Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? 2019 emeklilik yaşı sorgulama ekranı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır 2019 emeklilik yaşı sorgulama ekranı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2019 21:08

Çalışma hayatını tamamlamak üzere olan ya da aktif çalışma yaşamını sürdüren özel sektör ve kamu personelleri, internet üzerinden sık sık 'emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? sorusuna yanıt arıyor. Emekliliğe ayrılacakları gün sayılarını merak edenler, konuya dair bilgileri, E-Devlet sistemi üzerinden TC No ve şifre ile öğrenebiliyor. Peki, emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? İşte, 2019 emeklilik yaşı sorgulama ekranı.

Haberin Devamı

SSK, Bağ Kur ya da devlet memuru olan vatandaşlar prim günlerini hesaplayarak, 'Ne zaman emekli olacağım?' sorusunun cevabını öğrenmek istiyor. Çalışanların prim sayıları bağlı oldukları sosyal güvencelere göre değişiklilk gösterebiliyor. İşte, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emeklilik yaşı hesaplama sistemi ve prim günleri ile ilgili bilgiler.

EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik yaşını hesaplamak isteyenler, https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ ya da https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim internet adreslerinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak konuya dair bilgi sahibi olabiliyorlar.

SGK ÜZERİNDEN EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMA EKRANI

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, emeklilik şartları hakkında bilgi verdi. İşte, emekli olmak isteyenler veya bilgi edinmek isteyenler için o detaylar;

Haberin Devamı

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.

1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

Haberin Devamı

- 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

- 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

Haberin Devamı

- 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Bu hizmet Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için karşınıza çıkan alanlara giriş yapılması gerekmektedir. Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.

Sorgulama yapmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalı, ardından sistemin sizden istediği bilgileri doğru şekilde yazmalısınız. Tüm bu aşamaları eksiksiz şekilde geçtiğiniz takdirde, emeklilik hakkını elde etmeniz için gereken koşulların neler olduğu karşınıza çıkacak.

Haberin Devamı

 E DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

BAKMADAN GEÇME!