Dünya basınından manşetler - 28 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 28 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2010 12:00

Dünya basınında öne çıkan manşetler:

AGENCE FRANCE PRESSE: Kaybolan fotoğraflar 200 milyon dolar kazandırdı

ABD bir koleksiyoncu bir garaj satışında aldığı negatiflerin fotoğrafçı Ansel Adams’ın kaybolan çalışmalarına ait olduğunu anlayınca bir gecede milyoner oldu. Rick Norsigian adındaki koleksiyoncu, negatifleri 10 yıl önce California’da 45 dolara satın aldı.

 

Uzmanların incelemesi sonrası negatiflerin ABD’li fotoğrafçı Ansel Adams’a ait olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Norsigian’ın 200 milyon dolarlık bir hazineye sahip olduğunu anlaşıldı.

 

1984’te hayatını kaybeden Adams’ın çalışmalarına ait olan birçok negatifinin 1937 yılında stüdyosunda çıkan bir yangında kaybolduğunu düşünülüyordu. Yangında fotoğrafçının 5 bin negatifinin neredeyse üçte birinin yok olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca birçok negatif de hiçbir zaman fotoğraf haline getirilemedi.

 

Adams döneminin en önde gelen doğa fotoğrafçılarından biri kabul ediliyor.

 

CNN’in sorularını yanıtlayan şanslı koleksiyoncu Norsigian, parasını ilk olarak ailesiyle güzel bir tatil yapmak için harcayacağını söyledi. Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin eski yöneticilerinden Robert Mueller ise, negatiflerin orijinalliğini tespit etme çalışmalarının altı ay sürdüğünü, bu süre sonunda negatiflerin Adams’a ait olduğundan neredeyse emin olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

 

TIMES: Gizli belgeler muhbirlerin isimlerini ortaya çıkardı

Afganistan savaşı hakkında ortaya çıkarılan 90 binden fazla gizli belge, NATO güçleri için muhbirlik yapan birçok Afgan'ın hayatını tehlikeye attı. Times, internette yayımlanan gizli belgeler üzerinde yaptığı sadece iki saatlik incelemede ABD güçleri için muhbirlik yaptığı bilinen sayısız Afganistan vatandaşının ismine rastladı. Belgelerde, muhbirlerin yaşadıkları köyler ve baba adları dâhil kimlik bilgileri bile bulunuyor.

 

Belgelerin yayımlandığı WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange, ellerine geçen tüm dokümanların incelendiğini ve muhbirlerin isimlerini içeren yaklaşık 15 bin belgenin yayımlanmadığını açıklamıştı. Afganistan hükümeti ise belgelerle ortaya konulan bilgilerin yoğunluğu karşısında şok olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

 

Dışişleri Bakanlığı'nda görevli üst düzey bir yetkili, belgelerin çok sayıda Afgan'ın hayatını tehlikeye attığını belirtti. Yetkili, ABD güçleri için muhbirlik yapan insanların zarar görmesi halinde bundan ABD’nin sorumlu olacağını ve koalisyon güçlerinin Afgan halkından bilgi edebilme kapasitesinin sınırlanacağını ifade etti.

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, gizli belgeler hakkında yaptığı ilk açıklamada, belgelerin ABD güçlerine büyük bir tehdit oluşturmadığını belirtmişti. Ancak Taliban ve El Kaide’nin bu bilgileri savaş alanında kullanacak olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Eski bir üst düzey istihbarat subayı olan Robert Riegle, militanların elde ettikleri bilgiler sayesinde birkaç gün içinde can kayıplarına neden olabileceklerinin altını çizdi. CIA’in eski direktörlerinden Michael Hayden ise militanların belli operasyonları planlayanların “kim olduğunu” saptayabileceklerini ve “intikam” için bu kişilerin peşine düşebileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

 

Ortaya çıkan belgeler Pentagon ve Beyaz Saray üzerindeki baskıyı arttırken, ABD Başkanı Barack Obama’nın Afganistan stratejisinin gittikçe başarısız olduğu görüşü güç kazanıyor.

 

BBC: Irak soruşturması: ‘Irak savaşı yasal değildi’

Birleşmiş Milletler’in (BM) eski başmüfettişlerinden Hans Blix, Irak savaşının yasal olmadığını belirtti. Blix, Irak soruşturmasında İngiltere’nin Saddam Hüseyin’le baş etmek adına “BM’nin çizdiği yolu izlediğini” ancak başarısız olduğunu söyledi.

 

Blix, savaşı BM’nin kararları dâhilinde haklı gören eski Adalet Bakanı Lord Goldsmith’in, öne sürdüğü gerekçelerde yönlendirmelerde bulunduğunu öne sürdü. Blix, inceleme ekibiyle Irak’ta 500 alanı araştırdıklarını ancak kitle imha silahlarının izine rastlamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

 

1999-2003 yılları arasında BM’nin silah denetim komisyonu UNMOVIC’ın başkanlığını yapan Blix, Irak savaşının başlamasından kısa bir süre önce, Kasım 2003 ile 18 Mart 2003 tarihleri arasında denetleme gerçekleştirdiklerini ancak hiçbir kitle imha silahına ait bulguya rastlamadıklarını söyledi.

 

Blix, sadece izin verilen menzili aşan füze, füze motorları ve beyan edilmemiş dokümanlar bulduklarını ancak bunların kendilerinden bulmalarını istedikleri şeylerin yanında çok önemsiz kaldığını belirtti.

 

Çok uzun bir süre boyunca “günde altı defa” incelemelerde bulunduklarını söyleyen Blix, 500 noktada toplam 700 inceleme yaptıklarını, hiçbirinde kitle imha silahlarının izine rastlamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

 

Eski başmüfettiş savaşı başlatan kararları eleştirdi ve İngiltere hükümetinin savunduğunun aksine Irak savaşı için alınan kararların yeterli otoriteye sahip olmadığını söyledi.

 

ASSOCIATED PRESS: Lockerbie soruşturmasının oturumu ertelendi

İskoçya’nın Lockerbie kentine düşen ve 270 kişinin ölümüne neden olan Pan-American havayollarına ait uçağın bombacısı Abdelbaset El Megrahi’nin salıverilmesi hakkında yapılacak soruşturmanın ilk oturumu, ifadeleri alınacak kişilerin katılım göstermemeleri nedeniyle ertelendi.

 

Salı günü ABD Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılacak oturuma başkanlık edecek olan Senatör Robert Menendez, oturuma katılmayı reddeden İskoç ve İngiliz yetkilileri “gerçekleri halının altına süpürmeyi tercih etmekle” eleştirdi.

Haberin Devamı

 

Menendez, El Megrahi’yi serbest bırakan İskoçya Adalet Bakanı Kenny MacAskill, dönemin İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw ve BP petrol şirketinin görevini terk edecek olan CEO’su Tony Hayward’ı ifade vermeleri için çağırmıştı.

 

Komite, BP şirketinin Libya ile yapacağı 900 milyon dolarlık bir iş anlaşması için Libyalı bombacının serbest bırakılmasında rolü olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Mendendez, Dış İlişkiler Komitesi’nin çağrısına cevap vermeyen ve ifade vermek için oturuma katılmayan yetkililerin davranışlarını büyük hayal kırıklığı ve çok çirkin bir davranış olduğunu belirtti.

 

Menendez, Megrahi’nin salıverilmesi konusunun “uzun dönemli ve çok boyutlu bir soruşturma” haline dönüştürüleceğini belirtti. İngiltere’nin Washington büyükelçisi Martin Longden, İngiliz hükümetinin bu konu hakkında gerekli olan tüm bilgileri sunmuş olduğunu belirtti ve bir ülkenin parlamento üyelerinin başak bir ülkenin parlamentosunda ifade vermelerinin oldukça olağandışı olacağını ifade etti.

 

BP sözcüsü Scott Dean ise kendilerine yapılan talebe cevap verdiklerini ve ifade vermeleri için bir tanık önerdiklerini belirtti. Menendez ise BP’nin Avrupa’da görevli bir başkan yardımcısının ismini verdiğini, kendilerini ise Libya ile söz konusu olan iş anlaşmasıyla bağlantısı olmuş birisini istediklerini söyledi.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Meksika’da sekiz insan kafası bulundu

Meksika’nın kuzeyindeki Durango şehrinin dışında kalan yolun kenarında sekiz insan kafası bulunduğu bildirildi.

 

Polis, elde ettiği bilgiler dahilinde yaptığı aramada sekiz insan kafasını bulunduğunu ancak kafaların kime ait olduğuna dair bir fikirleri olmadığını belirtti. Kurbanların hepsinin 25-30 yaşlarında erkekler olduğu ifade edildi.

 

Yol kenarına atılan kafalardan ikisi, yolu temizlemekte olan işçiler tarafından tespit edildi. Kafaların sanayi kenti Gomez Palacio’ya giden yolda bulunduğuna dikkat çekildi. Yetkililer, Torreon kentinde toplam 35 kişinin öldürüldüğü üç katliamda yer alan saldırganların Gomez Palacio’daki bir hapishanede uyuşturucu kartelleri için çalışan tutuklular olduğunu ortaya çıkarmıştı.

 

Yetkililer, son aylarda Coahuila ve Durango kentlerinde artan ölümleri Sinaloa ve Zetas uyuşturucu çeteleri arasındaki çekişmeden kaynaklandığını tahmin ediyor. Meksika’da Devlet Başkanı Felipe Calderon’un uyuşturucu kartellerine savaş ilan ettiği Aralık 2006’dan bu yana 25 bin kişi hayatını kaybetti.

 

REUTERS: Obama belgelerin neden olduğu açığı kapamaya çalışıyor

ABD Kongresi Afganistan’a gönderilen ek askerler için sağlanacak  kaynağı onayladı. Harcama teklifi uzun süreden beri askıya alınmış durumdaydı. Demokrat Parti üyelerinin karşı çıktığı karar, gizli belgeler yüzünden baskı altında olan Başkan Barack Obama’nın derin bir nefes almasını sağladı.

 

Senato’da önceden kabul edilmiş olan ek kaynak yasası Temsilciler Meclisi’nde 102’ye karşı 114 oyla kabul edildi. Böylece, Obama’nın lideri olduğu Demokrat Parti tarafından kontrol edilen Kongre, Afganistan’a gönderilen ek 30 bin asker için ayıracağı 37 milyarlık bütçeyi ek asker gönderme kararından altı ay sonra onaylanmış oldu.

 

Demokrat Parti Afganistan savaşı üzerinde büyük bir ayrılık yaşarken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, paranın Ağustos’a kadar sağlanmaması halinde kamudan kesilmesi gerekeceğini savundu.

 

Kabul edilen ek bütçenin oluşturduğu paranın 33 milyar doların Afganistan’daki operasyonlara, 4 milyar doların ise Irak’a aktarılması bekleniyor.

 

Kabul edilen 37 milyar dolarlık ek yardım, bugüne kadar Afganistan ve Irak savaşları için Kongre’nin onayladığı 130 milyar dolarlık bütçenin dışında kalıyor. Kongre’nin 2001 yılından bu yana iki savaş için 1 trilyon dolardan fazla para tahsis ettiği tahmin ediliyor.

 

BLOOMBERG: Fidel Castro anılarını kitaplaştıracak

Küba’nın eski lideri Fidel Castro gelecek ay anılarını kitap halinde yayımlamayı planlıyor. Efsane lider, anılarının ilk bölümünü oluşturacak olan kitapta, 1959 devrimine kadar yaşanan olayları ve gençliğini anlatacak.

 

“Stratejik Zafer” adındaki kitap, Castro’nun gençliğini resimler ve haritalar eşliğinde 25 bölüm halinde anlatacak. Kitap hakkındaki bilgiyi Cuba Debate internet sitesinde duyuran Castro, kitabı kimin yayımlayacağı hakkında bilgi vermedi.

 

Castro, internet sitesindeki açıklamasında “Çocukluğum, gençliğim ve yetişkinliğe adım attığım dönem ile beni devrimci ve silahlı bir savaşçı haline çeviren dönemler hakkındaki sayısız sorunun cevaplarını başkalarının yayımlamasını istemedim” dedi.

 

Kitapla ilgili haberler, 83 yaşındaki Castro’nun üç yıl aradan sonra ilk kez televizyona çıktığı günlerin ardından geldi. Castro 2006 yılında geçirdiği ameliyatın ardından Küba’nın yönetimini kardeşi Raul’a bırakmıştı.

 

Efsane lider, ağır hastalığına rağmen kitabı üzerinde aylarca çalıştığını, şimdi de bunun heyecanını yaşadığını belirtti. Devlet gazetesi Granma’nın verdiği bilgiye göre, Castro en son dün Küba’nın Devrim Günü vesilesiyle halkın karşısına çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!