Karadeniz'de tarihi gün: Türkiye’nin kaderinin değiştiği gün

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2023 22:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filyos'taki Karadeniz gazının karaya çıkarılması töreninde yaptığı konuşmada, mutfak ve sıcak su kullanımın 1 yıl, ısınmanın ise 1 ay boyunca ücretsiz olacağını açıkladı. Gazeteciler, CNN Türk'te Hande Fırat'ın moderatörlüğündeki Gece Görüşü programında Karadeniz gazı müjdelerini değerlendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan aldığı bilgiyi paylaşan Hande Fırat "Bayramdan sonra fatura çıkacak ve sıfır yazacak" dedi.

Haberin Devamı

"Şunun farkına varalım. Türkiye'nin tarihinin değiştiği gün. Geçen yüzyıl bizden enerjimizi çaldılar. Biz Misak-i Milli'yi ilan ettik, elimizden Musul ve Kerkük'ü aldılar" diyen Gazeteci Zafer Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

"CARİ AÇIĞIMIZ AZALACAK"

Enerjimizi aldılar. Bizi oradaki petrolden mahrum ettiler. Bunun sonucunda ne oldu? Pandemi döneminde enerji maliyetleri arttığında, 1 yılda 120 milyar dolar civarın enerji satın almak için para harcadık. Bunun tamamı doğalgaz değil tabii ki. Konutlarda kullanırsak, 35 yıl yetecek doğal gazımız var. İlk fazda 10 milyon metreküp olarak sisteme verilecek. 2027-2028'de tamamlandığında, günlük 40 milyon metreküp olarak sisteme verilecek. Bu gazın devamının geleceğine dair çok kuvvetli işaretler var. Türkiye 2030'lardan itibaren enerji satan alan değil enerji satan ülke haline gelecek. Bunu çok inanarak söylüyorum. 710 milyar metreküp bulunan doğal gaz rezervimiz var. Sanayide üretim maliyetleri düşecek. Enerji satın almak için harcadığımızın paranın yarısı cebimizde kalacak. Dolayısıyla cari açığımız azalacak. 50-55 milyar dolara satını aldığımız enerjiyi almayacağız. Cari açığın sebebi enerjiyi dışardan almamız. Geçtiğimiz pazar yani 16 Nisan'da 716 bin 616 megavat elektrik üretilmiş. Bunun yüzde 64'ünü yenilenebilir enerjiden ürettik. Bunu cari açığa katkısı şuanki haliyle yıllık 8 milyar dolar. Tam kapasiteye ulaştığımızda bu 710 milyar metreküp doğal gazla yıllık cari açığa katkısı 20 milyar dolar olacak. 

"BU KONUŞTUKLARIMIZIN MİMARI BERAT ALBAYRAK'TIR"

Haberin Devamı

Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker ise "Bugün bu konuştuklarımızın mimarı Berat Albayrak'tır" diyerek şunları söyledi:

Berat Albayrak doktorasını bu konuda yaptığı için ona yoruyorum. Bilimin burada önemini, ve enerji konusunda çalıştığı için. Bu konulara girmeseydi, bugün bunları konuşmuyor olacaktık.

DOĞU AKDENİZ'E DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye'nin lehine olan her şeyin açıklandığını ve muhalefet edilecek bir şey olmadığını belirten gazeteci Gürbüz Evren "Prof. Dr. Nurdan Demirbağ'a yazdım. Gübrede durum ne olacak diye sordum. Demirbağ 'Doğal gazdan amonyaklı yani azotlu gübre üretiliyor. Azotlu gübre tahılların gelişiminde önemli. Yetmediğinde ithal ediyoruz. Toprak analizine göre kimyasal gübre atıldığında verim artar ancak maliyetli. O nedenle üretim maliyetini düşürecek' dedi. 3 bin 24 metrede yapılması bize Türk mühendisliğini gösterdi. Bu sadece doğal gazı ihraç etmeyi değil Türk mühendis ihraç edebilmeyi de gösteriyor. Rusya'dan, Azerbaycan'dan gelen doğal gaz hattını düşündüğümüzde Türkiye'nin kendi hatlarını düşündüğümüzde Türkiye'nin enerji ile anılmasını sağlayacak. Olaya Türkiye kazandı diye bakmak gerekiyor. Herkes şuna faturasına bakıyor, cebine bakıyor. Biz Doğu Akdeniz'de uzunca bir süre sondaj yaptık. Bütün dünyanın gündemine düştü. ABD ve birçok batılı ülke karşımıza dikildi. Libya ile yaptığımız anlaşma biraz daha devam edebilseydi ve biz o bölgede de doğal gaz bulabilirsek iyi olur. Türkiye'nin büyük bir potansiyeli Doğu Akdeniz'de. Burada 35 yıllık bir zamandan bahsediyoruz. Ondan sonra ne yapacağız? O sebeple Doğu Akdeniz önemli. O çalışmalar yürütülmeli" dedi.

Haberin Devamı

"FETÖ'CÜLER ALBAYRAK'A 'BİZ BU GEMİYİ KORUYAMAYIZ' DEDİLER"

Evren'in 'Doğu Akdeniz' sözleriyle ilgili konuşan Zafer Şahin şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Doğu Akdeniz'de geri adım atmadı. Doğal gaz ve petrol buluyorsun. Ama bunun çıkarma maliyeti var. Eğer maliyeti karşılıyorsa çıkarıyorlar. Rezerv miktarını da bakılıyor. Karadeniz gazının devamı var, merak etmeyin. Türkiye'nin 2030'larda enerji ihraç eden ülke haline gelmesi uzak bir hayal değil. Bu devlet bunun stratejik altyapısını hazırladı. Adımlarını tek tek attı. Orada 2 bin 200 metre derinlik var ve kıyıya 170 kilometre uzaklıkta. Orada korkunç bir altyapı oluşturduk. Bunu dünyada yapabilen ülke sayısı bir elin parmak sayısını geçmez. Orada çalışan yabancı ülkenin vatandaşları istihbaratları tehdit etti 'Gidip Türkiye'de çalışmayın' diye. 2015 yılında bu gemilerin alınması kararı alınıyor. Berat Albayrak Enerji Bakanı. Önce Hazine'den gelen iki uzman 'Bu gemiler şu kadar para ve bu gemileri alamazsanız, ' diyor. O para hallediliyor. Sonra Genelkurmay'dan iki kişi geliyor. Bunlar FETÖ'cü. Albayrak'a diyorlar ki 'Bu gemileri almak istiyorsunuz ama biz bunları koruyamayız, izin vermezler'. Biz o askerleri 15 Temmuz'dan sonra Akın Öztürk'ün arkasında gördük. Dünyanın en modern 51 gemiden ulaşan enerji filolarından birine sahibiz. Diğer ülkeler gelin gazımızı arayın diyecek. Birileri bu işi küçümsemeye çalışsa da bu bir devrimdir. Bu gece bir milattır.

Haberin Devamı

"DOĞAL GAZIN DEĞERİ 1 TRİLYON DOLAR"

Gazeteci Melik Yiğitel ise "En sonda söyleyeceğim şeyi en başta söyleyeceğim. Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Enerji demek bağımsızlık demek, savunma demek bağımsızlık demek, ekonomi demek bağımsızlık demek. Kuru kuru kahrolsun emperyalizm diye bağırırsanız kafanızdan Heron'lar geçerken ok atarsanız. Rusya-Ukrayna savaşında enerjinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Almanya odun topladı. Avrupa donacak diye başlıklar atıldı. Hala Rusya'ya bir şey diyemiyorlar. 21. yüzyıl doğal gaz yüzyılıdır. Çünkü elektriğinizi oradan üretiyorsunuz. Sanayiniz doğrudan doğal gazla ilişkili. Tefecilerden buldukları 300 milyar dolar için davul zurna çalanlar şunu bilmelidir ki 710 milyar metreküp doğal gazın değeri 1 trilyon dolar. Bu para tertemiz para" diye konuştu. 

Haberin Devamı

"BAYRAMDAN SONRA FATURA ÇIKACAK VE SIFIR YAZACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1 ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız" dedi. Bu 1 ayın hangi günleri kapsadığı ise merak konusu oldu. Gazeteci Hande Fırat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na herkesin merak ettiği soruyu sordu. Bakanlıktan kendisine gelen mesajı aktaran Fırat "Tüketilen ve tüketilmekte olan gaz için sıfır yazılacak. Bayramdan sonra fatura çıkacak ve sıfır yazacak" dedi. 

BAKMADAN GEÇME!