'Kürt AKP'si kuruluyor'

Güncelleme Tarihi:

Kürt AKPsi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2016 23:48

HDP’de Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekili Altan Tan arasındaki ‘seküler-dinci parti’ tartışması sıcaklığını korurken CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak’tan dikkat çekici bir çıkış geldi.

Haberin Devamı

Toprak, hazırladığı ‘Kürt Sorunu Raporu’nda AK Parti hükümetinin HDP’den ayrılan İslamcı Kürtlerin yer alacağı ‘Kürt AKP’si’ kurulması yönünde çalışmalar yaptığını iddia etti. Toprak’ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacağı rapor özetle şöyle:

“Menbiç’teki gelişmeler, PYD-YPG güçlerinin, burayı ilan ettikleri Kürt Federasyonu’na dahil edecekleri anlaşılıyor. Yani 98 kilometrelik Menbiç sınır hattının kontrolü, Kürtlerin eline geçiyor. Kuzey Iraklı Kürt Siyasetçi Mehmet Emin Pencewini, Kuzey Irak Kürt Özerk Bölgesi Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin medyası Rudaw’a iki gün önce, ‘Menbiç’ten sonra, sırada Cerablus ve ardından Kürtlerin Akdeniz’e çıkışı var’ dedi. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’nin artık Akdeniz’e çıkış ve özerklik ilanı aşamasına geldiğini, ABD ve Rusya’nın da bunu desteklediğini ifade etmektedir. Bütün bu gelişmeleri üst üste koyduğumuzda, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde, Birleşik Kürt Devleti adım adım oluşmaktadır.

Hükümet, PYD’nin, ABD desteğiyle, Suriye’nin kuzeyinde devletleştirilmesi girişimlerine karşı, Suriye’deki PYD karşıtı Kürt grupların, siyasi oluşumların desteğini almaya çalışıyor. Suriye’de, PYD dışındaki irili ufaklı 13 Kürt siyasi partisini bünyesinde toplayan, Barzani destekli Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) bu çerçevede, AKP hükümeti tarafından da desteklenerek PYD-YPG’nin Avrupa’daki temsilciliklerine karşı, kendi temsilciliklerini açma planını hayata geçirmeye yöneliyor. AKP iktidarının da, Kürt hareketi içindeki PYD karşıtı bu ayrışmayı desteklediği, Barzani ile ittifak halinde, PYD’nin tek başına Kuzey Suriye’de egemenliğini pekiştirmesine karşı harekete geçtiği anlaşılıyor.” 

'YAPTIĞI ÇIKIŞ DİKKAT ÇEKİCİ' 
“Kürt siyasi hareketi içinde Barzani-AKP destekli İslamcı ve Sünni yanı ağır basan yeni bir siyasi parti oluşumunun hazırlandığı görülüyor. Şanlıurfa’daki toplantıda, PYD karşıtı Kürt grupların yöntemleri tartışırken, eş zamanlı olarak HDP’den Altan Tan’ın yaptığı çıkış, bu açıdan dikkat çekici! Önümüzdeki günlerde Kürt Siyasi hareketi üzerinde yeni birtakım ayrışma ve oluşumların gündeme gelmesi, Irak ve Suriye’de Kürtler arası ayrışma ve çatışmaların ortaya çıkması, giderek bir Kürt AKP’sinin yapılandırılması beklenmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!