Gezegenlerin hepsi aynı hizaya diziliyor

Güncelleme Tarihi:

Gezegenlerin hepsi aynı hizaya diziliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2002 01:57

30 Nisan'a kadar saat 20.00'den itibaren güneyden batıya doğru sırasıyla Jüpiter, Satürn, Mars, Venüs, Dünya ve Merkür gökyüzünde aynı hizada dizilmiş olarak görülecek. Ay da zaman zaman bu dizilimin içinde yer alacak. Dizilimdeki beş gezegen ay sonuna doğru gittikçe birbirlerine daha yakın olacak.

Dünya, bu tür bir dizilişe son olarak 1821 ve 1962 yıllarında tanık oldu. Bundan sonraki diziliş ise ancak 2100 yılında olacak. Bu akşam 22.00'den sonra Satürn ve Ay birbirlerine yakınlaşacak ve Satürn, hilal evredeki Ay'ın arkasında kalacak. Bu iki gökcisminin bulunduğu yer, kuzeybatıda ufka oldukça yakın Boğa (Taurus) takımyıldızı. Ancak iki cisim, hızla alçalarak saat 23.28'de batacağından örtülme kolay izlenemeyecek.

Dürbün veya teleskopu olanlar Uranüs’ü sabahları güneydoğuda Kova (Aquarius) takımyıldızında yaklaşık iki saat süreyle görebilecekler. Neptün de Uranüs'e yakın görünümünden dolayı ay boyunca sabahları Oğlak (Capricornus) takımyıldızında (yıl boyunca da bu takım yıldızda kalmak üzere) güneydoğu tarafında yaklaşık 3 saatliğine görülebilecek. Her iki gezegen de ay boyunca Güneş'ten uzaklaşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!