'Ha bire bir şeyler söylüyorlar ama yalan söylüyorlar gafiller'

Güncelleme Tarihi:

Ha bire bir şeyler söylüyorlar ama yalan söylüyorlar gafiller
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2017 22:16

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 16 Nisan’ın yeniden bir doğuş olacağını söyleyerek, “Sistemi değiştirmek zorundayız. Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar” diye konuştu. Erdoğan, dün Gaziantep ve Adıyaman’da katıldığı toplu açılış törenlerinde özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HERKES TERCİHİNDE HÜRDÜR

“Türkiye demokrasiyle yönetilen bir ülkedir. Elbette herkes tercihinde hürdür, özgürdür. Ama milletimizin her bir ferdinin yaptığı tercihin sonuçlarını bilmek de hakkıdır. Maalesef bu Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak o kadar yanlış bilgiler yayılmaya çalışılıyor ki. Hani işin aslını bilmesek biz bile tereddüde kapılacağız. Anayasa değişikliğine ve Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar.

EN BÜYÜK KAZANIM 16 NİSAN

CHP’nin dediği gibi rejim değişmiyor, yürütme ortadan kalkmıyor. Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı inşallah 16 Nisan olacak. Demokrasiyi zayıflatmak şöyle dursun güçlendiriyoruz. Ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçme yetkisini doğrudan millete veriyoruz. Bunun için yeni sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ veya ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir.

Haberin Devamı

BUNLARIN YALANLARINDAN BIKTIK

Cumhurbaşkanı ve Meclis’ten hangisi isterse seçimleri birlikte yapabilir. Yani cumhurbaşkanı seçimlere gider ama seçime gittiği zaman kendisi de onun da süresi dolar. Öyle bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı olma imkânı da yok. En fazla iki dönem, yani 10 yıl görev yapabiliyor. Değişimin, yenilenmenin önünü tıkamaya kimsenin hakkı yok. Cumhurbaşkanı sadece bütçe kanunu teklif edebiliyor. Onun dışındaki tüm yasama yetkisi milletvekillerine ait. Utanmadan çıkıyorlar, ‘Meclis artık kalkıyor’ diyorlar. Yalanlarından bıktık.

Mevcut sistemde her ikisi de gücünü halktan alan, Anayasa’da oldukça geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanı, bir de başbakan var. Bu makamlarda kim olursa olsun, bu güçler arasında bir çatışma kaçınılmaz. Bunu biz rahmetli Özal ve Demirel döneminde de gördük, başkalarında da gördük. Hani sizin burada bir söz var ya, ‘Sen ağa, ben ağa, bu ineği kim sağa’.

Terörle mücadelemizi neticeye ulaştırabilmemiz, bölgedeki mücadelelerden başarıyla çıkabilmemiz, 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için sistemi değiştirmek zorundayız.”

Haberin Devamı

BİR İPTE İKİ CAMBAZ OYNAMAZ

BİZ 14 yıldır ülkeyi yönetirken eksiğiyle, fazlasıyla sistemin bize sağladığı kolaylıkla değil, bizim şahsi kabiliyetimizle bunları başardık. Şu anda da benim hükümetle, bürokrasiyle, iktidar partisiyle herhangi bir sıkıntım, sorunum yok. Ama bu ikili ilişkilerimiz. Bizim uzun yıllar birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla uyumlu bir mesaimiz var. Fakat bu durum, sistemin artık işlemez hale geldiğini görmemize engel değil. Eskiler, ‘Bir ipte iki cambaz oynamaz’ derler.

CHP’YE OY VERENLERE ÇAĞRI

SADECE AK Parti’ye gönül veren kardeşlerim değil Milliyetçi Hareket Partili kardeşlerim değil, Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP’ye gönül veren vatandaşlarımın da ‘evet’ demesini bekliyorum. Bu reform farklı, burada bütünleşeceğiz, toplanacağız. Çünkü bu sistem, şu veya bu partinin, şu veya bu şahsın değil 80 milyonun tamamının geleceği içindir. Şu noktayı özellikle belirtmek istiyorum. Muhalefet, sandığın rengini gördüğü için tezlerini anlatmak yerine yalan yanlış bilgilerle insanımızın kafasını karıştırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı sistemine niçin karşı çıktıklarını izah edemedikleri için milletimizi kutuplaştırmaya, süreci ısrarla rejim tartışmalarına çekmeye gayret ediyor.

BAKMADAN GEÇME!