Erdoğan’dan Türkmenistan dönüşü mesajlar: Suriye-Türkiye-Rusya olarak üç lider bir araya gelebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan Türkmenistan dönüşü mesajlar: Suriye-Türkiye-Rusya olarak üç lider bir araya gelebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşü yaptığı açıklamada, “Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Önce istihbarat örgütlerimiz, ardından savunma ve dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu Putin’e teklif ettim, olumlu baktı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi’nde bir dizi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan’ın mesajlarından çarpıcı satırbaşları:

SOÇİ MUTABAKATI

(Putin’le Soçi Mutabakatı kapsamında yaptığı görüşme) Biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye-Rusya, üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız.

ESAD’LA GÖRÜŞME

Haberin Devamı

(ABD eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’nin Esad’la görüşmeye olumlu bakmadığı yönündeki açıklaması) Siz demek ki hâlâ Cumhurbaşkanınızı tanıyamadınız. Ben kiminle, ne zaman, nasıl görüşeceğimi birilerinden izin alarak yapmam. Ben Mısır Cumhurbaşkanı’yla Katar’da bir görüşme yaptım. Kimseden izin almadım. Suriye konusunda atacağımız adımlarda belirleyici husus da ulusal çıkarlarımız olacaktır.

RUSYA’YA YAPTIRIM

(AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, Türkiye’nin AB üyesi ülkeler gibi Rusya’ya karşı yaptırımlara uyması açıklaması) Borrell’i muhatap olarak almıyorum. O, olsa olsa Mevlüt Bey’in muhatabı olabilir. Yaptığı açıklama hiç şık değil. Bizim Rusya’yla ilişkilerimizi Borrell tayin, tanzim edemez. O bu konularda böyle bir karar verecek ne kalitededir ne kapasitededir. Çok çirkin bir açıklama. 

EYT ÇALIŞMALARI
HEDEF YIL SONUNA KADAR ÇÖZMEK

Bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023’e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’NUN H.K.G. TEPKİSİ
YAPTIĞI TAMAMEN BİR ŞOV

Her şeyden önce bir yavrumuzun 6 yaşındayken yaşadığı iddia edilen olayda bu yavruyu korumak veya bu yavrunun hukukunu savunmak anlamında CHP’nin ciddi manada bir adım attığını mı düşünüyorsunuz? Bu CHP’ye şunu söylemek lazım; sen 10, 11, 12, 13, 14 yaşında kızları dağa kaçırılan Diyarbakır Anneleri’ni bugüne kadar hiç savundun mu? Bunun Adalet Bakanlığı’nın kapısına giderek yaptığı tamamen şovdur. Hayatı şov. Biz bu konuda alınacak tedbirlerle ilgili geldiğimizden bu yana kararlılığımızı hep sürdürürdük, sürdürüyoruz. Bu cezaların daha da artırılması gerekiyorsa, çekinmeden artırdık ve üzerine üzerine gittik. Aldığımız çok ciddi tedbirler var. Yeni yasal düzenlemelerle getirdiğimiz cezai müeyyideler var. Kılıçdaroğlu’nun bu konularda biraz insafı olsa, önce kendi partisinin içerisindeki tacizlere, tecavüzlere yolsuzluklara bir bakmasında fayda var. Şu anda kendi partisi tacizlerle kaynıyor. Taciz, tecavüz her şey de CHP’de var, HDP’de var. Bundan kaçmaları mümkün değil. Çünkü yalancının mumu yatsıya kadar yanar ve artık bu mızrak çuvala sığmıyor.

Haberin Devamı

SİYASETİ BIRAKACAK MI?

Şu anda Cumhurbaşkanı adayı olarak iki kez seçime girme, aday olma şansınız var. Üçüncü kez böyle bir şans yok. Dolayısıyla tabii AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde artık işin içinden çekilmesi anlamına gelmez ve Tayyip Erdoğan’ın da siyasetten çekilmesi anlamına gelmez. Ben AK Partiliyim. Ben bu partimden ayrılır mıyım? Ben kurmuşum bu partiyi. Arkadaşlarımı yalnız bırakmam mümkün mü? Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda. Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda bana her şey AK Parti’yi söylüyor.

Erdoğan’dan Türkmenistan dönüşü mesajlar: Suriye-Türkiye-Rusya olarak üç lider bir araya gelebiliriz


TÜRKMEN GAZI
YENİ HAT ÇALIŞMASI

Türkiye, Türkmen gazının Avrupa’ya satılabilmesi noktasında önemli bir hub. Gerek Rus doğal gazının bizim üzerimizden Avrupa’ya satılması noktasındaki son gelişmeler gerekse şu anda Türkmen gazının yine bizim üzerimizden satılabilmesi olayı da tabii önemli bir adım olacak. Ancak burada atılması gereken bir adım var. O da nedir? Şu anda Hazar’a kıyıdaş olarak Türkmenistan’ın Azerbaycan’la bu işi çözmesi konusu var. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Bugün biz bir karara vardık. Bu kararda da üç ülke, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan enerji bakanları süratle bir araya gelmek suretiyle bu konunun etraflıca detaylarını konuşacaklar. TANAP bütün hacmini doldurmuş durumda; 32 milyar metreküp. TAP, 6 milyar metreküp; o da böyle bir konumda. Arkadaşlarımız yeni bir hattın kurulup kurulmaması konusunda çalışmaları yapacaklar ki ona göre adımlar atılsın. Şimdi bu işin teknik alt yapısını, maliyet boyutlarını görüşmek suretiyle biz geleceğe yönelik adımı da atmış olacağız.

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
HDP’DEN YEŞİL IŞIK YANIYOR

336 imzayla gitti ama Meclis’te başta İYİ Parti olmak üzere buraya destekler gelecek diye düşünüyorum. Buna eğer HDP’den destek gelirse şaşmayın. Oradan da yeşil ışıklar yanıyor. Dolayısıyla CHP’den de gelecektir. Kaldı ki bu Anayasa değişikliğinde sadece başörtüsü olayı yok. Aile olayı var. Aile olayı parlamentodaki bütün siyasi partileri ciddi manada ilgilendiriyor. Çünkü bizim için aile kutsalımızdır. Doğrusu ben parlamentoda, kutsalımız olan aileyi dışlayacak bir parti göremiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!