Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan

Güncelleme Tarihi:

Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 09:34

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının yedinci sezonunun 13. Fark Yaratan’ı Fatma Ayan oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk açıkhava kütüphanesini Alanya’nın Mahmutlar Beldesi Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda 20 yıllık bir öğretmen Fatma Ayan’ın çabalarıyla açıldı. Fatma Ayan kütüphanenin açılmasının yanı sıra okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim müfredatının çeşitlendirilmesi için çalışmalarda bulundu.

Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan


Fatma Ayan önderliğinde yapılan iyileştirme çabalarından sonra Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün de desteğiyle açılan kütüphanede 8000’e yakın kitap bulunuyor. Okulda normal müfredat derslerinin yanı sıra Türkiye’de pek bilinmeyen ancak Avrupa'da önemli bir eğitim teorisi olarak kabul edilmiş olan Waldorf eğitim sistemi uygulanmaya çalışılıyor.



Bu sistem çocuğun yaratıcılığının gelişmesi ve öğrenme yeteneğinin artmasını amaçlıyor. Örneğin; Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda çocuklara yörük kilimi atölyesinde eğitimler veriliyor. Serbest etkinlik derslerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili temel bilgiler öğretiliyor.

Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan


Haberin Devamı

Okulun yeni haliyle birlikte öğrenci sayısı da artarak 47’ye çıkmış. 2 öğretmenin daha gelmesiyle okul 3 öğretmenle eğitime devam ediyor. Okulda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle çocuklardaki başarının gözle görülür şekilde artmasını sağlamış.

Haberin Devamı

Kılıçarslan İköğretim Okulu’nda sadece Türk öğrenciler değil diğer milletlerden de öğrenciler eğitim görüyor. Okulda 20 civarında da Rus öğrenci bulunuyor.

Fatma Ayan atıl halde kapanmakta olan bir okulu yeniden sistemin içine alınmasını sağladı. Eğitimi sınıflara hapsetmedi. Çocukların farklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okulu haline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocukların hayatınında kocaman bir fark yarattı.

Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan

 

Teacher who does not limit education to classroom: Fatma Ayan

Fatma Ayan became the 13th Changemaker of the 7th season of the Sabanci Foundation Turkey’s Changemakers Program.

Haberin Devamı

Turkey’s first open-air library has been opened with the efforts of Fatma Ayan, a teacher with 20 years of experience. Apart from the library, Fatma Ayan also worked to improve the physical conditions of the school and to diversify the curriculum.

After remediation efforts under the leadership of Fatma Ayan, now, there are around 8,000 books in the library opened with the support of District Governor and District Director of National Education. In addition to courses in the regular curriculum, Fatma Ayan attempted to integrate the Waldorf education system, which is accepted as an important education theory in Europe and relatively unknown in Turkey. This system aims to increase children’s creativity and learning ability. For example; in Kilicarslan Elementary School, students have training in nomad rug workshop. In free activity times, they learn the basics of husbandry and agriculture.

Eğitimi sınıfa hapsetmeyen öğretmen: Fatma Ayan


Haberin Devamı

With the new state of the school, the number of students increased to 47. After the arrival of two more teachers, the school continues education with three teachers. New arrangements and improvements in the school markedly increased children’s success. Not only Turkish students but also students from other nations receive an education here. For example, although there is a Private Russian School in Alanya, there are around 20 Russian students in Kilicarslan Elementary School.

Fatma Ayan ensured an idle school to be taken into the system again. She held lessons outside of classrooms. She made an effort to develop different skills of children. She turned her school into district‘s favorite one. Through her projects and applied training methods, she made a huge difference in the lives of students.

Haberin Devamı


Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

www.farkyaratanlar.org
www.facebook.com/FarkYaratanlar
https://twitter.com/farkyaratanlar
www.youtube.com/user/turkeychangemakers
www.sabancivakfi.org

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!