İşkenceyle kestiler

Güncelleme Tarihi:

İşkenceyle kestiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2002 01:02

Vatandaşlar bu bayram da ne yasak taktı, ne hijyen, ne de müfettiş. Bir çok kentte bildik kanlı görüntüler yaşandı, işkence uygulayarak hayvan kesilirken çevredeki çocuklar da dehşet içinde izledi.

KAMYONLA ÇEKTİLER

Kayseri'de kurbanlık boğa 38 HF 707 plakalı kamyonun kasasına iple bağlanarak çekildi. 600 milyon liraya satın alınan boğaya 2 kilometrelik yolculuğu sırasında zarar gelmemesi için ortaklardan Mustafa Özer, arkadan yürüyerek koruma görevi yaptı.

YAVRUSU ÇIKTI

Konya'da ise Kurban Bayramı'nın ilk gününde sokaklarda geçmiş yıllara oranla daha az sayıda hayvan kesilerken belediyelerin kesim için ayırdığı yerler geçen yılları aratmadı. Muhacir Pazarı Mevkii'nde Meram Belediyesi'nin kesim yerinde veteriner bulunduğu belirtilmesine karşın gebe hayvanlar da kesildi. İnek karnından çıkan 4 aylık buzağının da kesilmesini çocuklar dehşet içinde izledi. İsmini saklayan kurban sahibi, ‘‘Ne yapalım karnından çıktı. Zaten onun eti yenmez. Onu da kurban ettik’’ diyerek kendini savundu.

KANLI KAR SUYU

Ürperten sahnelerin sergilendiği Erzurum'da da cadde ve sokaklar kan gölüne döndü. Kurban kanıyla eriyen karlar, çok kötü görüntüler oluşturdu. Denetim yetersizliğinin dikkat çektiği Erzurum'da kesim alanlarına itibar etmeyen vatandaşlar apartmanlarının önünü tercih etti. Kesim yerlerinde kurban kesen vatandaş sayısı 50'yi geçmedi. Cadde ve sokak ortasında büyük güçlüklerle yere yatırılan kurbanlar, hijyensiz ortamda kesildi. Yine burada parçalara bölünerek evlere taşındı. Vatandaşlar belirlenen kesim yerlerinin çok uzak olduğunu belirterek, ‘‘Kurbanı kesim yerine götürmek, orada kesmek ve etini tekrar eve taşımak 30 milyon lira ek külfet getiriyor. Karışan, müdahale eden olmadı. Onun için eskiden olduğu gibi evimizin önünde kesmeyi tercih ettik’’ dediler.

SALINCAKTA...

İzmit'te bazı semtlerde çocukların oyun bahçeleri de mezbahaya çevrildi. Dün bayram namazının kılınmasının ardından bir an önce kurbanını kesmek isteyenler uyarılara aldırmazken, Yahyakaptan Mahallesi'ndeki çocuk bahçesinde kesilen kurbanlar salıncakların direklerine asılarak yüzüldü. Tepki gösteren mahalle sakinleri belediyeye haber vermelerine rağmen kimsenin müdehale etmemesinden yakındılar. Bu0ralarda kesim yapanlar ise belediye mezbahasında uzun kuyruklar oluştuğunu belirterek, ‘‘Biz babadan böyle gördük, böyle kesiyoruz’’ diyerek kendilerine engel olmak isteyenleri terslediler.

YUVA ÖNÜNDE KESİM

Zonguldak'ta kurban kesen vatandaşlar valilik tarafından belirlenen merkezlere rağbet göstermezken, en büyüğü 12 yaşındaki çocukların barındığı Merkez Çocuk Yuvası'nın önü de kesimhaneye dönüştü. Kurban Bayramı'nda uygunsuz yerlerde hayvan kesimini önlemek amacıyla valilikte oluşturulan Kurban Kesim Komisyonu'nun belirlediği kesim yerlerine talep az oldu. Yapılan tüm denetimlere rağmen Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası önünde de koyun kesildi. Çocuklar korku ve merakla izledi. Çocukların gözleri önünde kurban kesilmesi bazı vatandaşların tepkisine neden olurken, denetim yapan zabıta ekiplerinin de gözünden kaçtı.

VAKIFLAR ATAKTA

Konya'da bazı kasapların islamcı olarak bilinen vakıfların kıyafetlerini giymesi dikkati çekti. Kasaplar küçükbaşları 5 milyon ve derisi, büyükbaş hayvanları ise derisi ve 30 milyon karşılığı kesti. THK'nın yanı sıra çok sayıda seyyar arabalı kişi deri ve bağırsak topladı, müdahale eden olmadı. Arife günü bazı islamcı grupların kimi mahallelerde tuz ve naylon poşet dağıtıp, 'Derilerinizi tuzlayın poşetle birlikte bayram günü alırız' diyerek dolaştığı belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!