Ata'ya hakarete 20 günde tahliye

Güncelleme Tarihi:

Ataya hakarete 20 günde tahliye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 23:21

Derin Tarih programındaki sözleri nedeniyle ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ten yargılanan Süleyman Yeşilyurt, ilk duruşmada tahliye oldu. Yeşilyurt “Yanlış anlaşıldıysam Türk milletinden özür dilerim” dedi.

Haberin Devamı

TVNET kanalında 6 Mayıs’ta yayınlanan Derin Tarih programında Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan’la ilgili sözleri nedeniyle ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ten hakkında dava açılan ve 12 Mayıs’ta tutuklanan yazar Süleyman Yeşilyurt dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Hakkında 7.5 yıla kadar hapis cezası istenen Yeşilyurt, Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada özetle şöyle dedi:

‘PİŞMAN OLDUM’
“O konuşmaları Atatürk’e hakaret kastıyla yapmadım. Üslup ve yorum farklılığı kapsamında ele alınması gerekir. Yanlış anlaşıldıysam sevdalısı olduğum Türk milletinden özür dilerim. Geçmişte bu sözlerimin yazılı olduğu kitap yüzünden açılan davadan beraat ettim. Programda benimle yer alan kişilerin beyanlarından beni nasıl sattıklarını anladım. Programa katıldığıma pişman oldum.” Hâkim Minire Bilici Tutav ise programın çözümleme tutanağını okurken, “Atatürk’ü magazin figürü haline getirmişsiniz, bunun kime yararı olacaksa” dedi. Savunmasının alınmış olması, delil durumu ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkâte alan hâkim Tutav, sanığın tahliyesine kararı verdi.

‘BABAM ATATÜRKÇÜ’
Yeşilyurt’un avukatı olan kızı Berrin Yeşilyurt adliye önünde şunları söyledi: “Babam 16 yıl önce yazdığı kitabındaki sözleri tekrarlaması üzerine linçe tabi tutulup kamuoyu baskısıyla tutuklandı. 20 gündür mağdur edildi. Onu tanımadan Atatürk düşmanlığıyla yaftaladılar. Kendisi Atatürkçü, milliyetçi bir insandır. O programa katılmamasını çok istedik. Programın kasıtlı yapıldığını düşünüyoruz.”

Programda “Bir defa Afet İnan manevi evlat değil, yıllar yılı kandırıldık. Afet İnan Çankaya’nın huzur çağlayanıdır, Çankaya’nın nikahsız first lady’sidir” diyen Yeşilyut hakkında Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Yeşilyurt 12 Mayıs’ta teslim olmuş ve tutuklanmıştı.

CEZAEVİNDEN ÇIKTI
Tahliye kararının ardından saat 20.00’de Metris Cezaevi’nden çıkan Yeşilyurt, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle polis istedi. Bir süre sonra gelen sivil polisler, Yeşilyurt ve avukatına eşlik etti. Bindiği taksiden inen Yeşilyurt, sivil polislerin aracına binerek cezaevinden ayrıldı. 

BAKMADAN GEÇME!