Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet 12 Şubat İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saat kaçta kılınacak İşte Diyanet 12 Şubat İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2021 23:37

Cuma namazı saati, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlandı. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm illerde, sosyal mesafe kurallarına riayet ederek camilerde cuma namazını kılacak olanlar, cuma namazı saat kaçta, sorusunun yanıtını Diyanet namaz saatleri takvimi üzerinden alacaklar. Müslümanların haftalık ibadetlerini idrak ettikleri önemli bir gün olan cuma gününde, cuma hutbesinin okunmasının ardından cuma namazı kılınacak. Vatandaşlar yaşadıkları ilin 12 Şubat cuma namazı saatine uyacak. İşte, Türkiye geneli il il cuma namazı vakitleri.

Haberin Devamı

12 Şubat Cuma namazı saati ile cuma namazı ibadeti idrak edilecek. "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” şeklinde Peygamberimiz (s.a.s) tarafından buyrulan bu mübarek günde, tüm illerin cuma namazı saatleri farklılık gösterecek. Diyanet takvimine göre, cuma namazı İstanbul'da 13:23'te, Ankara'da 13:08'de, İzmir'de ise 13:31 'de okunacak öğle ezanı sonrası kılınacak. Tüm illerin cuma namazı saatini aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz. 

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz saatleri takvimi ile cuma namazı saat bilgisi belli oldu. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 12 Şubat Cuma günü cuma namazı saatleri şöyle olacak;

İSTANBUL: 13:23

ANKARA: 13:08

İZMİR: 13:31

ADANA: 12:58

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

NAMAZ ABDESTİ NASIL ALINIR?

"Abdest nasıl alınır?" sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şu şekilde yanıtlanmıştır:Abdest, “belli organları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da ıslak el ile mesh etmek” şeklinde tarif edilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 93-94).

Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin.” (Mâide, 5/6) buyurulur. Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem abdestin nasıl alınacağını müslümanlara fiilî olarak göstermiş (Merğînânî, el-Hidâye, I, 102) hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhârî, Vudû, 2; İbn Mâce, Tahâret, 47).

Abdestin bu âyette ifadesini bulan dört farzında sünnî fıkıh mezhepleri ittifak etmişlerdir. Ancak Hanefî mezhebinin dışında kalan diğer üç sünnî mezhebin bunlara bazı şartlar ilave ettiği görülür. Mesela abdeste niyet etmek bu üç mezhebe göre, abdeste başlarken besmele çekmek Hanbelîlere göre, dört farzın âyette sayılan sıraya uygun yapılması (tertîp) Şâfiî ve Hanbelîlere göre, bu işlemlerin ara verilmeden yapılması (muvâlât) Mâlikî ve Hanbelîlere göre farzdır. Hanefilere göre ise bu sayılanlar sünnettir.

Haberin Devamı

Cuma namazı saat kaçta kılınacak İşte Diyanet 12 Şubat İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri

Sünnetlerine ve adabına (Buhârî, Vudû, 7; Ebû Dâvûd, Taharet, 50) riayet edilerek, abdest şöyle alınır:

Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir (Kâsânî, Bedâî’, I, 23-25).

Haberin Devamı

Cuma namazı saat kaçta kılınacak İşte Diyanet 12 Şubat İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri

 CUMA NAMAZINDA İÇ EZAN OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Cuma günü öğle vaktini bildiren ezan, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde cami içinde hatip minbere çıktıktan sonra okunan iç ezandı. Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezanın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir.

Hz. Osman döneminde şehrin genişlemesi ve iç ezanın her tarafta duyulmaması üzerine, namaz vaktinin girdiğinin bildirilmesi maksadı ile dışarıda ezan okutulmaya başlandı. Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulaması olan iç ezanın da okunmasına devam edildi (Kâsânî, Bedâî’, I, 152).

BAKMADAN GEÇME!