Anayasa’ya darbe rötuşu

Güncelleme Tarihi:

Anayasa’ya darbe rötuşu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2016 21:47

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda önceki günkü liderler zirvesinin ardından TBMM tatile girmeden önce üç parti ve isterse HDP’nin katılımıyla ‘Anayasa’daki darbeye kapı aralayan unsunların’ ayıklanması için çalışma başlatılıyor.

Haberin Devamı

TBMM’de partilerin anayasa uzmanlarının katılımıyla oluşturulacak ve en fazla 10-15 maddelik düşünülen mini anayasa paketi, partilerin ortak belirlediği sınırların dışına çıkmayacak. Uzlaşmanın bozulmaması için azami özen gösterilecek.TSK’da emir-komuta sistemini bozmadan, darbe gibi yasadışı girişimlerde ‘sibop’ olması beklenen bazı düzenlemeler ele alınacak. Anayasa’da TSK dışında düzenleme yapılması tartışılacak diğer maddeler ise yüksek yargı ile ilgili olacak. Parti kurmaylarına göre tartışılması beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

ASKERİ YARGI KALDIRILACAK

Askeri yargının tamamen kaldırılması tartışılıyor. Bu mahkemelerin sadece disiplin suçlarına ilişkin askeri konulara bakan yapılara dönüştürülmesi gündemde. Bu, hayata geçirilirse, disiplin mahkemeleri dışındaki Askeri Mahkemeler, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kapatılacak. Askerlerle ilgili davalara sivil yargı bakacak. Yargıtay ve Danıştay’da, askerlerin davalarını inceleyecek özel daireler kurulacak. Bir başka formüle göre ise Askeri Mahkemeler kapatılmayacak, bu mahkemelerin temyizlerine Yargıtay ve Danıştay bakacak. 

Haberin Devamı

MGK ANAYASA’DAN ÇIKACAK

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ikili yapıya dönüştürülmesi AK Parti’nin yeni Anayasa teklifinde de bulunuyor. ‘Hâkimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ olmak üzere iki ayrı yapı oluşturulması, üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi de tartışılan öneriler arasında. 

Milli Güvenlik Kurulu’nun Anayasal kurumlardan biri olarak varlığını sürdürmesi önlenecek. MGK’nın teknik bir kurul olarak çalışması ve buna ilişkin çalışma esaslarının ilgili yasayla belirlenmesi tartışılan başlıklar arasında olacak.

TSK’nın sivil denetime açılmasının ele alınması bekleniyor. TSK’nın Devlet Denetleme Kurulu’nun denetiminin dışında bulunması nedeniyle, bu yapının denetiminin sivil otoriteye bağlanmasıyla ilgili adım atılacağı iddia ediliyor. 

YETKİ TEK ELDE TOPLANABİLİR

Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanı ya da Başbakan’a bağlanabileceği konuşuluyor. Muhalefetin talebi doğrultusunda bu konuda hiç bir adım atılmayabileceği de değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

TSK’da yetkinin tek elde toplanmamasıyla ilgili düzenlemelerin ele alınması bekleniyor. AK Parti’de Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını önerenler bulunuyor. Ancak bunun TSK’nın zaafa uğratılması ve zorunu hallerde karar alınmasının zorlaştırması gibi sıkıntıları bulunuyor. Bu konunun muhalefetle müzakerelerden sonra netleşmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!