Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı Sarayının idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2015 09:23

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Güney ve Kuzey idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen tanıtım turunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki bin 150 odadan bin 24’ü basına gezdirildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak düzenlemeyle 1-1,5 ay içerisinde bireysel başvuru yapan vatandaşlar gruplar halinde külliyede misafir edilecek. Aynı uygulama ABD'de de var. Beyaz Saray'ın bazı bölümleri halkın ziyaretine açık. Saraydaki kamere odası da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı, tartışmaların odağında olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basına açarak tartışmalara son noktayı koydu.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NIN İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen basın gezisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Güney ve Kuzey İdare binaları gazetecilere tanıtıldı. Bin 150 odalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bin 24 odanın bulunduğu Güney ve Kuzey idare binaları tek tek gazetecilere gezdirildi.

SANAL TURUN ARDINDAN GAZETECİLERE TANITILDI

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet edilen gazetecilere idare binaları hakkında yetkililer tarafından bilgi verildi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ‘sanal tur’a eklendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, bu hafta da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın iki aşamalı olarak Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine tanıtımının yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY DA HALKIN ZİYARETİNE AÇIK
ABD’liler, başkanın resmi ikametgâhı olan Beyaz Saray’ı haftanın belli günleri ve saatlerinde gezebiliyor. Hem de ücretsiz olarak… Yapılması gereken üç hafta ila altı ay önceden bir kongre üyesi ya da elçilik aracılığıyla başvuruda bulunmak. Kişi ya da grupların tura başlamadan 15 dakika önce Beyaz Saray’a gelmesi gerekiyor. Geç kalan fırsatı kaçırabiliyor. Bir de unutulmaması gereken şey girişte geçerli bir kimlik kartı ibraz etmek. Yaklaşık 40 yıl boyunca yasak olan fotoğraf ve video çekimi ise geçen günlerde serbest bırakıldı. Mesajı ise First Lady Michelle Obama verdi.

Tanıtımın ilk aşamasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Güney ve Kuzey idare binalarının tanıtılmasını kararlaştırdıklarını sözlerine ekleyen Göktaş, ilerleyen haftalarda ikinci bir tur düzenleyerek Cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu ana binanın da basına tanıtılacağının altını çizdi.

SARAY SANA TURA AÇILDI. İŞTE İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR

ARAZİNİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 750 BİN METREKARE

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet edilen muhabirler otobüslerle ilk olarak Güney ve Kuzey idare binalarının bulunduğu alana götürüldü. Tanıtım öncesi Cumhurbaşkanlığı Protokol görevlisi Fatih Gürkan, bilgi verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde bin 150 odanın bulunduğunu ve bu odaların bin 24’nün Kuzey ve Güney idare binalarının yer aldığı alanda olduğunu dile getiren Gürkan, arazinin toplam yüzölçümünün 750 bin metrekareden oluştuğunu kaydetti.

200 BİN METREKARELİK ALAN HALKA AÇIK

Gürkan, 200 bin metrekarelik alanın halka açık olduğunu dile getirerek, “Halka açık bölüm içerisinde Beştepe Millet Camisi, bittiğinde kütüphane ve konferans merkezi bulunacak. Bu alanların tamamı halka açık olacak” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sarayının idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı

5 BİN 600 YETİŞKİN, 72 BİN ADET ÇALI GRUBU AĞAÇ DİKİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan peyzaj çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gürkan, 65 bin metrekarelik bir alan peyzaj çalışmasının yapıldığının altını çizdi.
5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet çalı grubu ağaç dikildiğini kaydeden Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda etrafı çevrilen 3 adet anıt ağacın bulunduğunu vurguladı.
Gürkan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Beştepe Millet Camisi’nin ardından kütüphanenin de tamamlanmasıyla birlikte 6 adet kapı olacağını dile getirdi.

BİNALARIN ‘E’ ŞEKLİNDE YAPILMASININ MAKSİMUM KULLANIM ALANINI MİNİMUM YERDE ÇÖZME AMAÇLI

Haberin Devamı

Protokol görevlisi Gürkan’ın verdiği bilgilerden sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkında bilgilendirme yapan Mimar Can Gökoğuz, tartışmaların odağındaki ‘E’ şeklinde mimarı yapıyla ilgili bilgiler verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki binaların Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönem yapılarının bir sentezi olduğuna işaret eden Gökoğuz, binaların ‘E’ şeklinde yapılmasının maksimum kullanım alanını minimum yerde çözme amaçlı olduğunu kaydetti. ‘E’ şeklindeki binalarda kullanım oranın arttığına dikkati çeken Gökoğuz, bu şekilde kullanım oranın maksimum düzeye çıktığını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MİMARİYE HERHANGİ BİR MÜDAHALEDE BULUNMADI

Gökoğuz, gazetecilerin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın mimarisine ilişkin herhangi bir müdahalesinin olmadığının altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Gürkan ve mimar Gökoğuz’un kısa bilgilendirmesinin ardından gazetecilere Güney ve Kuzey idare binaları tanıtıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının idare binalarının kapıları ilk kez basına açıldı

HALKLA İLİŞKİLERDE 57 PERSONEL ÇALIŞIYOR

İlk olarak Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı tanıtıldı. Birimin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, biriminde 57 personelin hizmet verdiğini söyledi.
Vatandaşlardan gelen talepleri aldıkları ve tek tek değerlendirdiklerini vurgulayan Astarcı, vatandaşların taleplerini internet üzerinden veya başvurusu ofisi üzerinden taleplerini Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

GÜNDE BİR 500 BAŞVURU YAPILIYOR
Günlük yaklaşık bin 500 civarında talep aldıklarını, taleplerin değerlendirilmesinin ardından ilgili kurumlara yönlendirdiklerini anlatan Astarcı, “Vatandaşların en çok sevgi ifadelerini içeren mektupları oluyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını istiyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı HALKA AÇILACAK

Astarcı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin resmi başvurularının olduğunu ve başvuruların ardından külliyede ağırlandıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı gezmek isteyen vatandaşların da oranın yüksek olduğunu ve bu konuda bir çalışma başlattıklarını dile getiren Astarcı, bireysel anlamda başvuruları ise 1-1,5 ay içeresinde almayı planladıklarını, bu başvurulardan sonra da vatandaşları gruplar halinde konuk etmeyi planladıklarını belirtti.

Bireysel başvuruların alınmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı gezmek isteyen vatandaşların gruplar halinde misafir edileceğini sözlerine ekleyen Astarcı, planlanan çalışmanın en kısa sürede biteceğini ve çalışmanın bitmesi ile birlikte artık vatandaşların da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı görme imkanı bulacağını kaydetti.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE BÜTÜNLEŞİK BİR YAPI YOKTU, KÜLLİYEDE BÜTÜN YAPI BİR MERKEZDEN KONTROL EDİLİYOR

Gazetecilerin ikinci durağı ise Bilgi Teknolojileri Başkanlığı oldu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın‘akıllı’ bina olarak tasarlandığını belirten Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç, Çankaya Köşkü’nde bütünleşik bir yapının bulunmadığını, her binanın altında kendine ait bir sistemin bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Çankaya Köşkü’nden farklı olarak bütünleşik bir yapının bulunduğunu ve her binanın birbiriyle entegreli olduğunu belirten Koç, külliyenin aydınlatma, otomasyon ve ileri teknolojilerinin altyapısının belli merkezlerde kontrol edildiğini ifade etti.

BÜTÜN YAZILIMLAR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANIYOR

Cumhurbaşkanlığı için gerekli olan bütün yazılımların Bilgi Teknolojileri Başkanlığı tarafından hazırlandığına dikkati çeken Koç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için hazırlanan “Sanal Tur’un birimleri tarafından hizmete açıldığını aktardı.
Beştepe Millet Camisi’nin de “Sanal Tur”a ekleneceği bilgisini veren Koç, sanal gazinin android işletim sistemine uygun hale getirilmesi yürütülen çalışmanın devam ettiğini vurguladı.

BASIN ANBEAN TAKİP EDİLİYOR

Gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki bir sonraki durağı ise Basın Başdanışmalığı’nın bulunduğu kat oldu.
Binlerce sitenin anbean takip edildiği birimde, Cumhurbaşkanlığı personeli tarafından yazımı gerçekleştirilen sistem sayesinde bütün internet siteleri takip ediliyor.Basın Başdanışmanlığı biriminde tüm televizyon kanalları ve internet sitelerinin haberleri analiz ediliyor. Yazılımı Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan bir sistemle belirlenen internet sitelerinin manşetleri haber takip ve raporlama birimince aynı anda tek ekrandan takip edilebiliyor.

Sistem sayesinde günlük en çok kullanılan ve okunan haberler de görülebiliyor.

ATATÜRK’TEN KALMA GELENEK DEVAM ETTİRİLİYOR

Halkla İlişkiler Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’nın tanıtılmasının ardından Başyaverliğin bulunduğu kata geçildi.
Başyaverlik katının tanıtılması sırasında girişte bulunan kürsü gazetecilerin dikkatini çekti. Gazetecilerin kürsüyü sorması üzerine protokol görevlisi Gürkan, kürsünün üzerinde bulunan ve "Defter-i Mahsusa" adı verilen defter hakkında gazetecilere bilgi verdi.
Defterin Atatürk döneminden gelen bir gelenek olduğunu, geleneğin Çankaya Köşkü’nün ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda de devam ettiğini dile getiren Gürkan, Cumhurbaşkanı görmeye gelen ancak göremeyenlerin temennilerinin alındığı bir defter olduğunu söyledi.

Gürkan, deftere yazılanların daha sonra Cumhurbaşkanları tarafından okunduğunu kaydetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI ARŞİVİNDEKİ EVRAK VE DÖKÜMANLAR ELEKTRONİK ORTAMDA HALKA AÇILACAK”

2013 yılında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Restorasyon Atölyesi’nde fiziksel ve kimyasal tahribatları bulunan 8 bin adet belge tekrar elden geçirilyor.
Belgelerin Cumhurbaşkanlığı arşivinde muhafaza edildiğini anlatan Restorasyon Atölyesi Şefi Zeynep Köprülü, Cumhurbaşkanlığı arşivinde Atatürk dönemine ait belgelerin yanı sırada Cumhurbaşkanlarına ilişkin tüm belgelerin mevcut olduğunu kaydetti.
Köprülü, tahribata uğrayan belgelerin tekrar gözden geçirildiğini ve uzmanlar tarafından temizlenerek muhafaza altına alındığını söyledi.
1908 yılından buyana kadar tüm yazışma dökümanlarının yazılımlarının tamamlanmasının ardından elektronik ortam üzerinde halka açılacak.

22 BİN 188 YAYIN MEVCUTLU KÜTÜPHANE

Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde 5 milyon ciltlik kütüphane yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisinde şuanda faaliyete olan kütüphaneye ilişkin ise Aylin Esen, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin 1950 yılında kurulduğunu anlattı.
Kütüphanenin sadece Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hizmet verdiğine dikkati çeken Esen, kütüphanede 22 bin 188 yayının mevcut olduğunu kaydetti.

250 BİN KİTAP ALINDI

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nde 352 adet nadir eserin bulunduğunu ifade eden Esen, mevcut kütüphanenin sadece Cumhurbaşkanlığı personeli ve ailelerine hizmet verdiğini, dışarıdan gelişlerin ise özel izne tabi olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı içerisine yapılacak olan kütüphanenin halka açık olarak planlandı. Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin 5 milyon eserle Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olacak, Bu çerçevede 250 bin kitabın alındı.

CUMHURBAŞKANLIĞI 24 SAAT İZLENİYOR

Cumhurbaşkanlığı Sarayı 24 saat anbean yüzlerce kamera sayesinde izleniyor. Saray'ın 24 saat kameralar tarafından izlendiğini ve herhangi bir sorun yaşanması halinde kısa sürede olayın yaşandığı bölgedeki korumalara haber verilerek gerekli müdahalenin yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Ramazan Bal, gerekli hallerde makam hariç, makam katının da izlendiğini belirtti.

“BEŞTEPE MİLLET CAMİSİNE VATANDAŞLAR ARAMA YAPILMADAN GİREBİLECEK”

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın korunması hakkında bilgiler veren Bal, Saray çevresinde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ve Koruma Başkanlığı’na bulunan yüzlerde ekran sayesinde Saray'ın etrafının anbean takip edilebildiğine işaret etti.
Bal, Saray etrafında bulunan kameralar sayesinde yüz tarama sistemiyle kimlik kontrolünün yapılabileceğinin altını çizdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDA 1150 ODA MEVCUT

Cumhurbaşkanlığı’ndaki 1150 odadan 1024’ü güney ve kuzey ve idari binalarda yer alıyor. Bu binalar, bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşuyor.
Güney ve Kuzey binalarda, başdanışmanlıklar, danışmanlar, toplam 13 başkanlık, başyaverlik, ile muhafız alayına ait çalışma odaları yer alıyor.
Binaların her birinde, bin kişinin çalışabileceği, makam, 2’şer ve 4’er kişilik yaklaşık 500 oda. Her birimin kullanacağı toplantı salonları bulunmakta. Birleşmiş Milletler Binası Ofis Standartlarına uygun biçimde 3,2 metre x 6 metre boyutlarında olan ofislerle, genel itibariyle 2 bin kişilik tasarlandı. Yerleşim planı Cumhurbaşkanlığı’ndaki birimlerin her birinin arada çalışabilmesine de olanak sağlamakta.

ARTA KALAN YEMEKLER HAYVAN BARINAKLARINA GÖNDERİLİYOR
Alt zemin katların belirli bölümleri, 500’şer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sara, yine idari ofislere ayrılmış durumda. Yemekhaneden arta kalan yemekler hayvan barınaklarına gönderiliyor. Bodrum kat, 250 araçlık otopark ve sığınak olarak kullanılmakta.

KORİDOR UZUNLUKLARI 185 METRE

Güney ve kuzey binalarda koridorlar 185 metre uzunluğunda. Harekete duyarlı aydınlatma sayesinde, aydınlanmanın sadece hareket anında ilgili kısımlarda olması sağlanmakta. Mesai bitiminde ofis aydınlatması otomatik olarak devre dışı kalmakta, ihtiyaç olan noktalarda ışıkların kullanıcılar tarafından devreye alınması gerekmekte.

ATIK SULAR TEKRAR ARITILARAK TEMİZLİKTE KULLANILIYOR

Saray içindeki binalarda gri su yöntemi ile belirli noktalardaki atık sular arıtılarak, temizlikte yeniden kullanılmakta.

750 BİN METREKARELİK ALANA KURULU

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki arazinin toplam yüzölçümü 750 bin metrekareden oluşmakta. Saray dahilinde makamın bulunduğu ana bina, güney ve kuzey idare binalar, resmi konut yer almakta.
Beştepe Millet Cami, bu yıl içinde tamamlanması planlanan Kongre ve Gösteri Merkezi, ayrıca 5 milyon kitabı bünyesinde barındıracak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi, Saray'ın halkın kullanımına açık olan bölümlerini oluşturmakta.

AKILLI BİNA OLARAK TASARLANDI

Proje tamamlandığında halka açık kısımlar da dahil olmak üzere Saray'ın toplam 6 girişi olacak. Saray dahilindeki yapıların Selçuklu ve Osmanlı Mimarlık tarihinin bir sentezi olmalarının yanı sıra “akıllı bina” niteliği taşımaları da dikkati çekiyor.

YAĞMUR SULARI DEPOLANIYOR

Bu peyzaj alanında 5 bin 600 adet yetişkin ağaç, 72 bin adet çalı grubu bitki dikildi. Bu peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!