Almanya’nın elini kolunu Schröder mi bağladı?

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın elini kolunu Schröder mi bağladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 07:00

Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder, 1998-2005 arasında Ruslarla yaptığı anlaşmalarla Almanya’yı doğalgaz için Rusya’ya bağımlı hale düşürmekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

Schröder halen Rusya’nın ünlü enerji şirketinin yönetiminde. Putin ile de birlikte doğum günü kutlayacak kadar yakın. Bu yakınlık Schröder’in Ukrayna işgalindeki tavrında da kendini göstermiş. Eski Şansölye “Her iki taraf da hatalı” şeklinde açıklamalar yaptı. Alman kamuoyunun tepkisi ise çok büyük. Sosyal Demokrat Parti ve belediyeler, spor kulüpleri ve özel şirketlere kadar bağlantılı olduğu kurumlar ‘yaptırım’lara çoktan başladı. Hızla irtifa ve itibar kaybeden Schröder gerçekten kendi rahatı için ülkesinin istikbalini riske mi atmıştı? Uzmanlara sorduk.

İTİBAR KAYBETTİ

* Volkan Vural (Emekli Büyükelçi): “Schröder, Rusya ile çok yakın iş birliği içinde olmaktan yanaydı. Politikaları da bu yöndeydi. ‘Kuzey Akım 1’ en önemli projelerinden biriydi. Şimdi Almanya bu bağımlılıktan kurtulmanın çaresini arıyor. Bu işin stratejik boyutunu hiç düşünmediler. Schröder’e karşı büyük bir tepki var. Eski bir şansölye olarak Gazprom’da görev yapıp maaş alması etik değil. Çok büyük itibar kaybı var.”

Haberin Devamı

BAĞIMLILIK ARTTI

* Uluç Özülker (Emekli Büyükelçi): “Almanya’nın Rusya ile doğalgaz alım süreci başladığında Alman tarafında ‘en fazla yüzde 5 bağımlı olalım’ gibi bir tartışma oldu. Ama öyle olmadı. Nükleer santraller tamamen kapatıldı. İster istemez doğalgaza bağımlılık arttı. Bu aşamada Schröder mutlaka bir bedel öder ama bunun nasıl ve ne boyutta olacağını göreceğiz.”

GAZPROM TEPKİSİ

* Özcan Mutlu (Yeşiller eski milletvekili): “Schröder’e Almanya’da ciddi bir tepki var. Onun Rus şirketi Gazprom’da görevine devam etmesini Alman halkı kabullenemiyor. Putin’i eleştirmediği, bu konuda bir tepki koymadığı için de büyük tepki var. Bütün Avrupa Rusya’ya bağımlı. Schröder’e asıl tepki bütün bu olanlara rağmen görevine devam etmesi ve sessiz kalması.”

* Doçent. Dr. Enes Bayraklı (Türk-Alman Üniversitesi): “Ruslar, bazı Avrupa ülkelerinde eski nüfuzlu siyasetçilere kendi şirketlerinde görevler vererek bir anlamda siyasal etki satın aldılar. Schröder de bunlardan biri. Onun döneminde Rus-Alman ekonomik ilişkisi Rusya lehine daha da gelişmişti. Şimdi Gazprom’da işinin Almanya üzerinde lobi yapmak olduğu da aşikâr.”

Haberin Devamı

* Necdet Pamir (Enerji Politikaları Uzmanı): “Almanya doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını Rusya’dan temin ediyor. Bu bağımlılık Almanya’nın dış politikasını da etkileyecek düzeyde. Son dönemde Rusya’ya yaptırımlarda ağırdan alması da bu yüzden. Alman ekonomisiyle Rus ekonomisi uzun yıllardır yakın işbirliği içinde. Schröder politikaları bunun sadece bir parçası.”

SCHRÖDER YAPTIRIMLARI

* Alman kamuoyunda Schröder’e yönelik tepkiler somut yaptırımlar haline gelmeye başladı. Deutsche Welle’nin iddiasına göre eski başbakan olduğu için tahsis edilen ofisteki şoförden sekretere kadar bütün çalışanlar emekliliğini istedi. Göttingen Üniversitesi Schröder’e verdiği fahri doktorayı geri almaya hazırlanıyor. Borussia Dortmund onursal üyeliğini iptal etti. Hannover şehri verdiği ‘fahri hemşeri’ beraatını geri almaya karar verdi. İsviçre ve Almanya’daki iki şirket Schröder’i denetleme ve icra kurullarından çıkardı. Sosyal Demokrat Parti onu ihraç edip etmemeyi tartışıyor…

Almanya’nın elini kolunu Schröder mi bağladı

Haberin Devamı

LOBİDEKİ ŞANSÖLYE

Gerhard Schröder’e dair haberi hazırlamak için bayağı uğraşmış, dış basında bu konuda çıkan haberleri de taramıştım. Ayrıca konuyu iyi bilenlerle de konuşmuştum. Yazı nihayet hazırdı. Artık Schröder’e dair bir satır bile okumak istemiyordum. Çalıştığım diğer konulara odaklanmalıydım. Sonraki günün sabahında da başka bir röportajım vardı. Sabah o röportaj için Beşiktaş’taki otele gittim. Lobiye adım atar atmaz, karşımdaki masadaki kişi dikkatimi çekti. Yüzü çok tanıdık geldi. Emin olmak için tekrar baktım. Sonra önünden bir kez daha geçip yine baktım. Saçları biraz beyazlamıştı, gözlükleri de vardı. Ama artık emindim. İki gündür hakkında araştırma yaptığım eski Alman Başbakanı Gerhard Schröder’di. Lobide oturuyordu. Boğaz manzarasını arkasına almıştı. Yanındaki de Güney Koreli eşiydi. Masada üçüncü bir kişi daha vardı. Onun kim olduğunu bilmiyordum. Gazeteci refleksiyle önce birkaç kare görüntüsünü aldım. Sonra yanlarındaki üçüncü kişi beni fark etti. Yanıma geldi. Aksanlı bir Türkçe konuşuyordu. Gazeteci kimliğimi gösterip durumu anlattım. Ancak herhangi bir uzlaşı taraftardı değildi. Biz konuşurken eski Şansölye de bizi izliyordu. Daha fazla uzatamadım. Çektiğim görüntülerle yetinmek zorundaydım. Kırım Türklerinin lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da röportaj için otelde beni bekliyordu. Bir gazeteci için yeterince ilginç bir tesadüftü. Schröder’in Rusya-Ukrayna arasında bir arabuluculuk için İstanbul’da olduğu iddiaları ortaya çıkınca bu tesadüf daha da bir anlam kazandı tabii…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!