'Bahçeli referansı’ söz konusu değil'

Güncelleme Tarihi:

Bahçeli referansı’ söz konusu değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 00:17

‘TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’ dün Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ı dinledi. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a gelişiyle ilgili olarak “Gelişine nasıl karar verildi bilmiyorum, o karar sürecinde ben yoktum” diyen Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Bahçeli’yi referans gösterdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Dündar’ın 15 Temmuz gecesine dair anlattıkları ve milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

EMNİYET MÜDÜRÜ’YLE BULUŞTUK

“Saat 22.20 civarında konutumdan koruma ve şoförümle Boğaz Köprüsü’ne doğru yola koyuldum. Ordaki olaya müdahale etmem sonucunda olayı önleyebileceğimi değerlendirmiştim. Bu gelişmeleri üst makamlara rapor etmek için sırasıyla Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı’nı, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı, Genelkurmay İkinci Başkanı ve Genelkurmay Başkanı’nı aradım, ama dört telefondan da yanıt alamadım. Boğaz Köprüsü’ne geldiğimde ordaki asker kılığına girmiş kişilerin havaya ateş ettiğini ve dostane hareket etmediklerini gördüğüm için İl Emniyet Müdürü’nün yanına geldim. Ankara’da da bazı gelişmelerin olduğunu duyunca olayın çapı zihnimizde canlandı. TSK içerisinde belli bir grup tarafından yapılan bir hareket olduğu anlaşıldı. Birçok kişiyle telefonda görüştüm ve daha fazla birliğin kışlalardan çıkmasını engellemek yönünde genel stratejiyi belirledik. Eski Genelkurmay Başkanımız Necdet Özel Paşa ile de görüştük. Hangi birliklerin faaliyetlere iştirak ettiği konusunda sorular sordu. Valimizle görüşmemiz sonuncunda televizyona açıklama yapmamızın doğru olacağını değerlendirdik. Önce valimiz, sonra ben açıklamayı yaptım. İstanbul’daki 5 birliğin darbe girişimine katılmakta olduğu bilgisini aldık.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI’YLA 06.30’DA GÖRÜŞTÜM

Saat 06.30 civarı, valimizle birlikte Cumhurbaşkanımızın gelmiş olduğu havaalanına gittik. Cumhurbaşkanı’na bilgi arz ettim. Ondan sonra da Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın verdiği direktifler kapsamında diğer faaliyetleri icra ettik.”

(TSK’da darbe öngörülmedi mi? ) Açıkça böyle bir ihtimal hiç düşünülmüyordu. TSK içinde FETÖ’ye mensup kişilerin olup olmadığı konusunda istihbarat birimlerinden gelen duyumlar oluyordu. FETÖ’cülerin tamamı TSK’ya katılmadan önce ortaokul çağlarında aldıkları eğitim kapsamında buraya girmişler. Personel temini ve teminden sonra takip konularındaki sıkıntıların değerlendirmesi lazım. TSK’daki sorular 2000’li yıllardan sonra ÖSYM bünyesine alındı. Sınavlar TSK dışında hazırlandı.

(1. Ordu’da darbe öncesi FETÖ’ye yönelik işlem yapıldı mı?) 1. Ordu’da bir yıl çalıştım. Kimin yasadışı örgüte mensup olduğu konusu, iki yolla gelebiliyor. Personelin bir veya ikinci amiri dediğimiz kişilerin kanaatleri ve üst komutanlıklardan alınan duyumların yansımasıyla olur. Böyle bir bilgi olduğu takdirde Genelkurmay tarafından bu faaliyet icra edilir.

Haberin Devamı

(Cumhurbaşkanı’nı darbe akşamı telefonunla aradınız mı?) Böyle bir görüşmem olmadı. Cumhurbaşkanı’yla ilk defa 16 Temmuz sabahı havaalanına gittiğimde yüz yüze geldiğimde bilgi arz ettim. Cumhurbaşkanı’yla telefon görüşmem olmadı. Hiçbir bakanımızla görüşmem olmadı. Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’a inmesi konusunda karar almadım. Sayın Akar’ın kurtarılma operasyonunda da bir müdahalem olmadı.
m(Bu haberleri yalanladınız mı?) Hayır.

(Neden?) Herhangi bir gerekçeye dayanmıyor. O dönemde çok haber çıktı. Herhangi bir yerde bunu zaten ifade edecektim.

CUMHURBAŞKANI RİSK ALDI

(Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’a gelmesinde güvenlik garantisi verilmesi) Ona cevap vermem mümkün değil, nasıl karar verildi bilmiyorum, o karar sürecinde ben yoktum. Cumhurbaşkanımız büyük bir riski alarak oraya indi.

Haberin Devamı

(Darbenin dış bağlantısı var mı?) Bu soruyu cevaplamayayım.

(Cumhurbaşkanı’na Devlet Bahçeli’yi referans gösterdiniz mi?) O konuda Cumhurbaşkanımıza bir arzım olmadı. Bahçeli’nin bana referans olması söz konusu değil.

TSK’NIN İSTİHBARAT KAYNAĞI YOK

(TSK’da bir ideolojik yapılanma olduğundan önceden bir bilginiz var mıydı?) Böyle bir ihtimali hiç düşünmüyordum. Ama TSK’da Fetullahçı Terör Örgütü ile ilgili istihbarattan gelen duyumlar mutlaka oluyordu. Ama darbeye dönüşeceği konusunda kimsede kanaat hasıl olmamıştı. Personel alımı konusunda TSK’nın istihbarat kaynağı yok, diğer kurumlardan gelen istihbaratla personel alımlarını yapıyor.

EMİR SUBAYIM FİRARDA

Haberin Devamı

(Kuvvet Komutanlarının katıldığı düğün) Haberim yoktu. Davetiye almadım diye hatırlıyorum.

(Yaverinizle ilgili sıkıntı yaşadınız mı?) Emir subayım firar etti. Hâlâ yakalanmadı diye biliyorum. Ben konutumu 22.20 civarında terk ettikten sonra 4-5 kişilik bir ekibin konutuma geldiğini biliyorum.

BAKMADAN GEÇME!