Kozmik katta yapay zekâlı seçim brifingi

Güncelleme Tarihi:

Kozmik katta yapay zekâlı seçim brifingi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Kurultay süreciyle birlikte yerel seçim hazırlıklarıyla ilgili de düğmeye basan Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’in 13. katında bulunan ve ‘kozmik kat’ diye bilinen seçim takip merkezinde yapay zekâ destekli yeni seçim sistemiyle ilgili brifing aldı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son seçimlerde eleştiri oklarının hedefi olan partisinin seçim takip merkezini ziyaret etti. Seçimlerin ardından yenilenen sistem merkezine yaptığı ziyarette Kılıçdaroğlu’na, sistemin başında bulunan Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik tarafından yerel seçim çalışmalarına yönelik yeni sistemle ilgili brifing verildi. 

GÖREVLİLER GİREBİLİYOR

Daha önce bu sistemin başında bulunan Onursal Adıgüzel, 14 Mayıs seçimlerinin ardından gelen yoğun eleştiriler üzerine görevinden alınmış, yerine Çelik getirilmişti. Çelik de oluşturduğu uzman bir ekiple sistemi yenilemişti. Değişimcilerin safında yer alan Adıgüzel’in adı İstanbul İl Başkanlığı için de geçmişti. CHP’nin dijital dönüşüm çalışmalarının da yürütüldüğü merkez, sadece sistem uzmanları ile yerel seçim çalışmalarında görevlendirilenlerin girebildiği Genel Merkezi’in 13. katında bulunuyor. Sınırlı giriş izni bulunması nedeniyle de “kozmik kat” olarak niteleniyor.

Haberin Devamı

HIZLI VERİ AKIŞI SAĞLAYACAK

- Çelik, yeniledikleri sisteme ilişkin bir süre önce Hürriyet’e de bilgi vermişti. Seçim sürecinde kullanılan mevcut teknolojik altyapının, yapay zekâ destekli veri analiz teknolojilerinin de kullanıldığı sistem mimarisiyle yenilendiğini belirten Çelik, şunları söylemişti: “Sistemimizi hızlı veri akışına imkân sağlayacak şekilde tasarladık. Yeni sistem aynı zamanda uyuşmazlık durumunda ya da veri gelmeyen sandıklara daha süratle itiraz yoluyla müdahale edilmesini de sağladı. Yeni sistem, sandık verisi eksik kaldığında veri analiz algoritmalarıyla değerlendirerek YSK’nın sonuçlarından ya da bir önceki seçimin sonucundan eksik verileri tamamlayabiliyor. Yapay zekâ algoritmalarını  ilk kez 28 Mayıs seçimlerinde kullandık ve gördük ki yapay zekâ destekli seçim sonucu simülasyonları seçim süreci boyunca bizi hiç yanıltmadı.

Kozmik katta yapay zekâlı seçim brifingi

YEREL SEÇİME ÖZEL YAZILIM

Yerel seçimlerde de bu yeni sistem mimarimizi kullanacağız. Bu sistem, en hızlı ve en doğru sonucu verebilecek yazılım teknolojileri kullanılarak geliştirildi. Yerel seçimin dinamiklerine uygun yani her seçim çevresinin özel koşullarına özgü nitelikte güncellemeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki yerel seçimlerde de yeni teknolojik altyapımızın faydalarını tekrar göreceğiz.”

Haberin Devamı

CHP’DE İHRAÇLARA 100. YIL AFFI

CHP, 100. yıl affına hazırlanıyor. Kurultay öncesi, yarın yapılacak Parti Meclisi toplantısının gündemine, partiden ihraç edilenlerin affı ile ilgili sürpriz bir başlık eklendi. PM üyelerine gönderilen toplantı gündeminde, “Partimizin 100. yılı münasebetiyle kadına karşı ve yüz kızartıcı suçlar hariç olmak üzere bağışlanma isteklerinin kabul edilmesi konusunda prensip kararı alınmasının görüşülmesi” başlığı da yer aldı. PM, yarın affı değerlendirip karara bağlayacak. Parti Sözcüsü Öztrak, affın kimleri kapsayacağıyla ilgili “İsim bazında değerlendirme yapabilmek için bağışlanma taleplerinin gelmesi lazım” dedi. İhraç edilenler arasında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Mehmet Sevigen, Yaşar Okuyan da var. 

BAKMADAN GEÇME!