Kılıçdaroğlu, İnce'ye neden teklifte bulunmadı? Dicle Canova son kulis bilgilerini aktardı: Cumhurbaşkanı adayı olarak kendine yakıştırmadı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 12:28

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile dün görüştü. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesiyle ilgili kulis bilgilerini aktardı. Canova, "Görüşmede Kılıçdaroğlu, İnce'ye herhangi bir iş birliği veya herhangi bir teklif anlamına gelecek herhangi bir cümle kurmadı. İma dahi etmedi. CHP cephesinden Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak bunu kendine yakıştırmadığını ifade edildi" dedi. Canova, "CHP cephesinden 'Siyasette 24 saat çok uzun. Her şey olabilir, hiç bir şey de olmayabilir' mesajları veriliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'yi Memleket Partisi Genel Merkezi'nde dün ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'na, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de eşlik etti. İki liderin basına kapalı olarak gerçekleşen toplantısı 1 saat sürdü. Görüşmenin seçime dönük iş birliği veya bir teklif üzerine yapılmadığı ifade edildi. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesiyle ilgili detayları canlı yayında aktardı... 

KILIÇDAROĞLU NEDEN BİR TEKLİFTE BULUNMADI?

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova şu ifadeleri kullandı:

"Süreç bitti diyemeyiz. Bana verilen mesajlara bakarsak 24 saat siyasette uzun deniyor. Her şey olabilir, hiçbir şey olmayabilir. Ama bugün 17.00'ye kadar bir süreç de işleyebilir. Göreceğiz... CHP cephesindeki yaklaşıma baktığımda 'Görüşme çok nezaketli geçti. Birbirlerine 'Sayın Genel başkan' diye hitap ettiler. Gerginlik olmadı aksine eski günler yad edildi. Hoş bir sohbetti" deniyor. CHP'de olumlu bir atmosfer var.

Haberin Devamı

"CUMHURBAŞKANI ADAYI OLARAK KENDİNE YAKIŞTIRMADI"

Kılıçdaroğlu'nun diğer partilerle yaptığı görüşmelerde gündeme getirdiği 6'lı masanın ortak politikalar metnini, adaylaşma sürecini anlattığı, İnce'ye adaylığı konusunda veya herhangi bir iş birliği, herhangi teklif gibi anlaşılacak en ufak bir imada dahi etmediği ifadesi var. Neden? CHP cephesi "Bunu kendine yakıştırmadı" diyor. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun görüşme sonrası kurmaylarına da 'Bir cumhurbaşkanı adayının, cumhurbaşkanlığını kendine layık gören birinin bir başka cumhurbaşkanı adayıyla pazarlık edebileceğinin düşünülüyor olması çok üzücü, çok şaşırtıcı' dediği ifade ediliyor. Dolayısıyla 2 cumhurbaşkanı adayı olarak bir pazarlık bir alışveriş içerisinde oldukları gibi bir görüntünün yansımaması için Kılıçdaroğlu'nun hassas davrandığı ifade ediliyor. Şu an üzerinde anlaşılmış bir şey yok. Bir pazarlık yok evet. Bu dense de CHP cephesinden 'Siyasette 24 saat çok uzun. Liderlerin bıraktığı yerden her şey olabilir, hiç bir şey de olmayabilir' mesajları veriliyor şu aşamada.

Haberin Devamı

"CHP, MUCİZEYİ ZORLAYACAK GİBİ DURUYOR"

Akşener'in "Dayatma var" diyerek masadan kalkması sonrasında çok sert açıklamalar yapması,  'Her şey bitti' denildiği noktada yeniden temasa başlaması, 6 Mart'taki toplantıdan birkaç saat önce el sıkışılması... Böyle bir süreç yaşandı Ankara'da. Siyasette hakikaten 24 saat uzun, birkaç saat birkaç dakika bile çok kıymetli. Dolayısıyla şimdi de İnce ile Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmede herhangi bir teklif yok, gel katıl destek ver gibi talep de yok. Hiçbir şey yok ama her şey bitti gibi durmuyor da. Belki bu kez sonuç almak çok kolay değil. Daha zor görünüyor, İnce'nin verdiği mesajlara da bakarsak. Benim izlenimim CHP mucizeyi zorlayacak gibi duruyor. Böyle bir yaklaşım var.

Haberin Devamı

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Dudu ile konuştum. Mevlüt Dudu da dünkü görüşmede 1 saatlik bir sohbet olduğunu ama seçim sürecine ilişkin ne bir iş birliği ne de başka bir şey konuşulmadığını ima bile edilmediğini vurguladı. Memleket Partisi'nde de atmosfer olumlu. 

BUGÜN BİR TEMAS OLUR MU?

"Peki, bugün bir temas teklif olur mu?" diye sordum Dudu'ya. Dudu, "Böyle bir beklentimiz yok. Dünkü görüşmeden sonra da böyle bir ortam oluşmadı. Yine de bugün bir teklif gelirse partinin yetkili kurulları değerlendirir" dedi. Memleket Partisi bir beklenti içinde değil ama CHP tarafından bir teklif gelirse neden değerlendirmeyelim gibi bir bakış açısı da var. Bugün saat 17'ye kadar süre var. Eğer çekilme olmazsa adaylıklar kesinleşecek ve yarın da pusuladaki yerleri belirlenecek cumhurbaşkanı adaylarının. Elbette seçim sürecinde her adayın çekilme hakkı var ama bugün 17.00'den sonraki çekilme kararları pusulaya yansımayacak. Pusulada aday olarak görünecek. Dolayısıyla her iki tarafta da bugün 17.00'ye kadar ne olacaksa olmalı gibi bir bakış açısı var. Dünkü ziyaret bir nezaket ziyaretiyle söylemleri pek gerçekçi bulunmuyor. Zaten CHP'nin de bu ziyareti öne çekme nedeni buydu. 

Haberin Devamı

İNCE'NİN "HOŞ GELDİNİZ VE GÜLE GÜLE" SÖZLERİ

Sonuç itibarıyla iki partideki görüşmeye ilişkin atmosfer olumlu. Tansiyon yüksek değil, sabit. Muharrem İnce'nin "Hoş geldiniz, güle güle" sözleri çok tartışılmıştı. CHP'liler biz bunu "Kötü düşünmedik" diyor. Muahrrem İnce de zaten 'Niyetim sarih' açıklaması yapmıştı. 'Geçmişle hesaplaşmak gibi bir derdim yok' dedi. Dolayısıyla bugün 17.00'ye kadar arasında bir temas olur mu? Şimdi Ankara'da biraz bunu kollayacağız. Bugün İnce ile Kılıçdaroğlu'nun basına açık planları yok. Bir kez daha ifade edeyim; siyasette 24 saat uzun, her şey olabilir, hiçbir şey olmayabilir..."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!