ABD'nin böcekleri Merkel'in cebinde

Güncelleme Tarihi:

ABDnin böcekleri Merkelin cebinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 01:20

Dinleme skandalı ABD Yönetimi’nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Brezilya Devlet Başkanı’nı bu ay yapılması planlanan Washington ziyaretini iptal etmeye kadar vardıran, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dünya çapında bir dinleme operasyonu yürüttüğü haberleri bu hafta Fransa ve Almanya’yı ayaklandırdı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, kendi telefonlarının bile dinlendiği bilgisine ulaştığını söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’e “Seni dinlemiyoruz” demek zorunda kaldı.

Merkel’in ofisi, ABD istihbaratının Alman Başbakanı'nın cep telefonunu dinlemiş olabileceği yönünde bilgi edindiklerini duyurdu. Merkel, kendi telefonlarının da NSA tarafından dinlendiği iddiasıyla Obama’yı aradı. Merkel’in açıklama istediği Başkan Obama, “Seni dinlemedik” dedi. Sonra da “İstesek dinleriz” anlamı çıkabilecek şekilde, “Bundan sonra da dinlemeyeceğiz” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, Merkel’in dinlenmediğini ve ileride de dinlenmeyeceğinin garantisini verdi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Merkel’in sözcüsü ise “Almanya’nın açıklamadan tatmin olmadığını ve ABD’nin izleme faaliyetleriyle ilgili acil ve kapsamlı bir bilgi talep ettiklerini” söyledi.

Haberin Devamı

Büyüyen kriz sonrası, Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da Avrupalı Liderler zirvesinde konuyu gündeme taşımaya hazırlandığı öğrenildi.

ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ AÇIKLADI
Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Alman hükümeti, Şansölye'nin cep telefonunun muhtemelen Amerikan servisleri tarafından izlendiği yönünde bilgiler aldı” ifadesini kullandı.

Merkel'in, bu tür uygulamaları onaylamadığı ve kabul edilemez olarak gördüğünü açık bir şekilde dile getirdiği ifade eden açıklamada, Almanya ve ABD gibi yakın dost ve partner arasında hükümet başkanının iletişiminin izlenmemesi gerektiği, bunun ciddi bir güven sarsılmasına neden olacağı belirtildi. Bu tür uygulamaların derhal durdurulması gerektiği kaydedilen açıklamada, Merkel'in, ABD kurumlarının Almanya'ya yönelik bu tür muhtemel dinleme tekniklerini aydınlatmasını ve Alman hükümetinin bu yönde aylar önce ilettiği soruların cevaplandırılmasını istedi.

Alman istihbarat servislerinden sorumlu olan Başbakanlık Dairesi Başkanı Roland Pofalla'nın Parlamento Kontrol Komitesi Başkanı Thomas Oppermann ve yardımcısı Michael Grosse Brömer'e iddialarla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, konunun aydınlatılması için Beyaz Saray'ın üst düzey temsilcileri ve ABD Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bir sözcüsü de Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Obama'nın Merkel'e, kendisinin dinlenmediği ve dinlenmeyeceği yönünde güvence verdiğini ifade etti. Sosyal Demokrat Partili Oppermann da ABD'den bu konunun aydınlatılmasını isteyerek, suçlamaların doğrulanması durmunda bunun ciddi bir güven kaybı olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!