Enflasyonu dize getireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonu dize getireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada "Yıllık enflasyonun yükselmesi, hayat pahalılığı ile mücadelemizi daha sıkı yapmamızı gerektiriyor. Bu uzun ve sabır isteyen süreçtir. Allah'ın izniyle enflasyonu dize getireceğimize de tüm kalbimizle inanıyoruz" dedi. Erdoğan açıklamasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘DEPREM BÖLGESİNDE YARALARI SARIYORUZ’

“Deprem bölgesi gündemimizin ilk sıralarındaydı. Yaraları sarmayı sürdürüyoruz. Yardımları sistemli bir şekilde ulaştırıyoruz. Şehirlerimizi hızla yeniden ayağa kaldırmak için bölgede ardı ardına temel atma törenleri gerçekleştiriyoruz. Adıyaman’da söz verdiğimiz 65 bine yakın konut ve köy evinin yarısından fazlasının inşasına başlamış olduk.

Yerinde dönüşüm projemize Hatay’daki başvuru sayısı 86 bini geçti. Bu şehrimizi de kısa sürede ayağa kaldırmanın gayreti içindeyiz. İnşallah yakında açılış törenleriyle yeni evlerine kavuşmanın sevincini depremzedelerimizle paylaşacağız.

‘BİR HAFTA SONRA ABD’YE GİDECEĞİZ’

Hafta sonu G-20 liderler zirvesi için Hindistan’da olacağız. Bir hafta sonra BM’de görüşmeler yapmak üzere Amerika’ya gideceğiz. Soçi’de Sayın Putin’le oldukça kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Tahıl koridoru başta olmak üzere pek çok insani gündemin masada olduğu dönemde bu görüşmenin kıymetini tüm dünya tarafından takdir edildiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

‘KUR VE ENFLASYON FİYATLARI ETKİLİYOR’

Ülkemiz ekonomisinde son dönemde yaşanan hadiseleri, dünyayı ve Türkiye’yi doğru okuyarak tespit ve teşhis eden pek az objektif ve vicdanlı iktisatçıya da rastlıyoruz. Allah’ın izniyle tüm enflasyonu dize getireceğimize inanıyoruz. Döviz kurundaki ve enflasyondaki yükseliş fiyatları doğrudan etkiliyor. İzah edilemeyecek fiyat artışı yapıldığına şahit oluyoruz. Etiketlerde yüksek oranda artış yapılıyor. Aynı ürünün farklı yerlerde fiyat makasının açıldığı durumlar var. Demek ki fiyatlama güdüsüyle karşı karşıyayız. Bu da sorunun ekonomik değil psikolojik olduğuna işaret ediyor. Ağustos ayı verileriyle birlikte yıllık enflasyonun yüzde 56’ya yükselmesi hayat pahalılığıyla mücadelemizi daha sıkı yürütmemiz gerektiğine işaret ediyor.

Beklenmedik durumlarla karşılaştığımız, hatta küçük de olsa gerilemeler yaşadığımız oluyor. Ama her seferinde hızla toparlanıp eskisinden de iyi neticelerle yolumuza devam ediyoruz.

Ev, araba, hizmetine fahiş fiyatlar isteyerek enflasyonla mücadelemize zarar verenleri sosyal medyadaki zehirli iklim de yoldan çıkarmaktadır. Çalışanların ücretlerine yapılan her artış daha para insanların cebine girmeden kat be kat fazlasıyla her ürüne, her hizmete yansıtılıyor. İkinci el araçların ticaretiyle ilgili düzenleme yaptık. Fiyatları şişirenleri engellemek amacıyla kimlik doğrulaması ve para cezası müeddiyesi getirdik. Galericilere 221 milyon lira idari para cezası kesildi. Stokçuluk yapan perakendecilere kesilen ceza 188.5 milyon lirayı geçti. İdari para cezaları ve men cezalarının caydırıcı hale gelmesi açıktır. 2024 bütçesinde bu doğrultuda gereken adımları atacağız. Elektronik ticaret platformlarının işleyişi de hem tüketiciler hem küçük ölçekli işletmeler bakımından yakından takip ettiğimiz hususlar arasındadır.

Haberin Devamı

GENÇLERE CEP TELEFONU VE EV DESTEĞİ

Yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimize taahhüdümüz olan 10 GB internet ve cep telefonu desteği konusunu değerlendirdik. Cumhurbaşkanı Yardımcımızı ve ilgili bakanlarımızı Kabinemize sundukları çalışmayı tekemmül ettirmeleri konusunda talimatlandırdık.

Nihai çalışmaya göre, bir sonraki toplantımızda her iki konu ile ilgili detayları gençlerimizle paylaşacağız. Aile ve gençlik bankası ile evlenecek gençlerimize uygun şartlarda kredi meselesi de yakın takibimizdedir. Buradan bir müjdemizi çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. 2024 yılı Mart ayında ödenecek olan 2023 üretim yılı buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik üreticilerimizin mazot ve gübre desteklerini 2023 Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası hesaplarında tanımlayacağız.” 

Haberin Devamı

SANAT, SPOR ALANLARINDA BOZGUNCULUK YAPANLAR VAR

Kültür-sanat, spor gibi bizi müşterek değerlerimiz, sevinçlerimiz, gururlarımız etrafında birleştirmesi gereken alanları ne yazık ki bozgunculuk aracı haline getirmeye kalkanlar olduğunu görüyoruz. Otobüslerde, metrolarda, mağazalarda insanlarımızı taciz etme noktasına varan küstahlıklarla daha çok karşılaşmaya başladık. Hiç kimse kusura bakmasın... Bu ülkeyi bir avuç azınlığın malı, bu milleti de aynı azınlığın kölesi olarak gören müstekbirlerin devri çoktan kapanmıştır. Herkes, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsun olmasın tüm bireylerin var olma, yaşama ve kendini ifade etme hakkına ve oy tercihlerine saygı göstermek mecburiyetindedir. Kendi özgürlük alanını diğerlerinin haklarının eşiğinde sınırlamayı bilmeyen faşist zihniyet hem milletimiz nezdinde hem yargı önünde hesap vermeye mahkûmdur. Sırf yabancı, başka bir dil konuşuyor, başı örtülü, sakallı diye insanlara hakaret etmek kabul edeceğimiz bir davranış değildir.

 

BAKMADAN GEÇME!