Bakan Kurum: İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2023 16:46

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bağcılar'da toplu açılış töreninde konuştu. Bakan Kurum, "İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Depreme dayanıklı konutlarımızı vatandaşa teslim edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Meydanı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile ilçede yapımı tamamlanan 97 eser ve hizmetin toplu açılış ve TOKİ Şehr-i Bağcılar Sitesi anahtar teslim töreninde konuştu.

Bakan Murat Kurum, konuşmasında depremde hayatını kaybeden vatandaşların içinde tüm Türkiye’nin, 85 milyonun kardeşi, hemşehrisi, akrabası, eşi dostu olduğunu belirterek depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Türk milletine baş sağlığı diledi. Bakan Kurum, depremde vefat eden vatandaşların ruhu için tören alanında bulunan kalabalıkla birlikte dua etti.

"SEFERBERLİK RUHUYLA AFETİN TÜM YARALARINI BERABERCE SARDIK”

Ülke olarak afetlerle sınanarak zor günlerden geçildiğini belirten Bakan Kurum, “Emin olun devletimiz, afetin ilk anından itibaren deprem bölgesindeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara’da işi bizzat kendisi koordine etti ve ilgili bakan arkadaşlarımız, milletvekillerimiz STK’larımız, gönüllülerimiz 85 milyonluk büyük Türkiye ailesi deprem bölgesindeydi. Her geçen gün, bir seferberlik ruhuyla afetin tüm yaralarını devlet ve millet bir olduk beraberce sardık. Bölgede hayatın normale dönmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bizim insanımız her şeyin en iyisine layık. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın anlayışıyla bu çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

“AFETİN 54. GÜNÜNDE 65 BİN KONUTUN TEMELLERİNİ ATAN BİR TÜRKİYE VAR”

Bakan Kurum, dün depremden etkilenen illerden biri olan Elazığ’da yapılacak afet konutlarının temellerinin atıldığını hatırlatarak, “Bölgede, 11 ilimizde inşa edeceğimiz 650 bin konutun, 319 bininin temellerini iki ay içerisinde atacağız. Ve bir yıl içerisinde söz verdiğimiz gibi yuvalarımızı teslim edeceğiz. Devlet ve millet bir oldukça, bu afetin üstesinden geleceğiz! Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dün olduğu gibi bugün de yarında verdiğimiz sözlerimizi tutarak vatandaşlarımızı sağlam sıcak yuvalarına kavuşturacağız! Artık büyük ve güçlü Türkiye var! Cumhurbaşkanımızın yüksek iradesi ve vizyonu var! Afetin 54. gününde 65 bin konutun temellerini atan bir Türkiye var! Bize diyorlar ki bu eserlerin garantisi kimdir, teminatı kimdir diyorlar. Bizde Bağcılar’dan Bağcılar Meydanı’ndan onlara sesleniyoruz. Bu ülkedeki tüm dev eserlerin 20 yıldır nasıl teminatı garantisi nasıl Cumhurbaşkanımız olmuşsa afet konutlarımızın da teminatı garantisi liderimiz Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUTLARIMIZIN ANAHTARLARINI TESLİM EDİYORUZ”

Bağcılar’ın yoğunluğunu azaltıp, ilçenin siluetine yakışacak şekilde 1200 konut yapılması gereken yerde 800 konut yaptıklarını belirten Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bugün de yine aynı ruhla, aynı azimle ve kararlılıkla kentsel dönüşüm için, güçlü Bağcılar için, güçlü İstanbul için buradayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile TOKİ’miz tarafından inşa edilen 822 yeni sıcak yuvamızın, kentsel dönüşüm konutlarımızın anahtarlarını Bağcılar’daki kardeşlerimize teslim ediyoruz. Ve buradaki konutları Bağcıların siluetine yakışacak bir şekilde yoğunluğunu azaltıp 1200 konut yapılması gereken yerde biz 800 konut yaptık. Niye, buradaki kardeşlerim daha huzurlu yaşasınlar, yeşil alanların içinde oynasınlar, meydanları, parkları olsun. Benim güzel Bağcılarlı kardeşim en güzeline layık dedik ve bu anlayışla çalışmalarımızı yaptık. Yine Bağcılar genelinde çalıştığımız kentsel dönüşüm alanlarımız var. Evet Asburçaklar Sitesi’nde artık sözleşme aşamasına geldik. Burada belediyemizle birlikte görüşmelerimizi bakanlığımızca tamamlayacağız ve Asburçaklar Sitesi’nde de bugün teslim ettiğimiz gibi kentsel dönüşüm konutlarımızı, süreçlerimizi başlatmış olacağız. Yine Ece ve Demircan sitelerimiz var. Burada da önümüzdeki hafta itibariyle belediyemiz, arkadaşlarımız vatandaşlarımızla birlikte, vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde inşallah dönüşüm sürecini yürüteceğiz. Biz istiyoruz ki sağlam, güvenli, afetlere karşı dirençli yuvalarımız her yerde olsun. Bağcıların tüm mahallelerinde olsun ve inşallah bugün teslim ettiğimiz konutlarımız Bağcılarımıza, İstanbul’umuza, kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

“İSTANBUL İÇİN ‘YARIN DEĞİL, HEMEN ŞİMDİ’ DİYORUZ”

Bakan Murat Kurum, 39 ilçesi ve 963 mahallesi ile güçlü İstanbul için ‘yarın değil hemen şimdi’ dediklerini belirtirken, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanım, değerli kardeşlerim; İstanbul’umuz bize Fatih’in emanetidir. Ve İstanbul medeniyetimizin başkentidir. Biz de teşkilatımızla, belediyelerimizle birlik beraberlik içerisinde vatandaşlarımızla gönül gönüle çalışıyoruz. Ve emin olun 39 ilçemizde, 963 mahallemizde güçlü İstanbul için yarın değil, hemen şimdi diyoruz ve şehrimize en güzel hizmetleri götürmeye gayret gösteriyoruz. İstanbul’umuzu güvenli hale getirmek için işte hemen yanı başınızdaki Esenler’de, Bakanlığımız, belediyemizle birlikte tam 60 bin konutun bir kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Ve bu projede 2 bin konutumuzun anahtarlarımı vatandaşlarımıza teslim ettik. Etap etap da TOKİ’mizle yaptığımız konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Esenler’deki yeşil alan, sosyal donatı sorununu halledeceğiz. Aynısını Bağcılar’da yapacağız. Buradaki ürettiğimiz rezerv konutlarımızı da Bağcılar’ın içindeki yeşil alanlar, sosyal donatı alanları için inşallah sizlerin hizmetine sunacağız. Ve afetlere karşı dirençli bir İstanbul için inşallah Esenler’deki projemizde ürettiğimiz konutlardan Bağcılar’a da, Bağcıların dönüşümü için ayıracağız.”

Haberin Devamı

“İSTANBUL’DA TEK BİR RİSKLİ YAPI KALMAYANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Bakan Kurum, yine Üsküdar’da Çamlıca Camisi’nin eteklerinde çok örnek bir dönüşüm projesi yürüttüklerini belirttiği konuşmasında, “Burada Ferah Mahallemizde, Üsküdar’da, Çamlıca Camimizin İstanbul’un siluet yakışacak şekilde bir kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Oradan Ataşehir’e gittiğinizde, Ataşehir’de, Göngören’de, Fikirtepe’de tam 60 bin vatandaşımız ilgilendiren çok örnek bir dönüşüm projesi yürütüyoruz. Burada konutlarımızın inşaatlarına eş zamanlı başladık ve etap etap da vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. İşte az ilerisinde Gaziosmanpaşa var. Orada da 5 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz ve İstanbul’umuzun 7 tepesinde, her mahallesinde 90 bin konutumuzun dönüşüm çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Kararlıyız. İstanbul’da acil olarak yenilenmesi gereken 1,5 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirecek ve İstanbul’umuzu afetlere karşı dirençli hale getireceğiz. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İstanbul’umuzu bu kadim şehrin güzel insanlarını hep birlikte mutlu yarınlara hazırlayacağız.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Murat Kurum, merhum üstat Necip Fazıl’ın bir sözünü anımsatarak devam ettiği konuşmasında, “Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur. Biz ay ve güneşin memleketine, kutlu davamızın şehrine söz veriyoruz. Varsın birileri kentsel dönüşüm sözü verip bir çivi dahi çakmasınlar. Milletimizin geleceği ile oynasınlar. Biz yavrularımızın istikbali için, kentsel dönüşüm milletimizin canıdır, malıdır, geleceğidir diyeceğiz ve Türkiye Yüzyılı’nda İstanbul’umuzu çağların ötesine taşıyacak dev projelerimizi sizlerle, İstanbullu hemşerilerimize, kardeşlerimizle beraber, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, önderliğinde yapacağız. Ve İstanbul’umuzu dönüştüreceğiz. Ben bu duygu ve düşüncelerle yeni konutlarımızın hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!