Kopyacılar sustu

Güncelleme Tarihi:

Kopyacılar sustu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 07:00

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl açık öğretim kurumları sınavlarının yüz yüze yapılmasına karar verdi. Kararın ardından online sınavda soru paylaşımı yapılarak kopya çekilen gruplar sessizliğe büründü.

Haberin Devamı

MEB, geçtiğimiz ay ortaokul ve lise kademeleri için 23-24 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan açık öğretim kurumları sınavlarının yüz yüze yapılacağını duyurdu. Pandemi nedeniyle 3 yıldır çevrim içi olarak düzenlenen sınavlarda geçtiğimiz yıl yaşanan kopya skandalını Hürriyet açığa çıkarmıştı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) öğrencileri, 11 gün boyunca erişime açık olan sınavlara istediği zaman girebiliyordu. Bu durumdan faydalananlar Telegram grupları üzerinden soru ve cevap paylaşımları yapıyordu. Sınava girdikleri anda sorunun fotoğrafını çekip gruplarda paylaşan öğrencilere anında cevaplar gönderiliyor ve bu sorularla havuz oluşturuluyordu. Yaşanan bu skandalın ardından MEB, Açık Öğretim Lisesi’nde kayıtlı 1 milyon 207 bin 930 öğrenciden 600 binin sınavlara girdiğini belirterek kopya çektiği tespit edilen 60 bin öğrencinin sınavını iptal etmişti. Bu sene sınavların yeniden yüz yüze yapılması kararının ardından ise bu gruplardaki bazı kullanıcılar hesaplarını silmeye başladı. Eylül ayına kadar aktif olarak konuşmaların ve bilgi paylaşımlarının sürdüğü bu gruplarda, yaklaşık 1 aydır sessizlik hüküm sürüyor.

Haberin Devamı

‘SİZ YİNE BURADA AKTİF VE TAKİPTE KALIN’
Gruplar, bu yıl Açık Öğretim Lisesi’nde 28 Temmuz- 9 Ağustos tarihlerinde online olarak düzenlenen 3’üncü dönem sınavlarına kadar aktif bir şekilde bilgi ve kopya paylaşımı yapmayı sürdürüyordu. Ancak Bakan Tekin geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Bu yıl açık lise sınavları daha önceki yıllarda olduğu gibi çevrim içi olmayacak” diyerek ilgili kararın sinyallerini vermişti. Bunun üstüne gruplardan birinde, “Sınavların bundan sonra yüz yüze yapılacağı duyuruları yapılıyor. Şu an için öyle ama bizim tahminlerimize göre büyük olasılıkla yeniden online yapılacak. Siz yine burada aktif ve takipte kalın” açıklaması yapıldı.

Kopyacılar sustu

‘YÜZ YÜZE İSE LİSEYİ BIRAKIYORUM’
Diğer yandan bazı gruplarda ise yüz yüze kararı endişe yarattı. Kullanıcıların, “Sınavlar yüz yüze olduysa liseyi bırakıyorum”, “Ben zaten okusaydım mezun olacaktım. Okulu boşuna mı bıraktım” gibi paylaşımları dikkat çekti. Bazıları yüz yüze sınavların devlete mali yük getireceğini dile getirirken kimi gruplar ise resmi karara rağmen sınavların online olacağına dair umut yeşertmeye devam etti. Ayrıca eski soruların cevaplarına ulaşmak isteyen üyelerin de çabası karşılıksız kaldı. Grup yöneticileri MEB’in kopya sebebiyle soru havuzunu sürekli yenilediğini belirtti.

Haberin Devamı

‘ÖYLE KOPYA ÇEKEMİYORUZ’
Grupta sınavların yüz yüze olmasını doğru bulan kullanıcılar da vardı. Ancak yüz yüze sınavları sevdiğini dile getiren kullanıcıya cevap olarak, “Neyi seviyorsun, hep kalacağız. Yüz yüze olunca kopya çekemiyoruz’ mesajları iletildi. Yüz yüze sınav kararının değişmesini umut edenlerden bir kısmı da, “Online güzeldi. Niye yüz yüze yapılacak ki bu sınavlar? Kimse kopya çekemeyecek” dedi.

NASIL KOPYA ÇEKTİLER?
Sınav sırasında, bilgisayarda sınav penceresi dışında herhangi başka bir pencere açılamıyordu. Ayrıca arka planda çalışan ve internet bağlantısı kullanan uygulamalar varsa bunlar da kapatılıyordu. Başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması hâlinde öğrenciye uyarı mesajı verilerek, açılan sayfanın kapatılmaması durumunda öğrencinin o derse ait sınavı iptal ediliyordu. Fakat öğrenciler sınava girdiği bilgisayar ekranı dışında, örneğin cep telefonlarıyla sınav ekranındaki soruların fotoğrafını kolaylıkla çekebiliyordu. Çevrimiçi ortamda düzenlenen sınavı kendi başına yapmak istemeyen öğrenciler bu sayede cep telefonlarının kamerasıyla sınav sorularını fotoğraflıyor ve diğer öğrencilerle paylaşıyordu. Bir öğrencinin sınavını başlatmasıyla Telegram uygulamasındaki grupta hazır bekleyen öğrenciler, sınav sorularının cevaplarını hep birlikte araştırmaya koyuluyor ve cevapları sınavı çözen öğrenciye anında iletiyordu. Bu sayede aynı dersten sorumlu olan öğrenciler, sınav anında kendilerine sorulan bu soruların cevaplarını önceden öğrenerek rahatlıkla çözebiliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!