28 Şubat mağduru AK Partililere: Neredesiniz

Güncelleme Tarihi:

28 Şubat mağduru AK Partililere: Neredesiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 22:13

Son KHK ile 330 akademisyenin meslekten ihraç edilmesi Meclis’te önceki akşam tartışıldı. HDP’nin akademisyen kökenli milletvekili Prof. Mithat Sancar, isimlerini saydığı AK Parti’nin 28 Şubat mağduru milletvekillerine “Siz atıldığınızda bütün demokratlar arkanızda durdu, başlarında ben vardım; niye bir sözünüz yok, neredesiniz” diye seslendi.

Haberin Devamı

686 sayılı son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile akademisyenlerin üniversitelerden ihraç edilmesiyle ilgili HDP’nin grup önerisi, önceki akşam TBMM Genel Kurulu’nda ele alındı. Ankara ve Dicle üniversitelerinin hukuk fakültelerinde öğretim üyeliği yapmış olan HDP Mardin Milletvekili Prof. Mithat Sancar, “Burada 28 Şubat’ta mağdur edilmiş, haksızlığa uğramış milletvekilleri var. Nerede Beşir Hoca, Beşir Atalay? Bir tek sözünüz yok mu Beşir Hoca? Siz atıldığınızda bütün demokratlar arkanızda durdu, itiraz etti, başlarında ben vardım. Niye bir sözünüz yok? Ahmet Gündoğdu, neredesin?” dedi.

‘BURADAYIM...’

Gündoğdu’nun, “Buradayım” yanıtı üzerine Sancar, “Şu ‘Bir Daha Asla’ raporunuz sizin için miydi, herkes için miydi? 28 Şubat tasfiyelerini yazıyorsunuz. Kaç akademisyen atıldı, 139” karşılığını verdi. Gündoğdu da “Teröre destek...” dedi. Bunun üzerine Sancar şunları söyledi:

Haberin Devamı

SİZE ‘MÜRTECİ’ DEDİLER

“Nasıl ‘Teröre destek verdi’ diyebiliyorsunuz? Tek kanıtınız mı var? O zaman da size ‘mürteci’ dediler, ‘Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkacak’ dediler. Bakıyorum, Talip orada, Talip Küçükcan. 28 Şubat anılarını böyle biraz da dramatik bir şekilde anlatmayı seviyor, haklı da çünkü haksızlığa uğradı. Bugün bir sözün yok mu Talip? Fatma Benli, İnsan Hakları Komisyonu Başkan Vekili, birlikte insan hakları mücadelesi yürüttük. İnsan hakları sadece size yaradığı zaman mı insan hakları olarak kabul edilir? Siz mağdur olduğunuzda insan hakları var ama sizin sevmedikleriniz, size muhalif olanlar haksızlığa uğradığında yok; onlara insan hakları işlemez, onlar terörist. O zaman yapılan haksızlıklara itiraz etti vicdanlı, dürüst, demokrat insanlar. Bu insanların bir kısmı bugün üniversiteden uzaklaştırıldı. Naci Hoca o dönem üniversitedeydi, gayet iyi biliyor. Ya, bu insanlarla ilgili bir sözünüz yok mu?”

TEK BİR SÖZLE BİLE DÖNÜŞ OLMADI

Sancar, Hürriyet’e yaptığı açıklamada ise şöyle dedi: “Kendilerinden bu konuşmamı en azından küçük bir vicdan muhasebesine değer gördüklerini hissettiren bir tepki beklerdim ama maalesef, adlarını andığım ve çoğuyla da yıllardır tanıştığım milletvekillerinden tek bir sözle bile geri dönüş olmadı. En kötü tepkiyi de Akil İnsanlar Marmara Heyeti’nde birlikte olduğumuz Ahmet Gündoğdu’dan gördüm. ‘Ama onlar terörist’ dedi, en utanılacak tepki buydu. Sosyal medyadaki paylaşımlardan, mesajlardan anlıyorum ki pek çok muhafazakar, dindar, hatta AKP seçmeni bu konuşmayı önemsemiş. Bu kadar kötü bir kamplaşma, kutuplaşmayı vicdan köprüleriyle aşmaya ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

Karşı darbe diyemezsin

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı: 14 yıl içerisinde sürekli halka başvurmuş ve o şekilde gelmiş bir iktidarı eleştirebilirsiniz, yaptığı uygulamalara yönelik itirazlarınız olabilir ama onun uygulamalarını ‘terörizm’ diye suçlayamazsınız, yaptığı işlere ‘postmodern darbe’, ‘karşı darbe’ diyemezsiniz.

‘Devlet terörü’ bilimsel olamaz

AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan: AK Parti iktidarlarının üniversitelerle bir sorunu yok. Akademik özgürlüklerle ilgili bir sıkıntı olmadığı kanaatindeyim. Ancak bu bildirideki (barış bildirisi) ifadelerin bir çoğunun toplumsal yapıyı, barışı, terörle mücadeleyi zaafa uğratmaya yönelik mesajlar olduğunu söyleyebiliriz. ‘Devlet terörü’ ifadesi bilimsel özgürlükle ilgili değildir. Akademisyenlerin niyeti o olmayabilir ama metni okuduğunuzda terörün, şiddetin meşrulaştırıldığı, sahip çıkıldığı gibi bir etki yarattı kamuoyunda.

Haberin Devamı

İnsan hakları tekelde değil

AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli: Beni 1997’den itibaren tanıyan herkes bilir ki benim gibi düşünen bir sürü insanla birlikte kendimizle alakalı olmayan pek çok konuda hak mücadelesinde bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. Çünkü insan hakları hiç kimsenin tekelinde olan bir durum değildir. Neyi, ne zaman, nerede, ne şekilde söyleyeceğimizi sorgulamak da kimsenin takdirinde ya da inhisarında olan bir husus değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!