İçtüzük operasyonu: Kavgaya para cezası

Güncelleme Tarihi:

İçtüzük operasyonu: Kavgaya para cezası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2016 20:13

AK Parti, TBMM içtüzüğünü ‘Meclis’in daha hızlı çalıştırılması’ gerekçesiyle değiştirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Meclis’te kavga, küfür ve hakarete ‘para cezası’ verilmesini, pankart ve döviz açılmasının yasaklanmasını içeren taslak çalışma bayramdan sonra tartışma konusu olacak. Bu konuda ilk toplantı bayramdan önce yapıldı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin başkanlığında AK Parti grup yönetimiyle yapılan toplantıda, ‘dar kapsamlı’ bir içtüzük değişikliği yapılması ele alındı. Toplantı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bana göre bir numara süratle adımını atmamız gereken parlamento içtüzüğünü değiştirmenizdir. Mevcut içtüzük adeta bir ilkellik getiriyor. Bu ilkellikten kurtarmamız lazım” sözlerinin ardından gerçekleşti.

Muhalefetin kürsü hakkının kısıtlanması sonucunu doğuracak içtüzük değişikliğinde şunlar bulunuyor:

İçtüzük operasyonu: Kavgaya para cezası

Haberin Devamı

DÖVİZ PANKART YOK

Teklifle, usul tartışmalarına sınırlama getirilecek. Genel Kurul’da, söz kesmek, şahsiyetle uğraşmak, döviz ve pankart getirmek, çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasak olacak. Kavga, küfür ve hakarete ‘para cezası’ verilecek. Kınama cezası gerektiren haller içine, ‘Genel Kurul’a çalışma düzenini bozucu döviz, pankart ve materyal getirmek’ de eklenecek. Söz haklarına getirilen sınırlamalar, TBMM’de daha çok muhalefet partilerinin hükümet politikalarına yönelik eleştirilerde bulunmak için kullandığı süreler olduğu için muhalefetin söz hakkı engellenmiş olacak.

İçtüzük operasyonu: Kavgaya para cezası

SÖZ HAKKINA SINIRLAMA

Genel Kurul’da, Danışma Kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak. Grup önerisinde ise öneriyi veren gruptan bir milletvekili sadece 5 dakika süreyle önerinin gerekçesini açıklayabilecek. Tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamelerin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını Hükümet isteyebilecek.

Haberin Devamı

Bu istemler üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5’er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Genel Kurul’da, başkan, görüşülen gündemle ilgisi olmayan acil bir konu hakkında, ‘pek kısa bir sözü olduğunu’ belirten üyelere, bir birleşimde toplam 10 dakikayı geçmemek üzere yerinden 1’er dakika izin verebilecek. 

İçtüzük operasyonu: Kavgaya para cezası

Vekile yakışır davranmak lazım

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede konuyla ilgili özetle şunları söyledi: “Küfreden, hakaret eden, kavga çıkaran ve kavgaya sebebiyet veren milletvekili TBMM kararıyla maddi bedelini ödemek zorunda kalacak. Bu en doğru iş olacak. Bu bizim bulduğumuz bir şey değil, muhalefetin teklif ettiği ve hepimizin uygun bulduğu bir öneridir. Edepli olmak ve milletvekiline yakışır halde davranmak lazım.”               

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!