Koalisyon için son viraj aşıldı: Başkanlık Divanı’nda MHP ve HDP’ye 3’er üyelik

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon için son viraj aşıldı: Başkanlık Divanı’nda MHP ve HDP’ye 3’er üyelik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 09:06

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümeti kurma görevini vermek için oluşumunu beklediği Meclis Başkanlık Divanı’nıyla ilgili en önemli viraj dün aşıldı. Başkanlık Divanı’nın üye sayısı, mevcut durumdaki gibi 18 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Partilerin bildireceği üyelerin bugünkü Meclis oturumunda okunmasıyla Başkanlık Divanı resmen oluşmuş olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da yeni hükümeti kurma görevini bugün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor. Davutoğlu’nun da yarın çıkacağı iki günlük Saray Bosna ziyaretinin ardından koalisyon çalışmalarına başlayacağı belirtildi.

MHP VE HDP’YE 3’ER ÜYE
Başkanlık Divanı üye sayısına ilişkin AK Parti, CHP ve HDP’nin ortak önerisi dün Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından Genel Kurul gündemine getirildi. Öneri üç partinin oylarıyla kabul edilirken, MHP oylamada çekimser kaldı. MHP, üç parti arasında 18 sayısı üzerinde uzlaşmanın sağlandığı önceki günkü Danışma Kurulu’nda sayının 15 olmasını önermişti. 18 üyeli Başkanlık Divanı’nda AK Parti’ye Meclis Başkanı da dahil olmak üzere 8, CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye ise 3’er üyelik düştü. Bu üyeliklerin dağılımında da AK Parti’ye bir Başkanvekilliği, 2 İdare Amirliği, 4 Katip Üyelik; CHP’ye bir Başkanvekilliği, bir İdare Amirliği, 2 Katip Üyelik; MHP ve HDP’ye de birer Başkanvekilliği, birer İdare Amirliği, birer de Katip Üyelik düşmüş oldu.
AK Parti’nin de bugünkü Meclis grubunda üye adaylarını seçmesiyle partilerin Divan üye adaylarının tümü belirlenmiş olacak. Bu isimlerin bugünkü Genel Kurul oturumunda okunmasıyla Divan resmen oluşmuş olacak. AK Parti’de Başkanvekiliği için mevcut Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in, İdare Amirliği için de Salim Uslu’nun adları geçiyor. AK Parti’de sayıları bir azalan Grup Başkanvekilleri arasında da bir ya da iki değişiklik olabileceği belirtilirken, Belma Satır’ın yerine Yılmaz Tunç ve Bülent Turan’ın adları geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!