Bayraktar'ın vekillik istifası nasıl gerçekleşecek

Güncelleme Tarihi:

Bayraktarın vekillik istifası nasıl gerçekleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2013 10:11

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir televizyon yayınına katılarak hem bakanlıktan hem de milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak Resmi Gazete'de yer alan açıklamaya göre Erdoğan Bayraktar'ın istifa etmediği, görevden alındığı ortaya çıktı. Bayraktar sabah saatlerinde sivil plakalı araçla bakanlığa geldi. Bayraktar'ın bugün saat 13.00’de görevini İdris Güllüce'ye devredeceği öğrenildi. Bayraktar'ın makam odasındaki kişisel eşyalarını topladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Başbakan, Bayraktar'ın istifasını işleme koymak yerine görevden almayı tercih etti. Peki Trabzon Milletvekili Bayraktar'ın bir istifa dilekçesi ile milletvekilliğinden istifa etmesi mümkün mü? Hayır mümkün değil. Çünkü bu istifanın geçerli olabilmesi için Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'ne göre üç ayaklı bir prosedür gerekiyor ki; bunun son aşaması TBMM Genel Kurul oylaması.

Bayraktarın vekillik istifası nasıl gerçekleşecek

Bayraktar'ın istifasının TBMM Genel Kurulu'nda oylama yapılarak kabul edilmesi gerekiyor. Bayraktar'ın istifası kabul edilirse, Cemal Kaya'dan sonra Ak Parti döneminde istifası kabul edilen ikinci isim olacak.

VEKİLLİKTEN İSTİFANIN ÜÇ ADIMI...

Haberin Devamı

Anayasa'nın 84. maddesi 1. fıkrasına ve TBMM İç Tüzüğünün 136.maddesine göre Ak Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar'ın vekilliğinin düşmesi için şu prosedürün izlenmesi gerekiyor.

1- Bayraktar, milletvekilliğinden istifa için dilekçesini TBMM Başkanlığına sunacak.

2- TBMM Başkanlığı istifa dilekçesini TBMM Başkanlık Divanı'na getirerek, istifanın geçerliliğini tespit edecek. Divanın bu tespiti 7 gün içinde yapması gerekiyor.

3- İstifanın geçerli olduğunun tespit edilmesi halinde Başkanlık Divanı, istifayı TBMM Genel Kurulu'na getirerek, doğrudan oylamaya sunacak. İstifa, genel kurulda kabul edilirse Bayraktar'ın vekilliği düşecek.

Adalet Eski Bakanlarından Hikmet Sami Türk, Bayraktar'ın istifa edebilmesi için öncelikle TBMM Başkanlığına istifa dilekçesinin sunulması, ardından bunun gerçek bir istifa olup olmadığının 7 gün içinde Başkanlık Divanı tarafından tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti. İstifa dilekçesinin geçerli olması halinde, Genel Kurul'a getirilerek, üzerinde lehte ya da aleyhte hiçbir konuşma yapmaksızın doğrudan oylama yapılması gerektiğini söyledi. Türk, bu oylamayla istifanın kabul edilmesi durumunda vekilliğin düşeceğini belirtti.

KİMLER İSTİFA ETMİŞTİ?

EYÜP AŞIK: Fransa’da tutuklanan Alaattin Çakıcı ile yaptığı telefon görüşmelerinin kamuoyuna yansımasından sonra 1998'de bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa etti. Eyüp Aşık’ın milletvekilliği Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile düştü.

Haberin Devamı

BAHATTİN ŞEKER: 1999'da DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker’in istifası oylandı. İstifası, 135 kabul oyuna karşın, 151 oyla reddedildi. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu, askerliğini o tarihe kadar henüz yapmamış olanların milletvekili seçilemeyeceğini belirterek, Bahattin Şeker’in milletvekili seçildiğine ilişkin tutanağın iptalini kararlaştırdı.

KORAY AYDIN: Milliyetçi Hareket Partisi Ankara Milletvekili ve Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları2001’de bakanlık ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak istifası 2001’de Genel Kurul’da yapılan oylama sonucu kabul edilmedi.

HAYRETTİN UZUN: Kocaeli Milletvekili Hayrettin Uzun, 16 Mart 1999 tarihinde milletvekilliği görevinden istifa etti. Hayrettin Uzun’un istifası Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi.

Haberin Devamı

CEMAL KAYA: Ak Parti Iğdır Milletvekili Cemal Kaya, 2005'te Enerji yolsuzluğuna adının karışmasının ardından milletvekilliğinden istifa dilekçesi verdi. Kaya'nın istifası TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!