İl il sanat

Güncelleme Tarihi:

İl il sanat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul

Yaklaşık on yıldır Türk sanatında farklı bir etkinliğin önderliğini yapan ressam Hasip Pektaş'ın yapıtları 22 Mayıs tarihine kadar Emlakbank Beyoğlu Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Artık sanatımızda pek fazla yeri kalmayan Ex-libris (bir kitabın herhangi bir şahsın özel kütüphanesine ait olduğunu belirten simge) kavramını yeniden günışığına çıkaran Pektaş, Ankara Ex-libris Derneği'nin de kurucusu. Pektaş üretildiği ilk dönemdeki işlevini zaman içinde yitiren ex-libris'i yeniden canlandırıyor.

Çalışmalarını Almanya'da sürdüren ressam Erol Kınalı, son dönem yapıtlarını Teşvikiye Sanat Galerisi'nde 12 Haziran tarihine kadar sergiliyor. Bir sanatçının eserlerini oluştururken, yaşadıklarından birebir etkilendiğini belirten Kınalı, çalışmalarında, İnsanın organik yapısı, teknik içerisinde erimesi, ezilmesi gibi birçok konuyu irdelemiş.

İzmir

Ekrem Kadak, renk ve desen ağırlıklı resimlerini Coşku Sanat Galerisi'nde sergiliyor. 27 yapıttan oluşan sergide Kadak, yüreğinde acısını duyduğu doğal ve kültürel motiflere yerveriyor. Resim sanatını bir iletişim aracı olarak gören Ekrem Kadak, tablolarında yeralan kuş ve balık motiflerinin özgürlügü sembolize ettiğini vurguluyor. Bugüne kadar birçok sergi açan ve karma sergilere katılan Kadak'ın, Kültür Bakanlığı Koleksiyonu'nda ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunuyor. Sergi 29 Mayıs'a kadar açık.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Elemanları, ‘‘Doğadan Esintiler’’ isimli fotoğraf sergisini İletişim Sanat Galerisi'nde açtı. Doç. Dr. Simber Atay, Yard. Doç. Dr. Gökhan Birinci, Yard. Doç. Dr. Beyhan Özdemir, Öğr. Gör. Dr. Birsel Matara, Öğr. Gör. Sadık Tümay ve Arş. Gör. Işık Özdal'ın ortak sergisinde toplam 32 fotoğraf yer alıyor. Öğretim görevlilerinin doğaya olan tutkularını yansıtan sergi 24 Mayıs tarihine kadar gezilebilir.

Emekli subay Nejat Çelik, 12. kişisel sergisini Akbank Konak İzmir Sanat Galerisi'nde açtı. 30 yıldan beri özgün sanat çalışmalarıyla Anadolu ve tabiatı konu alan Çelik, Marmaris'teki günlerinde 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in resim çalışmalarını teşvik eden kişi. Sanatçının 40 yağlıboya çalışmasının yeraldığı serginin geliri ise Dokuz Eylül Üniversitesi Kaynaklar Kampüsü'nde yapılmakta olan 75. Yıl İlköğretim Okulu'na armağan edilecek.

İzmirli sanatçı Zekeriya Okulu 7. kişisel sergisini Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde açtı. Halen TRT İzmir Haber Merkezi'nde görev yapan Okulu, resimlerinde doğa, kadın ve deniz konularını ağırlıklı olarak işliyor. ‘‘Çalışmalarım figüratif, renkçi ve anlatımcı olarak değerlendirilebilir. Yer yer grafiksel çalışmalar yaptığım resimlerimde fırça kullanmam ve boyayı kirletmeden tuval üzerine sürerim’’ diyor. 22 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergide suluboya, akrilik, mürekkep, karakalem ve kolaj tekniği ile yapılmış 79 çalışma yer alıyor.

Ankara

Sergiler

Ressam Nami Araz Ankara Türk Amerikan Derneği'nde Kapadokya resimlerini sergiliyor. Resimlerinde doğanın gizemli güzelliğini yansıttığını belirten Araz ‘‘Günün her saatinde renk değiştiren Kapadokya'nın görkemini, sakin ve suskunluğunu anlattım’’ diyor. Sanatçının sergisi 19 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

Hilmi Özbay resimlerini Vakıfbank Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Manzara resimleri ile dikkat çeken sanatçının sergisi 28 Mayıs tarihine kadar görülebilecek. Şimdiye kadar 31 kişisel sergi açan sanatçı halen 19 Mayıs Üniversitesi Resim Bölümü'nde öğretim üyesi.

Suzy Hug-Levy heykellerini Emlak Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Sanatçının bir renk armonisi içinde gerçekleştirdiği çalışmalar ilgi çekiyor. Kendi sanat çizgisini başarılı bir grafik içinde sürdüren Levy'nin sergisi 4 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Bülent Okay geleneksel Çin resim sanatından esinlenerek yaptığı çalışmaları Nefertiti Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Bilimsel çalışmalar için Tayvan'a giden Okay bu arada resimle ilgilendi. Sanatçı resimlerini geleneksel yöntemlerle elde edilen kağıt, mürekkep, boya ve fırçalar ile gerçekleştiriyor. Sergi 22 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

Deniz Güven'in fotoğraf sergisi The British Council Sanat Galerisi'nde sürüyor. ‘‘Birisi’’ isimli sergide sanatçının siyah beyaz fotoğraflarına yer veriliyor. Beşinci kişisel sergisini açan Güven sergiyi ‘‘İnsan portresi çalışması’’ olarak niteliyor. Sergi 28 Mayıs tarihine kadar açık.

Kıvılcım Sanatevi Ceyda Çoksezen'in resimlerini sergiliyor. 28 Mayıs tarihine kadar açık kalacak sergide sanatçının suluboya çalışmalarına yer veriliyor.

Gösteriler

Tiyatro İstanbul 17 Mayıs'tan itibaren ‘‘Acaba Hangisi’’ isimli oyunu Şinasi Sahnesi'nde sergiliyor.

Devlet Opera ve Balesi ‘‘Sevil Berberi’’ isimli Operayı 17 Mayıs'ta saat 20,00'de Opera Sahnesi'nde sergiliyor.

Nüans Tiyatrosu hafta içi ‘‘Kırmızı Şapkalı Kız’’, ‘‘Pinokyo’’, ‘‘Çalışkan Afacan’’, ‘‘Şeker Kızın Rüyası’’ ve ‘‘Hazine Adası’’ isimli oyunları dönüşümlü olarak oynuyor.

Ankara Sanat Tiyatrosu, her cumartesi ve pazar ‘‘Barış Adası Korsanlara Karşı’’ isimli şarkılı-danslı çocuk oyununu sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!