'Basın kartları ve gri pasaportlarda yaşanan sorun giderilmeli'

Güncelleme Tarihi:

Basın kartları ve gri pasaportlarda yaşanan sorun giderilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 15:56

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) darbe girişiminin ardından gazetecilerin kullandığı gri pasaportların iptal edilmesi ile yeni gri pasaport ve basın kartı düzenlenmesinde yaşanan gecikmelerle ilgili açıklama yaptı. TGC, gazetecilerin mağdur edilmemesi çağrısında bulunarak, soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gazetecilerin kullandığı sarı basın kartları ile hizmet (gri) pasaportlarında yaşanan sıkıtıntılar, gazetecileri mağdur ediyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne (BYEGM) yaşanan sorunları iletmiş ve gazetecilerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmişti.

'KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Gazetecilerin kullandığı hizmet pasaportlarının toplu olarak iptal edilmesi ve basın kartları başvurularında yaşanan gecikmelerle ilgili olarak, TGC bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yaşanan darbe girişiminin ardından bize sarı basın kartları ve gri görev pasaportları ile ilgili yaşanan sorunlar ulaşmaktadır. Yıllardır sürekli basın kartı taşıyan birçok üyemizin 12 Eylül dönemine ait adli sicil arşiv kayıtları gerekçe gösterilerek kartları iptal edilmiştir. Demokratik parlamenter rejimle yönetilen bir ülkede hepimizin darbe girişimine karşı çıktığı süreçte bu iptaller üzücüdür. İkinci önemli sorun da gazetecilerin yurt dışına çıkarken kullandıkları gri görev pasaportlarıyla ilgilidir. Gazetecilerin gri görev pasaportlarını kullanılabilmeleri için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden 'yurt dışına çıkışlarında sakınca olmadığını belirtir bir yazı' istendiği bildirilmiştir. Birçok gazetecinin gri görev pasaportlarının da basın kartları gibi haklı gerekçeler ortaya konulmadan iptal edildiği ileri sürülmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Ahmet Göktürk İnan’a bir yazı yazarak sorunların çözümünü istedik. Bu konuda yaşanan karmaşayı netleştirmek için basın kartı ve gri pasaportu iptal edilen gazeteci sayısı ile iptal gerekçelerinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettik. Ayrıca basın kartı ve gri pasaportları iptal edilen gazetecilerle ilgili yeniden bir değerlendirme yapılmasını, haksızlıkların giderilmesi dileğimizi BYEGM’ne ilettik. Basın kartları ve gri görev pasaportlarının haksız yere iptal edilmemesi talebimizi yineleyerek sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!