İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına peş peşe tepkiler! Bakan Çavuşoğlu: İsrail bu tür saldırılarla haddini aşmıştır

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 11:17

İsrail polisinin Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına peş peşe tepkiler geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şiddetli bir şekilde saldırıyı lanetlediklerini vurgularken, "İsrail bu tür saldırılarla haddini aşmıştır" dedi.

Haberin Devamı

İsrail güvenlik güçlerinin Mecid-i Aksa'ya düzenlediği baskın tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Skandal görüntülere Türkiye'den de tepkiler geldi. 

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine ve ibadet edenlere yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Açıklamada, "İsrail hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir" denildi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: VAHŞETİ LANETLİYORUM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere yönelik silahlı müdahalesini yönelik, "İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'nın maneviyatını ve kutsiyetini hiçe sayarak ibadet eden Filistinli kardeşlerimize yaptığı vahşeti lanetliyorum" dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in masum Filistinli kardeşlerimize aralıksız devam eden zulmü, ramazanda, Müslümanların mukaddes vakitlerinde de devam ediyor. İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'nın maneviyatını ve kutsiyetini hiçe sayarak ibadet eden Filistinli kardeşlerimize yaptığı vahşeti lanetliyorum. İnsanlık dışı bu vahşeti kınamak ve Filistin halkının haklı davalarını desteklemek, onların yanında olmak hepimizin insani ve ahlaki görevidir" dedi.

 İBRAHİM KALIN: FİLİSTİN MAHZUNDUR AMA ASLA YALNIZ DEĞİLDİR

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi

Kalın, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

İsrail güvenlik güçlerinin ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’ya yaptığı saldırıyı lanetliyoruz.

Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın dini ve tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz.

Saldırıların derhal durdurulması ve Kudüs’te ibadet özgürlüğünün korunması için çağrıda bulunuyor ve uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ediyoruz.

Filistin mahzundur ama asla yalnız değildir. Filistinli kardeşlerimizi en güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

DEVLET BAHÇELİ: DERİN BİR KAYGI VE ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına bir tepki de MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Mübarek Ramazan ayının kutlu iklimini iliklerimize kadar teneffüs ederken Mescid-i Aksa’ya yönelik menfur ve mütecaviz muamelelerden derin bir kaygı ve üzüntü duyduğumuzu özellikle ifade etmeyi manevi ve milli bir sorumluluk olarak addediyorum.

İsrail güvenlik güçlerinin terör yöntemlerini devreye sokarak, 4 Nisan 2023 akşamından itibaren Harem-i Şerif’in muazzez ve ihlal edilemez statüsünü tahrip etme, mukaddes dokusunu zedeleme girişimi kabul edilemez bir ilkelliktir. İsrail’in muamelesi düşmancadır.

Haberin Devamı

Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlenmesi, buraya sığınan ve ibadet eden din kardeşlerimize şiddetle müdahale edilmesi çok tehlikeli olayların fitilini tutuşturma ihtimalinin yanı sıra, insan ve inanç haklarının yok sayılması, kutsallarımıza vahim ve vahşi bir saldırıdır.

İsrail hükümetini gerilimi tırmandıracak şiddet eylemlerine derhal son vermeye, aynı zamanda aklıselim bir çizgiye gelmeye davet ediyor; Mescid-i Aksa’ya yapılan saygısız, kaba, orantısız, yaralayıcı ve insanlık dışı operasyonları tüm gücümle kınıyorum.

AK PARTİ'DEN İSRAİL'E TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına tepki gösterdi. Çelik, 'İsrail güvenlik güçlerinin mübarek Ramazan ayında tüm Müslümanların mabedine yaptığı saygısızlık asla kabul edilemez. Yapılan bu saygısızlığı ve Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti kınıyoruz.' dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Twitter'dan yaptığı paylaşım şu şekilde:

Mescid-i Aksa, tüm Müslümanların kutsal mabedidir. İsrail güvenlik güçlerinin mübarek Ramazan ayında tüm Müslümanların mabedine yaptığı saygısızlık asla kabul edilemez. Yapılan bu saygısızlığı ve Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti kınıyoruz.

İsrail güvenlik güçlerinin Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesi hukuka ve kutsal değerlerimize karşı bir eylemdir. Bu aynı zamanda, Filistinli kardeşlerimizin din ve vicdan özgürlüklerine hukuksuz bir müdahaledir.

İsrail yönetimini Mescid-i Aksa'nın hukuki statüsüne saygı duymaya ve uluslararası yükümlülüklerine uygun davranmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplum bu hukuksuz eylemlere dur demek için güçlü bir tavır ortaya koymalıdır.

Haberin Devamı

BAKAN BOZDAĞ: İSRAİL'İN, MESCİD-İ AKSA'YA SİLAHLI SALDIRISINI TELİN EDİYORUM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da bulunan Filistinlilere silahlı müdahalede bulunmasını lanetledi.

Bakan Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Müslümanlar için kutsal olan Mescid-i Aksa'ya İsrail'in silahlı saldırıda bulunmasını telin ediyorum. İsrail hükümeti, haksız saldırılarına derhal son vermelidir. Mescid-i Aksa'nın statüsünü ve Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olduğu hakikatini hiç bir saldırı değiştiremez" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE LANETLİYORUZ

İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısına tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, "İsrail bu tür saldırılarla haddini aşmıştır" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, 'İsrail'in yaptıklarını kabullenmek mümkün değil. Şiddetli bir şekilde lanetliyoruz. İsrail'in bu tür saldırıları hemen sonlandırması lazım. Koalisyona baktığımızda ırkçı isimler var. İsrail'in dün Mescid-i Aksa'da attığı adımı kabul etmek mümkün değil. Umarız bir daha tekrarlanmaz. Bakanlığımız da bir açıklama yaptı. Bunun takipçisi olacağız. İsrail ile diyalog başladı ancak bu diyalog Filistin pahasına olamaz. İlkelerimizden taviz veremeyiz.' ifadelerini kullandı.

BAKAN AKAR: KINIYORUM, LANETLİYORUM

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara Bilim Üniversitesi tarafından düzenlenen "1915 Ermeni Olayları Konusunda Politika Metni Üretme Çalıştayı"nda konuştu. Akar, konuşmasında İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsrail'e tepkisinde şu ifadeleri paylaştı:

İsrail'in inancını ifade etmekten, uygulamaktan, ibadet etmekten başka duygusu olmayan insanlara yaptığı eylemi şiddetle kınıyor, lanetliyorum.

BAKAN NEBATİ: ÇİRKİN VE ASLA KABUL EDİLEMEZ

Hazine ve Maliye Bakanı, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İsrail'in Mescid-İ Aksa'ya düzenlediği saldırıyı kınadı. Nebati, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

İsrail’in mübarek Ramazan ayında kutsal mabedimiz Mescid-i Aksa’ya düzenlediği çirkin ve asla kabul edilemez saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyorum.

Filistinli kardeşlerimizin, en temel haklarına dahi saygı gösteremeyen İsrail, bu hususta geçmişten bu yana oluşan bozuk sicilini artık bir an evvel düzeltmek ve haksız-hukuksuz tüm saldırılarına, baskılarına, engellemelerine bir son vermek durumundadır.

ALİ ERBAŞ: MESCİD-İ AKSA'YA GERÇEKLEŞTİRİLEN BASKINI LANETLİYORUM

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail tarafından ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya yönelik gerçekleştirilen baskını ve ibadet eden kardeşlerimizi hedef alan saldırıları lanetliyorum. Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini hiçe sayan, türlü zorbalıklarla Müslümanların canına kasteden bu zihniyete artık bir son verilmelidir. İbadet özgürlüğüne, mabedlerin kutsiyetine ve insan haklarına düşman olan İsrail'in tüm zorbalıklarının hesabının sorulması için İslam dünyasını ve uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye ve güçlü bir tavır ortaya koymaya davet ediyorum" dedi.

KILIÇDAROĞLU: FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN DAİMA YANLARINDAYIZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa baskınını bu ifadelerle kınadı

Filistinli kardeşlerimize karşı Mescid-i Aksa'da gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Filistinli kardeşlerimize karşı gerçekleştirilen bu zulmün artık son bulmasını diliyorum, daima yanlarında olduğumuzu hatırlatıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!