Akıl sağlığı kaybına 56 bin TL tazminat

Güncelleme Tarihi:

Akıl sağlığı kaybına 56 bin TL tazminat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2019 08:00

Antalya'da 7 yıl önce bir operasyonda gözaltına alınıp akıl ve ruh sağlığını kaybeden ve elindeki rapora rağmen 20 ay cezaevinde tutulan çaycı Fesih Aslan’a ‘haksız tutukluluk’ nedeniyle 56 bin 442 TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Aslan’ın avukatı Hadi Cin, karara itiraz edeceğini belirterek, “Mahkeme, Aslan’ın durumunu herhangi bir tutuklama vakası gibi gördü. Oysa burada, bir insanın hayatı boyunca sağlığını yitirmesiyle karşı karşıyayız. Fesih, artık çalışamayacak. Büyük hayalkırıklığına uğradık” dedi.  

Haberin Devamı

Antalya’da, yedi yıl önce PKK’ya bağlı olduğu iddia edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Meclisi’ne (YDGM) yönelik operasyonda 22 genç gözaltına alındı. Onlardan birisi de 23 yaşındaki çaycı Fesih Aslan’dı. Polise göre Arslan, tek bir eyleme katılmıştı. Kanıt olarak, polisin çektiği görüntüler sunuldu. Bilirkişi raporuna göre, “Gece çekimi yapılması, görüntünün netliğinin bozulması ve göstericilerin yüzlerinin kapalı olması nedeniyle” eylemcilerin kimliği saptanamıyordu.

Dört gün sonra serbest bırakılan Aslan’ın da aralarında olduğu 22 kişiye İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Aslan’ın ve ailesinin yargılamadan haberi olmadı. Kardeşi Ömer’e göre ağabeyi bırakıldıktan sonra üç kere sivil polislerce emniyete götürülünce rahatsızlandı.

Ailesi oğullarının bozulan ruh sağlığıyla meşgulken, İzmir 10. Agır Ceza Mahkemesi’ndeki dava, 5 Aralık 2012’de karara bağlandı; 22 gence 629 yıl hapis cezası verildi. Heyet üç yıl görmediği ve akıl sağlığını yitirdiğinden haberdar olmadığı Aslan için ‘terör örgütü adına faaliyet göstermek’ suçundan beş yıl hapis verdi ve yakalama kararı çıkardı. Bir gün sonra polis mahallede dolaşan Aslan’ı yakalayıp Antalya L Tipi Cezaevi’ne gönderdi. Aslan, 11 Ağustos 2014’te tahliye edildi.
Yargıtay’ın kararı bozması üzerine davaya Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Karar, 22 Şubat’ta çıktı. Mahkeme, iki kişiye ceza verirken, Aslan ve 19 kişi beraat etti.

Avukat Hadi Cin, ‘haksız tutukluluk’ nedeniyle Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Cin, dilekçesinde, Aslan’ın gözaltına alındıktan sonra akıl ve ruh sağlığını kaybettiğini, insanlarla diyalogu kestiğini, polis görünce kaçmaya başladığını, vasi atanmasına rağmen iki yıl cezaevinde tutulduğunu kaydetti.
Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Ekim’de davayı karara bağladı. Aslan’ın ailesine 40 bini manevi, 16 bin 442 TL’si maddi olmak üzere, toplam 56 bin 442 TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

Cin, kararı şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, şöyle dedi:

“Mahkeme, Aslan’ın durumunu herhangi bir klasik haksız tutuklama vakası gibi gördü. Oysa burada, bir insanın hayatı boyunca sağlığını yitirmesiyle karşı karşıyayız. Fesih, artık çalışamayacak. Büyük hayalkırıklığına uğradık. İtiraz edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!