CNN Türk'te yeni Kabine'yi yorumladılar: Çok tecrübeli bir Kabine

Güncelleme Tarihi:

CNN Türkte yeni Kabineyi yorumladılar: Çok tecrübeli bir Kabine
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 00:05

Gazeteciler Melik Yiğitel, Zafer Şahin, Gürbüz Evren ve eski Devlet Bakanı Dr. Masum Türker, CNN Türk'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni Kabine'yi yorumladı. Şahin, kabinenin çok tecrübeli olduğuna dikkat çekerken, Yiğitel "Teknik ağırlıklı Kabine. Burada siyaseten çok politize olan isim yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıkladı. Türkmedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, gazeteci Zafer Şahin, gazeteci Gürbüz Evren ve eski Devlet Bakanı Dr. Masum Türker, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programında yeni Kabine'yi yorumladı. 

'ÇOK TECRÃœBELÄ° BÄ°R KABÄ°NE'Â

Kabine'nin çok tecrübeli olmasına dikkat çeken gazeteci Zafer Şahin "Her biri kendi alanında çalışmış isimler. İki bakan bir önceki Kabine'de de vardı. Sağlık Bakanlığında ve Kültür Bakanlığı. Buralarda işleyiş devem edecek ve adaptasyon söz konusu değil. Mehmet Şimşek Ankara ve dünyada en çok merak edilen isimdi. Cevdet Yılmaz Devlet Planlama Teşkilatı kökenli bir isim ve geçmişte bakanlık yaptı. AK Parti'nin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılarından biriydi. Hem siyasette hem de ekonomide tecrübeli bir isim. Ticaret Bakanı Ömer Bolat MÜSİAD eski başkanıydı. Abdulkadir Uraloğlu İzmir'de görev yaptı ve ulaşım alanında yapılan tüm işlerde bürokrat olarak görev yaptı. En son Karayolları Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Osman Aşkın Bak ise daha önce de Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Siyasetin tecrübeli isimlerinden biri" diye konuştu.

Haberin Devamı

HAKAN FİDAN'A AYRI PARANTEZ AÇTI

Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı'na getirilmesi çok önemli bir adım olarak değerlendiren Şahin "Daha sonra bunun üzerinde çok durulur. Son dönemde dış politikada atılan tüm adımları bilen ve karar mekanizmalarında yer alan bir isim. Mehmet Özhaseki eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı'ydı ve geçmişte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yaptı. Türkiye'de şehircilik konusunda en yetkin isimlerden birisi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç eski Anayasa ve Adalet Komisyonu Başkanı'ydı. Genç bir isim. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul Valisi'ydi. Kendisi uzun zamandır bürokraside yer alan bir isim. Aile Bakanı ise eski büyükelçiydi. Yeni Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili'ydi. Yeni Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı da bakan yardımcısıydı. Kabine'de hem tecrübe var hem de bölgesel dengeler gözetilmiş. Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir Kabine. Sanayi Bakanı Fatih Kacır genç bir isim ve üniversite sınavında Türkiye'de ilk 10'a girmiş. Kendisi eski bakan yardımcısıydı. Yusuf Tekin de Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nin kurucusu" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

EKONOMÄ° VURGUSU

Yeni Kabine'nin ekonomik yönüne vurgu yapan eski Devlet Bakanı Dr. Masum Türker ise "Kabine 5 yıllık çalışma döneminin ilk Kabine'si. Önemli olan ilk yapacakları program olacak. Bu planı sunarken bir zorluk çekmeyecekler. Artık belirsizlik ortadan kalktığı için yatırımcılar tekrar borsaya girmeyi başladı. Seçim sürecinde yaşanan belirsizlik nedeniyle çekilmişlerdi. Seçim sürecinde bazı kavramlar halkta da yatırımcılarda da sıkıntı yaratmıştı. Yeni Kabine'yi bekleyen sorunlar var. 3 temel sorun var. Birincisi doların yükselişi kontrol altına alınması gerekiyor. İkincisi fiyat artışının kontrol altına alınması. Bu enflasyonda farklıdır. Üçüncüsü ise piyasa faizinin kontrol altına alınması" diye konuştu. 

Haberin Devamı

"TEKNÄ°K BÄ°R KABÄ°NE"

Kabine'yi iyi bulduğunu ifade eden Türkmedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel "Yepyeni bir kadro, yeni heyecan ve yeni dinamizm demek. Eski bakanlar da çok iyi bir yere getirdi. Cevdet Yılmaz DPT kökenli. Mehmet Şimşek önemli bir isim. Osman Aşkın Bak daha önce Gençlik Spor Bakanı'ydı. Mehmet Özhaseki de bildiği yere geliyor. Bu teknik bir Kabine. Teknik ağırlıklı Kabine. Burada siyaseten çok politize olan isim yok. Bakan yardımcısı olup bakan olan çok isim var" dedi.

3 PARAMETREYE DİKKAT ÇEKTİ

Yeni Kabine'yi 3 parametre üzerinden değerlendiren gazeteci Gürbüz Evren "Kabine'yi 3 parametre üzerinde yorumluyorum. Birinci parametre ekonomi, ikinci parametre güvenlik, üçüncü parametre ise dış politika. Kabine'ye baktığımda bunların üçünün de karşılandığını görüyorum" ifadelerini kullandı. 

BAKMADAN GEÇME!