Diyanet'ten imamlara yeni imaj

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten imamlara yeni imaj
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 11:57

Diyanet İşleri Başkanlığı, sürekli halkın gözü önünde bulunan imamlar için yeni cübbe ve sarık tasarımı hazırlattı. Çorum'un İskilip ilçesinde üretimi gerçekleştirilen cübbe ve sarıkların Türkiye ve Balkanlar'da görev yapan imamlara gönderilmesine başlandı.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yenilenmesine karar verilen imamların cübbe ve sarıklarının üretim işi, Çorum'un İskilip ilçesindeki Metin Alkan Halk Eğitim Merkezine verildi. Daha önce Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde üretilen cübbe ve sarıklar, farklı renk ve tasarımıyla yeniden üretilmeye başlandı.

Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mürsel Kayış, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kararı doğrultusunda imamların değiştirilen cübbe ve sarıklarının üretimine yaklaşık 15 gün önce başlandığını söyledi. Hazırladıkları farklı model ve renklerdeki cübbe ve sarıklardan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca onaylanan modelin üretimine başlandığını belirten Kayış, "Diyanet İşleri Başkanlığı'na 3 farklı model hazırlayıp sunduk. Yapılan değerlendirmede gri renkte ve biyeli olan sade cübbe ile kırmızı fes üstüne, 8 metre beyaz kumaşın sarılmasıyla yapılan sarıkta karar kılındı. Biz de bu modelin üretimine başladık. Diyanet İşleri Başkanımız da modeli inceledi ve beğendi" dedi.

Haberin Devamı

İzmir'den Kosova'ya yaklaşık 50 bin cübbe ve sarık

Türkiye'de 46 kentte görevli imamlar ile Yunanistan, Bulgaristan, Kosova ve Bosna-Hersek gibi çeşitli Balkan ülkelerinde görev yapan imamlar için yaklaşık 50 bin cübbe ve sarık üreteceklerini dile getiren Kayış, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapılan planlama doğrultusunda il trafik plaka kodu 35 olan İzmir'den başlayarak Düzce iline varana kadar 46 ilimizdeki tüm imamlar ile Balkan ülkelerinde görev yapan imamlarımız için üretim yapıyoruz. İl trafik plaka kodu 01 ile başlayan Adana'dan 34 olan İstanbul'a kadar olan kısmı ise daha önce Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün ürettiği cübbe ve sarıkları kullanmakta. Bu illerdeki imamlarımız için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın planlaması kapsamında yeni cübbe ve sarıklar üretmeye de hazırız" ifadelerini kullandı.

Öncelik doğu illerinin

Yeni cübbe ve sarıkların yıl sonuna kadar üretiminin tamamlanacağını anlatan Kayış, "Yıl sonuna kadar vaktimiz var ancak seri bir üretim yapıyoruz. Hedefimiz eylül ayı sonunda tüm üretimi tamamlayarak imamlarımıza yeni cübbe ve sarıklarını teslim etmek" diye konuştu. Günlük ortalama 800 takım cübbe ve sarık üretiminin gerçekleştirildiğini ancak bu rakamın kısa bir süre içerisinde bin seviyesine çıkarılacağını belirten Kayış, "Ürünlerin teslimatını da biz yapıyoruz. İl müftülüklerinden aldığımız sayılara ve imamlarımızın beden ölçülerine göre ürettiğimiz cübbe ve sarıkların, üretim ve denetim aşamasından sonra il müftülüklerine teslimini sağlıyoruz. Bu konuda önceliği doğudaki illerimize verdik. Hava şartları ağırlaşmadan doğu bölgesindeki illerimizin teslimatlarını bitirmek istiyoruz. Bin 500 adetlik ilk teslimatımız Van'a gerçekleşti" dedi. Kayış, ayrıca Balkanlar'da görev yapan imamların cübbe ve sarıklarının da Ramazan Bayramı'ndan önce gönderileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Cübbe ve sarık imamları terletmeyecek

Yeni cübbe ve sarıkların kaliteli kumaştan üretildiğine dikkati çeken Kayış, yeni model ile eskisi arasındaki farkı da şu şekilde özetledi: "Yeni cübbelerin sadece renkleri değişmedi. Önceki cübbenin üretildiği kumaştan 3 kat daha kaliteli bir kumaş kullandık. Krem renkli cübbenin yakalarında ve kollarındaki altın sarısı şerit kaldırıldı. Şerit yerine bu bölgelere biyeler işlendi. Gri renkli, sade ve şık olan bu kumaş fazla terletmeyen, serin tutan bir özelliğe sahip. Kolay buruşmayan kumaşın ütülenmesi de kimseyi yormayacak düşüncesindeyiz."

İşsiz kadınlar üretiyor

Cübbe ve sarıkların üretimi için 21'i kadın 35 kişiyi istihdam ettiklerini anlatan Kayış, üretim için özel kurs açtıklarını söyledi. Kursu başarıyla bitirenlerin üretim atölyelerinde istihdam edildiğini dile getiren Kayış, çoğunluğunu işsiz ve ev kadınlarının oluşturduğu çalışanların aylık 400 ile 800 lira arasında kazanç elde ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Kayış, üretim için özel sarık makinesi de yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Sarık yapımı kolay bir iş değil. 8 metrelik beyaz kumaşı fesin üzerine düzgün bir şekilde sarabilmek için özel bir makine yaptık. Bu işi el ile yapmak mümkün değil. Bu konuda uzmanlaşan Konyalı bir ustamızı da getirerek arkadaşlarımıza eğitim verdirdik. Seri şekilde yaptığımız sarık işi başka hiçbir yer yok. İskilip'te yeni bir sektör keşfedildi diyebiliriz."

BAKMADAN GEÇME!