Göç zamanı

Güncelleme Tarihi:

Göç zamanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2016 22:30

Bürokratları tek tek arayıp yeni görev yerlerini bildirdi...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de bu aylar bürokrasi için göç zamanıdır. Binlerce öğretmenin, doktorun, hemşirenin, hâkimin, savcının, askerin, polisin tayinleri bu dönemde çıkar. En son valiler ve hâkim-savcı kararnameleri çıktı. Emniyet kararnamesi yolda. Askerler için hareketli ay Yüksek Askeri Şûra’nın yapılacağı ağustos. Bugün bürokrasinin dış göç boyutu gündemde. Büyükelçilikler, konsolosluklar, uluslararası kuruluşlardaki temsilcilikler, bakanlıkların yurtdışı müşavirlikleri bu göçün ana damarını oluşturur. Ankara Temsilci Yardımcımız Uğur Ergan bu hafta sizlere Dışişleri Bakanlığı’nda hazırlanan ve dün Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından tebligatlarına başlanan tayin kararnamesini yazdı. 

SÜRE UZUNLUĞUNDA 2. SIRAYA YERLEŞTİ 
Bu yıl kararnamenin en iddialı ismi, 7 Haziran 2015’ten sonra kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanlığı da yapan Feridun Sinirlioğlu. Kendisi, 34 yıllık kariyerinin son 9.5 yılını Ankara’da geçirdi. Bunun tam 7 yılı müsteşarlıkta, 2.5 yılı da müsteşar yardımcılığında geçti. Lisansı Mülkiye, master ve doktorası Boğaziçi Üniversitesi’nden olan Sinirlioğlu, müsteşarlık görevinde 1929-1943 tarihleri arasında 14 yıl görev yapan Numan Menemencioğlu’ndan sonra en uzun süre kalan isim oldu. Yüksek lisans tezinde “Zaman sessiz bir testeredir” özlü sözünün sahibi Alman filozof Immanuel Kant’ı inceleyen Sinirlioğlu’nun görev yaptığı dönem, Türk dış politikası açısından bu sözü haklı çıkarır nitelikteydi...

Müsteşar Büyükelçi Sinirlioğlu, tam 10 yıl sonra Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği için New York’a tayin oldu. Sinirlioğlu’nun yanı sıra 2012’den beri bakan yardımcılığı koltuğunda oturan Büyükelçi Naci Koru da bu yıl çıkıyor. Koru 2009’da Ankara’ya gelmiş, 3 yıl müsteşar yardımcılığı yaptıktan sonra bakan yardımcısı olmuştu.  

1 BAKAN YARDIMCISI1 MÜSTEŞAR GİDİYOR
O da 7 yıl aradan sonra BM’nin Cenevre ofisindeki Daimi Temsilcilik görevine getirildi. Diplomasinin bir başka önemli ismi de AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Engin Soysal. Kariyeri boyunca kritik görevlerde bulunan Soysal da merkezi Viyana’da olan AGİT Daimi Temsilciliği’ne getirildi. Dışişleri Bakanlığı’nda Sinirlioğlu ve Koru’nun yönetim ekibinde yer alan müsteşar yardımcılarından ikisi de büyükelçi olarak atandı. Murat Salim Esenli Roma, Ali Kemal Aydın ise Berlin Büyükelçisi oldu. 

MOSKOVA’YANATO’CU BÜYÜKELÇİ
Berlin ve Roma’nın yanı sıra Moskova ve Paris büyükelçileri de değişti. İsmail Hakkı Musa Paris’e gidiyor.  Moskova Büyükelçiliği’ne bir dönem eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in yardımcılığını yapmış, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dış politika danışmanlığını yapmış şimdiki Brazil (Brezilya) Büyükelçisi Hüseyin Diriöz’ün atanması dikkat çekti.SÖZCÜ BİLGİÇ BELGRAT’ADiğer atamalar şöyle: Ali Savut Brezilya, Tunç Üğdül Varşova, Aslı Üğdül Bratislava, Can Dizdar Abu Dabi, Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç Belgrad, İlhan Saygılı Bern, Levent Murat Burhan Dublin, Fatih Yıldız Bağdat, Meral Barlas Buenos Aires (Arjantin), Esen Altuğ Ljubljana (Slovenya).

MÜSTEŞARLIK İÇİN 3 ADAY
DIŞİŞLERİNDE yönetimin ayrı bir kararname ile belirlenmesi bekleniyor. Merkez’deki en kıdemli Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün Dışişleri Müsteşarlığı için en büyük aday. Gün’ün yanı sıra Roma’dan dönecek Aydın Sezgin ile Moskova’dan dönecek Ümit Yardım’ın isimleri de müsteşarlık için geçiyor.

BAĞDAT’TAN AB’YE
Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi olurken, daimi temsilci Selim Yenel merkeze döndü. New York BM’den dönecek olan Halit Çevik ise Atina’ya büyükelçi oldu.

Diğer isimler şöyle:
Erkan Özaral Bakü Büyükelçiliği’ne, Elif Ülgen Pretoria (Güney Afrika) Büyükelçiliği’ne, Suat Akgün Brunei Büyükelçiliği’ne, Berris Ekinci Havana (Küba) Büyükelçiliği’ne , Evren Akgün Bangkok (Tayland) Büyükelçliği’ne, Kerem Divanlıoğlu Myanmar Büyükelçiliği’ne, Hulusi Kılıç Kişinev (Moldova) Büyükelçiliği’ne, Haldun Koç Saraybosna (Bosna-Hersek) Büyükelçiliği'ne, Murat Karagöz Amman (Ürdün) Büyükelçiliği'ne, Ahmet Yazal Ulan Batur (Moğolistan) Büyükelçiliği'ne, Hasan Göğüş Lizbon (Portekiz)

BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI DTÖ TEMSİLCİLİĞİNE
Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu İsviçre’nin Cenevre kentindeki Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliği’ne atandı.


Göç zamanı


BAKMADAN GEÇME!