İşte 100’üncü yıl kabinesi

Güncelleme Tarihi:

İşte 100’üncü yıl kabinesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis’te yemin edip resmen göreve başlamasının ardından merakla beklenen yeni kabinesini de açıkladı. Eski kabine üyelerine teşekkür eden Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

“Demokrasimizin gücüne güç katan bir seçim sürecini tamamlamış bulunuyoruz. Ülkemiz tarihinde pek çok ilke sahne olan seçimlerin Türkiye’ye ve Türk milletine hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Türkiye 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta sadece birer seçim yapmamış, gelecek asrının nasıl olacağına da karar vermiştir. Milletimiz iradesiyle birlikte istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti 2 bin 200 yılı aşan devlet geleneği ile 1000 yılı aşan millet şuuruyla asırlara sari birlikte yaşama kültürüyle kendi mecrasında akmaya devam edeceğini göstermiştir. 1000 yıldır Anadolu topraklarını aşkla yeşerten bu ırmağın yatağını hiçbir gücün değiştiremeyeceği bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye bugün dünden daha güçlüdür, demokrasimiz her zamankinden daha kuvvetlidir. Yarınlarımız 28 Mayıs öncesine göre daha aydınlıktır.

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK SORUMLULUK

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde sandığa tercihini demokratik usullerle yansıtan vatandaşımızın her birine teşekkür ediyorum. Şahsımı bir kez daha Cumhurbaşkanlığı’na layık gören vatandaşımıza şükranlarımı sunuyorum. Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımıza destekleri için teşekkürlerimi iletiyorum. Sevincimizi paylaşan, bugün göreve başlama törenimize katılarak bizleri onurlandıran devlet ve hükümet başkanlarına minnettarlığımızı ifade ediyorum. Zor günlerimizde yanımızda olan kardeşlerimizin, mutlu günlerimizde de bizleri yalnız bırakmadıklarını görmekten memnuniyet duyuyorum. Türk Cumhuriyetleri’ndeki gardaşlarımızla, dünyanın dört bir köşesindeki dostlarımızla omuz omuza yol yürümeye devam edeceğiz. Umudunu Türkiye’nin yükselişine, ülkemizin güçlenmesine bağlamış hiçbir kardeşimizi mahcup etmeyeceğiz. 14 gün arayla sandıktan milletimizden iki kez güvenoyu almanın bahtiyarlığı içindeyiz. Tüm bunların bizlere aynı zamanda çok büyük bir sorumluluk yüklediğini de çok iyi biliyoruz.

İLK TOPLANTI SALI GÜNÜ

85 milyon vatandaşımızla birlikte bizim için dua eden yüz milyonların da umudunu taşıdığımızın farkındayız. Bundan sonra da canımız pahasına bu emanete sahip çıkacağız. Göreve başlama törenimizde ifade ettiğim ilkeler temelinde 85 milyonun birliği, dirliği, kardeşliği, refahı ve esenliği için engellere aldırmadan, zorluklar karşısında yılmadan çalışacağız. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak tüm Türkiye’ye hizmet edeceğiz. Şimdiye kadar beraber çalıştığımız, nice sorunu birlikte çözdüğümüz, nice badireyi beraber aştığımız eski kabine üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. 28. Dönem milletvekili olarak yüce Meclis’te ülkemize hizmet mücadelesini sürdürecek mesai arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu arkadaşlarımız milletimize yaptıkları hizmetlerle, ülkemize kazandırdıkları eserlerle Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin ilk üyeleri olarak adlarını şimdiden tarihe yazdırmışlardır. Rabb’im hepsinden razı olsun diyorum. Yeni mesai arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Yeni kabinemiz ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Yeni kabine üyelerimizin her birine başarılar diliyorum.” Erdoğan yeni kabinesini salı günü Beştepe’de toplayacak. Bu süreçte, bakanlıklarda devir teslim törenleri de bugünden itibaren başlayacak. Ayrıca, bakanların çarşamba günü Meclis’te yemin etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
ODTÜ’NÜN YILDIZIYDI

İşte 100’üncü yıl kabinesi


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1967 yılında doğdu. ODTÜ Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, doktorasını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Başbakanlık DPT Müsteşarlığı, AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Ulusal Ajans, ATAUM ve Sümer Halı’da yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 23, 24, 26 ve 27’inci dönemlerde Bingöl, 25. Dönem’de Diyarbakır milletvekili seçildi. Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanlığı yaptı. 60. Hükümet’te devlet bakanı, 61, 62 ve 64’üncü hükümetlerde kalkınma bakanı, 63. Hükümet’te başbakan yardımcısı olarak görev aldı. AK Parti MKYK Üyesi, Tanıtım ve Medya, Dış İlişkiler ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2020 yılı Kasım ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini üstlenirken, 14 Mayıs seçimlerinde 3 dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı olmadı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
13 YILDIR MİT BAŞKANI

İşte 100’üncü yıl kabinesi


Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara’da doğdu. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunu olan Fidan, akademik tahsilinin büyük kısmını TSK’daki görevi esnasında yaptı. Almanya’da bulunan NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekât Başkanlığı’nda yurtdışı görevde bulundu. Bu dönemde, University of Maryland University College’dan Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri, yurda döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. TSK’daki astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etti. Daha sonra Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanı sıra Başbakanlık Özel Temsilciliği de yaptı. Bu görevlere paralel olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve OYAK Genel Kurul Üyeliği görevlerini yürüttü. Uluslararası güvenlik, uluslararası kalkınma ve Türk Dış Politikası konularında akademik çalışmalarda bulunan Hakan Fidan, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı olarak uluslararası ilişkiler alanında dersler verdi. Kısa bir süre MİT Müsteşar Yardımcılığı görevinin ardından, 27 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarı olarak atandı ve 10 Şubat 2015 tarihinde bu görevinden ayrıldı, 10 Şubat 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili aday adayı olmak için istifa etti. Ancak, 9 Mart 2015 tarihinde yazılı açıklama yaparak aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 10 Mart 2015’te görevine geri döndü.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş
ESKİ BRÜKSEL VEKİLİ

İşte 100’üncü yıl kabinesi


Mahinur Özdemir Göktaş, 1982 yılında Belçika’da doğdu. Konya ve Emirdağ asıllı göçmen bir Türk ailenin Belçika’daki üçüncü nesil fertlerinden olan Göktaş, Brüksel ULB Üniversitesi İnsan Kaynakları Mühendisliği Bölümü’nde lisans, kamu yönetimi alanında da master yaptı. 24 Haziran 2009 tarihinde Hıristiyan Demokrat çizgideki CDH’den Brüksel Meclisi’ne seçildi. Böylece Avrupa Parlamentosu’na vekil seçilen ilk başörtülü oldu. 2015 yılında sözde Ermeni soykırımı iddiasını reddetmesi nedeniyle partisinden ihraç edildi ve siyasete bağımsız milletvekili olarak devam etti. 12 Eylül 2019 tarihinde açıklanan “Büyükelçi ve daimi temsilci atamaları” ile Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Türkiye’nin Kuzey Afrika’ya atadığı ilk kadın büyükelçi olan Göktaş, evli ve iki çocuk annesi. Türkçe ve Fransızca’nın yanı sıra ileri düzeyde Felemenkçe, İngilizce ve Latince biliyor. Göktaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görev yapacak.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya
VALİLİKTEN BAKANLIĞA...

İşte 100’üncü yıl kabinesi


Ali Yerlikaya, 11 Ekim 1968 tarihinde Konya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 1990 yılında İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı görevine başlayan Yerlikaya, 1993 yılında Kayseri Felahiye Kaymakamlığı’na atandı. Sırasıyla; Hilvan (Şanlıurfa) ve Sarıkaya (Yozgat) ilçelerinde kaymakam olarak görev yaptı. 29 Mayıs 2003 tarihinde İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’ne, 9 Şubat 2004 tarihinde Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görevine atandı. 13 Aralık 2007-17 Mayıs 2010 tarihleri arasında Şırnak Valisi, 23 Mayıs 2010 - 9 Ağustos 2012 tarihleri arasında Ağrı Valisi, 17 Ağustos 2012 - 3 Mart 2015 tarihleri arasında Tekirdağ Valisi, 5 Mart 2015 - 3 Kasım 2018 tarihleri arasında Gaziantep Valisi olarak görev yaptı. 26 Ekim 2018 tarih ve 2018/202 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile İstanbul Valiliği görevine atanan Vali Yerlikaya, Hatice Nur Yerlikaya ile evli ve dört çocuk babası.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak
6 YIL SONRA AYNI KOLTUKTA

İşte 100’üncü yıl kabinesi


Osman Aşkın Bak, 11 Ekim 1966 yılında Rize’nin Pazar ilçesinin Derinsu köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi’ni bitirdi. İngiltere’de Nottingham Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Programı’nda doktora yaptı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği ve İstanbul Ticaret Odası’nda meclis üyeliği görevlerinde bulundu. Çeşitli spor kulüplerinde genel sekreterlik ve başkanlık görevleri ile federasyonlarda yönetim kurulu üyeliği, kurul üyeliği, genel kurul delegeliği ve başkanlık yaptı. 24. Dönem’de İstanbul, 25, 26 ve 27’nci dönemlerde Rize’den milletvekili seçildi. NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcülüğü yaptı. NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komite Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı. 65. Hükümet’te de Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı. Evli ve 4 çocuk babası.

YENİ ÜYELERİN TAM LİSTESİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Cevdet Yılmaz

Dışişleri Bakanı: Hakan Fidan

İçişleri Bakanı: Ali Yerlikaya

Milli Savunma Bakanı: Yaşar Güler

Gençlik ve Spor Bakanı: Osman Aşkın Bak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Alparslan Bayraktar

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Abdulkadir Uraloğlu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: Mahinur Özdemir Göktaş

Hazine ve Maliye Bakanı: Mehmet Şimsek

Tarım ve Orman Bakanı: İbrahim Yumaklı

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Nuri Ersoy

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Vedat Işıkhan

Milli Eğitim Bakanı: Yusuf Tekin

Adalet Bakanı: Yılmaz Tunç

Ticaret Bakanı: Ömer Bolat

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı: Mehmet Özhaseki

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mehmet Fatih Kacır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!