sicil Gazetesine baksın. Ali’yi Veli yaparak bugüne geldiklerini görecek. Ama bulamıyorsa ben elbette kendisine gönderirim. Resmi Gazete’deki yasaklama ilanında sadece şirket ismi var. Oysa ortakların, şahısların, ya da birlikte ihalelere girdikleri Mendika gibi diğer firma isimleri bulunmuyor. Dolayısıyla ROTA değil SOTA ismiyle istedikleri ihalelere girmeye devam edecekler.”

BAKMADAN GEÇME!