CHP’de dijital dönüşüm: Yapay zekâyla seçim tahmini

Güncelleme Tarihi:

CHP’de dijital dönüşüm: Yapay zekâyla seçim tahmini
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 07:00

Değişim tartışmalarının alevlendiği CHP’de “dijital dönüşüm” çalışmaları da başladı. Seçim sürecinde kullanılan mevcut altyapı, yapay zekâ destekli veri analiz teknolojilerinin kullanıldığı sistemle yenileniyor. Yapay zekâlı yeni sistem, seçim sonucunun erken tahminini sağlayacak.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, yürüttüğü dijital dönüşüm çalışmalarıyla ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “28 Mayıs seçimlerinde iki mimari kullanıldı. Mevcut sisteme ek olarak güncel teknolojileri kullanıp, alternatif bir sistem mimarisi daha geliştirdik. Bu iki sistemi birbirini yedekleyecek şekilde hem paralel çalıştırdık hem de tek ekranda birleştirerek hızlı sonuç almayı önceliklendirdik. Biz şu anda CHP’nin yeni sistem mimarisinin yerel seçimlerde de kullanılmasına yönelik geliştirmelerimize devam ediyoruz. Ama şunu unutmamak gerekir. Seçim güvenliğinin esası, bilişim sistemi değil ıslak imzalı tutanaktır.

SİMÜLASYON YANILTMADI

Sistemimizi hızlı veri akışına imkân sağlayacak şekilde tasarladık. Geliştirdiğimiz yeni sistem, sandık verisi eksik kaldığında veri analiz algoritmalarıyla değerlendirerek, YSK’nın sonuçlarından ya da bir önceki seçimin sonucundan eksik verileri tamamlayabiliyor. Bu yöntem sadece seçim sonucunu erken tahminlemeyi sağlıyor. Bu sistemle, siyasi karar vericilerin değerlendirme süreçlerini hızlandırarak ekran karşısına çıkıp kamuoyunu hızlıca bilgilendirmelerini hedefledik. Yapay zekâ algoritmalarını, ilk kez 28 Mayıs seçimlerinde kullandık ve gördük ki yapay zekâ destekli seçim sonucu simülasyonları seçim süreci boyunca bizi hiç yanıltmadı. Biz de partimizin siyasi karar vericilerine ve seçim gecesinin iletişimini yönetecek parti yetkililerine hızlı sonuçları verebildik. Seçim günü saat 18.10’da sandıkların yüzde 50’si, 18.50’de de yüzde 86’sı sistemimize aktarılmıştı. Sandıkların yüzde 86’sı açıldığında bizim sistemimizin seçim simülasyonu, seçim sonucunu Kılıçdaroğlu yüzde 48.1, Erdoğan yüzde 51.9 olarak tahminlemişti ki bu orana yurtdışı sandıklar dahil değildi. Yerel seçimlerde de bu yeni sistem mimarimizi kullanacağız.”  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!