7'yi önleyemeyiz ve hazırlanmalıyız

Güncelleme Tarihi:

7yi önleyemeyiz ve hazırlanmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 22:35

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 17 Ağustos’un 17’nci yıldönümünde uyardı: “Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bunu önleyemeyiz ama zararları azaltabiliriz.”

Haberin Devamı

Dün, resmen açıklanmış rakamlarla 17 bin 840 can alan Türkiye’nin yaşadığı en büyük doğal afetlerden 17 Ağustos depreminin 17’nci yıldönümüydü. Depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak yapılar, standart dışı binalar ve daha ucuza mal etmek için malzemeden çalan müteahhitler gösterildi.

‘BİLİNÇ YETMEZ’
Depremin yıldönümü vesilesiyle dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, geçen 17 yılda deprem konusunda gelinen noktayı özetle şöyle anlattı:“Bu süreçte köprüler, viyadükler, okullar, hastaneler ve tarihi binalar gibi önemli yapılar depreme karşı güçlendirildi. Kentsel dönüşüm ve yeni yönetmeliklerle depreme dayanıklı yapılar konusunda önemli adımlar atıldı. Halk artık bina alırken nelere dikkat edeceği, zeminleri konularında farkındalık sahibi. Ama bütün bunlar yeterli değil.” 

7yi önleyemeyiz ve hazırlanmalıyız


ORTAK GÖRÜŞ: EN AZ 7
Peki bilimsel anlamda hangi ilerlemeler var? Prof. Özener şu bilgileri verdi:“Kandilli bünyesinde halen farklı teknik ve veri setleriyle 20’nin üzerinde uluslararası araştırması projesi devam ediyor. Hepsindeki ortak sonuç, büyüklüğü 7’nin üzerinde bir Marmara depreminin olacağı yönünde. Ne zaman olacağını söyleyemediğimiz bu depremin önlemleriyle yaşamamız gerekiyor. Hepimizin bildiği, bir gün Marmara’da büyük bir deprem olacak. Bu doğal afeti önleyemeyiz ama zararları azaltabiliriz.”

17 YIL ÖNCE SAAT 03:02
MARMARA’da 17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde can verenler, dün etkinliklerle anıldı:

Kocaeli’nin Gölcük ilçesi Kavaklı sahilindeki törene katılanlar saat 03.02’de Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. Depremde can verenler anısına denize kırmızı karanfil bırakıldı. Saraylı Mahallesi’ndeki 17 Ağustos Mezarlığı’na sabahın erken saatlerinde gelenler, yakınlarının mezarlarını ziyaret etti.

Yalova’da meydandan 17 Ağustos Parkı’ndaki Deprem Anıtı’na kadar yürüyüş düzenlendi. Yaşamını yitirenlerin adlarının yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Saat 03.02’de depremde hayatını kaybedenler için topluca dua okudu.

Sakarya’da Mezarlığı girişindeki 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı önünde Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, felakette hayatını kaybedenler için dua edildi, helva dağıtıldı. Mezarlara karanfiller bırakıldı.

İstanbul Avcılar’da da Barış Manço Kültür Merkezinde panel düzenlendi. Daha sonra katılımcılar ellerinde mumlar ve karanfillerle yürüdü. Gönüllü kurtarma görevlilerinin sık sık düdük çalarak ve ‘Sesimi duyan var mı’ diye bağırdığı yürüyüş, deprem kurbanları adına yaptırılan anıtın önünde sona erdi. Anma törenine katılanlar anıta birer karanfil bıraktı. 

BAKMADAN GEÇME!