Diploma sorgulama işlemi nerede yapılır? Sahte diploma nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Diploma sorgulama işlemi nerede yapılır Sahte diploma nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2016 15:25

YÖK, diploma sahteciliğinin önünü almak için yeni sistemini hayata geçirdi. Diploma sorgulamaları artık online bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Peki diploma sorgulaması yaparak bir diplomanın sahte olup olmadığı nasıl anlaşılacak? Detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” artık online bir şekilde E-Devlet Kapısı' nda ulaşılabilir halde. Şu an için sistemde bir milyon 30 bin diplomanın sorgulaması yapılabiliyor.

YÖK tarafından diploma sahteciliğinin önüne geçmek için uygulamaya sokulan " Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi"  ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)  sistemine gönderilen yaklaşık bir milyon 30 bin diploma bilgisinin sorgulanması için işlemler devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ nın sahte diplomalarla öğretmenlik yapanların tespit edildiğini açıklamasından sonra ülkemizde ciddi bir sorun olan diploma sahteciliği konusu gündeme gelmiş ve birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Diploma sahteciliği konusunda, YÖK ve MEB çalışmalarına devam ediyor. MEB, merkez ve taşra teşkilatında muhtelif kadrolarda görevli yaklaşık bir milyon 30 bin personelinin yüksek okul, lisans, yüksek lisans ve doktora mezuniyeti bulunanların diploma bilgilerini doğrulanması için YÖK’e gönderdi. YÖK de bu kapsamda çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Diploma Doğrulama işlemi, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ ın sahte diplomalara ilişkin başlattığı çalışma sonucu, 25 Kasım’ da hayata geçen " Mezun Belgesi Sorgulama/Doğrulama Sistemi " üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda YÖK, MEB tarafından gönderilen bilgiler çerçevesinde diplomaların sorgulamalarını yaparak bilgilerin doğruluğunu kontrol ediyor. YÖK, bilgilerin eşleşmemesi veya sorgulanan diplomanın sisteme yüklenmemiş olması halinde, ilgili üniversiteye yazı göndererek arşivinden kişinin diplomasını bulmasını ve sisteme yüklemesini istiyor. Çalışma çerçevesinde iki aylık sürede ülke genelindeki tüm üniversitelerden sisteme yüklenen diploma sayısı 6 milyon 398 bin 310 oldu. 2010 sonrası mezun olanların diplomalarının sisteme yüklenmesi sona yaklaşıldı, önceki yılların diplomalarının yüklemesi ise devam ediyor.

Diploma sorgulama işlemi nerede yapılır Sahte diploma nasıl anlaşılır

Haberin Devamı

 E-DEVLET MEZUN BELGESİ SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından E-Devlet tarafından verilen hizmetlerinden artık mezun olduğunuz üniversiteye ait mezuniyet bilgilerinize ulaşabileceksiniz. E-Devlet hizmet ile üniversite mezuniyet bilgilerinizi görüntüleyebiliyor ve barkodlu üniversite mezun belgesi oluşturabiliyorsunuz.

E-Devlet' e giriş yaptığınızda Yükseköğretim hizmetlerinde yer alan "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama" ekranından Üniversite, Fakülte/MYO/YO/Enstitü, program, diploma notu, mezuniyet tarihi bilgilerine anında ulaşabiliyorsunuz. İşlem bölümünde yer alan belge oluştur kutucuğunu tıklayarak da mezun belgesi adıyla üzerinde barkod numarası bulunan mezun belgenizi de oluşturup yazıcı dökümünü alabiliyorsunuz.  Belgenize özel oluşturulmuş barkod numarası ile de "Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama" bölümünden doğrulama işlemi yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

 İşe alımlarda ve diğer resmi işlemlerde de dahil olmak üzere diplomaların fotokopisi yerine sistem tarafından oluşturulmuş "Mezun Belge"lerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Doğrulama işlemleri sayesinde sayesinde özellikle diploma sahteciliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bilgi güvenilirliği de böylece netlik kazanmış oluyor.

MEZUNİYET BELGESİ DOĞRULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Sisteme giriş yapabilmek için "turkiye.gov.tr" adresinden E-Devlet Kapısı' na giriş yapmanız gerekiyor. E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme giriş Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' nın hizmetlerine ulaşarak mezuniyet işlemlerinizi sorgulatabiliyorsunuz. Barkodlu numarayı ekrana giriş yaparak diplomanın hangi okuldan alındığını anında öğrenebiliyorsunuz. Böylelikle o diplomanın sahte olup olmadığını anında açığa çıkmış oluyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFRESİ İŞLEMLERİ

E-Devlet Kapısı sisteminden yararlanabilmeniz için E-Devlet şifrenizin olması bir gereklilik. E-Devlet şifreniz yok ise, en yakın PTT merkez şubelerine giderek 2 TL karşılığında şifrenizi alabiliyorsunuz.

BAKMADAN GEÇME!