3 çocuktan 1'i fakir

Güncelleme Tarihi:

3 çocuktan 1i fakir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 00:17

CHP’nin dün başlayan Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı’na, çocuklara ilişkin açıklanan çarpıcı veriler damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın açıkladığı verilere göre nüfusun yüzde 29’unu çocuklar oluştururken, her 3 çocuktan biri ise yoksul. Halen 900 bin çocuk işçi olduğunu, 2 milyonun üzerinde çocuğun ise okula devam edemediğini belirten Karabıyık, “Sadece 2015 itibariyle 31 bin 337 kız çocuğu evlendirildi bu ülkede. Son 5 yılda ise bu sayı 232 bin 313 olarak tespit edildi. Türkiye çocuklar arasındaki fırsat eşitliğinde 35 ülke içinde 34’üncü sırada. 6 binin üzerinde çocuk cezaevinde bulunuyor” dedi. Eğitim sisteminin yap boza döndüğünü, her geçen gün çağdaş, laik normlardan uzaklaştırıldığını vurgulayan Karabıyık, Türkiye’de ulusal bir çocuk politikasının mevcut olmadığının da altını çizerek bunun acilen hazırlanması gerektiğini söyledi.

AİLELER HÜKÜMETE SÖYLEMİYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çalıştayda, çocukları ülkenin geleceği açısından hem bir güven hem ailenin övünebileceği birer obje olarak geliştirmek istediklerini belirterek şöyle dedi: “Acaba biz görevimizi yerine getirebiliyor muyuz? Bireysel olarak yerine getirdiğimizden hiçbir endişem yok. Her anne baba çocuğunun üzerine titriyor ama biz gerçekten bu duygularımızı bütün çocuklar için taşıyor muyuz? Bana göre asıl sorulması gereken sorulardan birisi bu. Yani çocukla ilgili sorunları toplumsallaştırabiliyor muyuz? Bu soruyu sormamın nedeni çocuklarla ilgili rakamlar. Ailelerin bu sorunu aşmak için hükümetlere hiçbir şey söylememesi anlaşılır değil. Toplumsal yapımızda sorunların çözümü konusunda yurttaşın farklı bir gözden bakmasını sağlayacak mekanizmaları harekete geçirmek zorundayız.

MARS’A GİDEN ARACIN ADI
Matematikçi Ali Nesin matematik köyünden sonra şimdi de felsefe köyü kurdu. Bütün ailelerin düşünmesi gereken şu soru var; matematik konusunda neden bütün çocuklar aynı olanaklara sahip değil? Düşünmeyi ve felsefeyi neredeyse okullardan dışlayacağız. Sosyoloji, felsefe gibi çocuklarımızın öğrenmesi, tartışması gereken alanları neden çocuklardan yoksun bırakıyoruz? Tabii ki eğitimin sorgulayıcı olması gerekiyor. Çocuklara anlatırım, Amerikalıların Mars’a gönderdikleri aracın adı ‘Merak.’ Bütün çocuklarımızda merak duygusu var. O duyguyu geliştirmek, onları dünyayı sorgular hale getirmek aslında eğitimin özünü oluşturuyor ama Türkiye’deki çocuklar bundan bilinçli olarak yoksun bırakılıyor. Bu, Türkiye’nin geleceği açısından son derece büyük bir risk.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!