2. aşamada kimler aşı olacak? Sağlık Bakanlığı aşı takvimi ile ikinci aşamada aşı olacak gruplar belli oldu

Güncelleme Tarihi:

2. aşamada kimler aşı olacak Sağlık Bakanlığı aşı takvimi ile ikinci aşamada aşı olacak gruplar belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2021 03:00

Aşı takvimi ile Sağlık Bakanlığı tarafından belli yaş gruplarında uygulanan aşılama sürecinde sona yaklaşıldı. İlk süreçteki aşamada sağlık görevlileri, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlara ve 65 yaş üzerindekilere aşılama gerçekleşti. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli grupların aşılanmasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz." ifadesini kullandı. Gözler şimdi sonraki süreçte. Peki, 2. aşamada kimler aşı olacak? İşte, ayrıntılar.

Haberin Devamı

Koronavirüs aşısı uygulanacak olan yaş grupları, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Koronavirüs aşıları bakanlık programına göre 4 aşamada gerçekleşecek. Aşılamada ilk süreç için sona gelinirken, "Ne zaman aşı olacağım", sorusu da gündemdeki yerini aldı. Bakanlığın takvimine göre, ikinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler aşağıdaki yer alan şekilde sıralanıyor.

2. AŞAMADA KİMLER KORONA VİRÜS AŞISI OLACAK?

Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre, 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin aşılanmasını takiben başlayan süreçte 1. aşama tamamlanmak üzere. Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak.

Haberin Devamı

İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler ise şu şekilde sıralanıyor:

"Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar."

2. aşamada kimler aşı olacak Sağlık Bakanlığı aşı takvimi ile ikinci aşamada aşı olacak gruplar belli oldu

Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler aşılanacak.

Aşılamanın üçüncü aşamasında, öncelikle kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.

Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip edecek.

Üçüncü aşamada son olarak, diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanacak.

Dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AŞI AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamada bulundu. Koca şunları söyledi;

Haberin Devamı

Bütün kurumlarımızın desteği, vatandaşlarımızın fedakarlığı, tüm vatandaşlarımızı kapsayan sağlık güvencesi, en önemlisi sağlık çalışanlarımızın emeği ve tecrübesiyle ülke olarak COVID-19 tedavisinde etkin mücadelemizi sürdürüyoruz. Organize bir şekilde yürüttüğümüz aşı programımız da hakkaniyetle değerlendiren her kesimden, dünyanın her yerinden takdir topluyor. Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli grupların aşılanmasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz.

BAKMADAN GEÇME!