Cuma namazı saatleri Diyanet tarafından paylaşıldı - Cuma namazı saat kaçta?

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saatleri Diyanet tarafından paylaşıldı - Cuma namazı saat kaçta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2019 10:37

Cuma namazı saat kaçta? vatandaşlar her hafta olduğu gibi bu cuma da ezanın okunacağı saati takip ediyor. Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır. Peki, cuma namazı bu hafta saat kaçta? 21 Haziran Cuma namazı saatleri

Haberin Devamı

Bir Müslüman’ın cuma namazı ile yükümlü olabilmesi için erkek, hür, mukim (dinen yolcu sayılmayan) ve mazeretsiz olması şarttır. Hadis-i şeriflerde cuma günü gerekli temizliği yaptıktan sonra camiye gidip hutbe dinleyen ve namazı kılan kimsenin o gün ile daha önceki cuma arasında işlemiş olduğu günahların affedileceği haber verilmiş, bu günü önemsemeden üç cuma namazı terk eden kimsenin kalbinin mühürleneceği bildirilmiştir. Cuma namazı ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, il il cuma namazı saatlerini paylaştı. İşte, 21 Haziran Cuma namazı saatleri…

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre İstanbul'da cuma namazı bugün saat 13:11'de, Ankara’da 12.55’te, İzmir’de 13.18’de okunan öğle ezanıyla birlikte kılınacak.

Haberin Devamı

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile Cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

 

BAKMADAN GEÇME!