Bakan Tunç: Eylem Tok ve oğlunun iadesi için ABD'nin istediği belgeleri hazırladık

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 15:22

Adalet Bakanlığı, İstanbul'da yol kenarındaki ATV motorlu gruba çarpıp Oğuz Murat Acı'nın ölümüne neden olduktan sonra ABD'ye kaçan T.C. (17) ile annesi Eylem Tok'un iadesi için talepname hazırladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İade dosyamızı ilettik ve geçici tutuklama evrakımızı da gönderdik. Bugün itibarıyla ABD'den cevap geldi. İstenen bazı belgeler var. Bu belgeleri de tamamladık. Buradaki süreci takip ediyoruz" diye konuştu. Bakan Tunç, "Dün itibarıyla bu dosya ile ilgili 2 gözaltı gerçekleşti" dedi. Öte yandan Tunç, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntüleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart'ta meydana gelen kazada T.C. yönetimindeki cip, emniyet şeridinde arıza nedeniyle duran ATV’ye çarparken, kazada Oğuz Murat Acı hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Kazanın ardından T.C., yazar annesi Eylem Tok ile birlikte İstanbul Havalimanı'ndan Mısır'a kaçtı. Tok ve oğlu, daha sonra ABD'ye geçti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, sürücü T.C. ve annesi yazar Eylem Tok hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Tok ve oğlunun hem diplomatik yollar, hem de Interpol aracılığıyla Türkiye'ye iadeleri istendi. Adalet Bakanlığı şüphelilerin iadesi için ABD makamlarıyla irtibata geçti. Bakanlık, T.C. ve onu yurt dışına kaçıran annesi Tok'un, ABD'den iadesi için talepname hazırladı. Talepnamenin bir hafta içinde ABD makamlarına iletileceği belirtildi.

Haberin Devamı

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yurt dışına kaçan T.C. (17) ile annesi Eylem Tok'un iadesine ilişkin, "İade dosyamızı ilettik ve geçici tutuklama evrakımızı da gönderdik. Bugün itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'ndan cevap geldi. Bu cevabi yazıda istenen bazı belgeler var. Bu belgeleri de tamamladık. Buradaki süreci takip ediyoruz" dedi.

Bakan Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasının sürdüğünü belirterek, "Hem Mısır'dan, sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nden iadesini talep ettik. Hem diplomatik yollardan hem de Interpol'den talep ediyoruz. Umut ediyoruz ki Amerika Birleşik Devletleri, iade konusundaki talepleri olumlu karşılasın, buradaki yargılama süreci de devam etsin. Dün itibarıyla da bu dosya kapsamında 2 gözaltı gerçekleşti. Kaza sonrası olay yerine gelen ve sonrasında havaalanına anne ve oğlunu bırakan kişi gözaltına alındı. Yine o 18 yaşından küçük sürücünün babasının şoförü, oradaki mağdurlardan birinin telefonunu emniyete teslim eden kişiyle ilgili olarak yine gözaltına alındı. Şu anda soruşturmaları devam ediyor. Adli süreci titizlikle takip ediyoruz" diye konuştu. 

Haberin Devamı

BABA CİHANTİMUR'A YURT DIŞI YASAĞI

Öte yandan soruşturma kapsamında, şüpheli Eylem Tok ile 17 yaşındaki oğlunu havalimanına götürdüğü iddia edilen şüpheli iş yeri çalışanı Ayşe Ceren S. tutuklandı.

T.C.'nin babası Bülent Cihantimur'a ise yurt dışı yasağı getirildi.

ERDOĞAN'IN 'SON SEÇİMİM' MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim' açıklamasını değerlendiren Bakan Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımız gençlerle yaptığı toplantıda anayasamızın bir kuralını hatırlattı. Anayasamızın 101'inci maddesine göre cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilir ve 2 dönem seçilebilir; ama 116'ıncı maddenin 3'üncü fıkrasında da yine Sayın Bekir Bozdağ'ın bahsettiği gibi eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi, cumhurbaşkanının 2'nci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa, 5'te 3 çoğunlukla seçimlerin yenilenmesi kararı alınırsa, o durumda 3'üncü dönem için adaylık yolu açılır. Önümüzde daha çok zaman var" dedi.

Haberin Devamı

'PARA SAYMA' GÖRÜNTÜLERİ

Bakan Tunç, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturmaya ilişkin de "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bu görüntülerdeki kişilerle ilgili ifadeler alınmaya başlandı. Bu sayılan paraların kaynağı ile ilgili bir açıklama yapıldı, bunların partiye yapılan bir bağış olduğu söylendi. Bunların da bir kuralı var. Siyasi Partiler Kanunu'na göre bağışın şekli bellidir. Yapılan kampanyalarda verilen hesap numaraları var. Bu hesap numaralarına yatan paralar mıdır bunlar yoksa bir başka kaynaktan mı geliyor? Savcılık bu paraların kaynağını elbette soracaktır. Çünkü kamuoyunda büyük bir tepki ortaya çıktı. Bir il binasının bu şekilde satışının nasıl söz konusu olabildiğini elbette Cumhuriyet savcılığı bu tereddütleri ortadan kaldıracak bir soruşturma gerçekleştirecektir. İstanbul il binasıyla ilgili alınan bir para olduğu söyleniyor. Genel merkez tarafından mı ödendi yoksa bu paradan mı ödendi tüm bunların hepsi muallakta olan konular" diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!