En büyük şirketlerde Oğlak, Kova, Aslan dönemi

Güncelleme Tarihi:

En büyük şirketlerde Oğlak, Kova, Aslan dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2004 00:30

İstanbul Sanayi Odası (ISO) her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. Listedeki en büyük 100 özel şirketi baz alarak yaptığımız araştırma ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor. Türkiye’nin en büyük şirketlerini yöneten 100 tepe yöneticinin 17’sinin burcu Oğlak. Yine aynı listenin ilk 10 sırasında dört Oğlak göze çarpıyor. En çok kár edenler listesinde de 1 numaraya oturan Oğlaklar, toplamda 11.6 katrilyon ciro yapıyor. Kişi başına ciro sıralamasında ise Kovalar lider.

Haberin Devamı

Koçlar cesur ve girişken, İkizler girişimci ve zeki, Aslanlar hırslı, Başaklar titiz ve dürüst, Akrepler cesaretli ve yaratıcı, Oğlaklar ciddi ve sert...

Zodyak içindeki 12 burcun hepsi kendine ait karakteristik özelliklerle tanınıyor. Peki hangi burç iyi bir yönetici olmak, şirketi yüksek ciro ve kárlılık rakamlarına ulaştırmak için en uygun?

İstanbul Sanayi Odası (İSO) geçtiğimiz hafta 2003 rakamlarına göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. Biz bunlar arasından ilk 100’e giren özel şirketlerin başkan, CEO ve genel müdür gibi pozisyonlardaki tepe yöneticilerinin burçlarını araştırdık. Böylece, Türkiye’nin en büyük 100 özel şirketinin yöneticilerinin basit bir ‘astrolojik profili’ni çıkarmayı hedefledik.

Araştırma kapsamında İSO 500 listesinde ilk 100 sırayı paylaşan özel şirketler hedeflendi. Bunlar arasından 11 şirket gizlilik esasları, yönetici sekreterlerinin ve asistanlarının yöneticilerine ulaşamaması, şirketin tadilatta olması, toplu tatile çıkılması vb nedenlerle bilgi vermediği için listeye alınamadı. Bir şirket ise ismini İSO’ya vermediği için araştırmaya dahil edilemedi. Eczacıbaşı İlaç Sanayi ve Ticaret iki farklı alana ayrıldığı ve iki farklı CEO tarafından yönetildiğinden iki kez ele alındı. Böylece 100 yöneticiyi kapsayan liste ilk 111 şirketten oluştu. Ayrıca listede bulunan Ülker ve Üstün Gıda aynı genel müdür tarafından yönetildiği için yöneticinin verileri iki kez kullanıldı.

En büyük 100 şirketin yaşları 33 ile 77 arasında değişen yöneticilerinin yaş ortalaması 52. En genç yönetici aynı zamanda listedeki beş kadından biri olan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı (Oğlak). En yaşlı yöneticisi ise Oltan Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Oltan (Başak).

Yöneticiler arasında 55 yaşındakiler çoğunlukta. Dokuz yönetici 1949 doğumlu. Yedi kişi yılın ilk günü olan 1 Ocak’ta doğmuş. Üç kişinin doğum günü ise ‘şaka günü’ olan 1 Nisan. Yedi yöneticinin ön adı Mehmet.

Yöneticilerin cinsiyetlerine bakıldığında listede yalnızca beş kadın olduğu ortaya çıktı. Kadınların üçü Oğlak, biri Yay ve biri de Kova burcundan.

Yöneticiler arasında Oğlak burcu ön plana çıkıyor. 100 yöneticinin 17’sinin burcu Oğlak. Bunu 10 yönetici ile Aslan, dokuzar yöneticiyle Boğa, Başak ve Kova takip ediyor. Yay yüzde beşlik oranla en alt sırada yer alıyor.

Listede ilk 10’a girenlere bakıldığında yine Oğlakların ön planda olduğu görülüyor. İlk 10’da dört Oğlak, üç Aslan, iki Kova ve bir Boğa burcundan yönetici var.

Astrolog Aycan Özenbaş Oğlak burcunun bu başarısının son derece doğal olduğunu söylüyor. Özenbaş’a göre, Oğlak insanlarının doğuştan sahip oldukları strateji kurabilme, otodisiplin, sabır, inisiyatif alabilme ve önderlik edebilme yetenekleri, hangi sektörde olduklarına bakmaksızın ilerlemelerine yardımcı oluyor: ‘Oğlak burcu Zodyak içerisinde zorluklara metanetle göğüs germesi, amacına kilitlendiğinde önüne çıkabilecek her türlü engelle sabırla ve müthiş stratejilerle başa çıkmasıyla tanınır. Öncü nitelikte ve toprak elementinden olan Oğlak, zodyak içerisinde kural koyucu ve uygulayıcı olarak da tanınır. Dolayısıyla herhangi bir organizasyon içerisinde de ‘yönetici’ konumuna gelmesi, son derece doğaldır.’

2004 yılı 2003’e göre astrolojik açıdan farklı geçeceğe benziyor. Özenbaş 2004’ün Başakların yılı’ olacağını söylüyor. ‘Fırsatlar gezegeni Jüpiter’in Başakta olması nedeniyle Başaklar bu yıl ekim ayına kadar atılım yapacak. Ekimden sonra bir yıl boyunca Terazilerin başarısı ön planda olacak’ diye konuşuyor.

Astrolog yorumu

Haberin Devamı

Astrolog Aycan Özenbaş araştırmada Oğlak burcundaki yöneticilerin en yüksek oranda olmasının çok doğal olduğunu söylüyor. Aslan’ın ikinci sırada olmasını ise bu burcun liderlik ve organizasyon yeteneklerine bağlıyor:

‘Aslan da en az Oğlak kadar liderlik ve organizasyon yeteneklerine sahiptir. Güneş tarafından yönetilen Aslan burcu, Güneş’in sistemin merkezinde olması gibi, içinde bulunduğu herhangi bir organizasyonun ya da sistemin merkezinde olmayı ister, sever, hedefler ve genelde başarır.’

Özenbaş, İkizler ve Yay burcunun en alt sıralarda yer almasını ise şöyle açıklıyor:

‘Karşıt konumda bulunan bu iki Zodyak üyesi, aslında birbirlerine çok benzeyen karakteristiklere sahiptir. Bu ikilinin hayattaki en önemli arayışları değişikliktir. Son derece entellektüel ve zekidirler, hızlı düşünürler. Buna karşın çabuk sıkılmaları ve çok yönlülükleri enerji israfına yol açar. Tek bir amaca kanalize olamamaları, en üst seviyelere ulaşamamalarına ya da ‘yolda’ gecikmelerine neden olacaktır.’

Türkiye’de Oğlaklar fazla

Türkiye’nin en büyük 100 özel şirketi üzerinde yaptığımız araştırma, yöneticiler arasında en fazla Oğlak burcunun olduğunu ortaya koyuyor. Diğer taraftan, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verileri göz önüne alındığında bu sonuç hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü bu verilere göre Türkiye’de nüfusun yüzde 15’i Oğlak burcundan. Oğlakları yüzde 10’la Balıklar izliyor.

Türkiye’yi yöneten burçlar

Devlet Bakanı Ali Babacan Koç
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener Boğa
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Kova
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Balık
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu Boğa

Diğer liderler


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Yengeç
DSP Eski Genel Başkanı Bülent Ecevit İkizler
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller İkizler
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Başak
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Akrep
ANAP Eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz Akrep
RP Eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan Akrep
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş Oğlak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!