Bilim akademisi: Tutuksuz yargılayın

Güncelleme Tarihi:

Bilim akademisi: Tutuksuz yargılayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 21:39

TÜRKİYE’nin önde gelen bilim insanlarının yer aldığı Bilim Akademisi Yönetim Kurulu, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademislerler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un tutuksuz yargılanması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

‘Terör örgütü propagandası yapmak’tan tutuklu 3 akademisyen 22 Nisan’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hâkim önüne çıkacak. Duruşmaya sayılı günler kala, Bilim Akademisi Yönetim Kurulu’nca ‘İfade Özgürlüğü, Hukuk, Demokrasi, Toplumsal Gelişme ve Güç’ başlığıyla yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:

“Bir bildiriye imza atan akademisyenlerin karşılaştıkları baskıların, işten çıkartılmaktan tutuklanmaya kadar uzanması karşısında vatandaşların ve akademisyenlerin ifade özgürlüğüne ve fikirlerini açıklama hakkına bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Şiddet kışkırtıcılığı ve hakaret içermediği sürece bu bir ‘disiplin suçu’ ya da ceza hukuku açısından kovuşturulacak bir suç değil. Sadece bir hakkın kullanılmasından ibarettir. Akademisyenlerin tutuklu yargılanmalarını gerektirecek bir durumun olmadığı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarından da anlaşılmaktadır. Onarılması büyük zorluklar doğuracak bir sürece girilmeden akademisyenlerin tutuksuz yargılanmasına geçilmesinin Türkiye’nin hukuk devleti ile uyumlu bir demokrasi olma iddiasını güçlendireceği inancımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!