YÖK yurtdışı yatay geçişin önünü açtı

Güncelleme Tarihi:

YÖK yurtdışı yatay geçişin önünü açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2020 11:17

YÖK yurtdışında eğitim gören öğrenciler ve Türkiye’deki yabancı öğrencilerle ilgili bir dizi düzenleme yaptı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı yazılı açıklamada, “Açıkladığımız kararlar küresel salgın sürecinde yurtdışında okuyan Türk öğrenciler ile ülkemize yabancı uyruklu öğrencilerin gelmesine yönelik önemli düzenlemeleri içermektedir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yurtdışında okuyan fakat yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla okuduğu üniversiteye dönemeyen veya okuduğu ülkedeki salgına ilişkin riskler yüzünden üniversitesine dönmek istemeyen öğrenciler için bir dizi kararlar alındığını belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yurtdışında okuyan öğrencilerin salgın sonrasında öğrenimlerini Türkiye'de sürdürmek istediklerini bildirmeleri üzerine bu öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları nedeniyle küresel salgın dönemindeki sağlık endişelerini dikkate alarak yeni düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Düzenlemelerin 'öğrenci merkezli' olarak yapıldığını ve küresel salgın dolayısıyla sadece 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi yatay geçiş işlemlerine mahsus olacağını belirten Saraç, "Yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mühendislik ve mimarlık programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıt kaldırılarak bu programlara yurtiçi yatay geçiş kontenjanı kadar yurtdışı kontenjan ayrılabilmesine imkân tanındı" dedi.

Haberin Devamı

İLK 1000'DE YER ALAN ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM GÖRENLERE EK FIRSAT
üniversite sıralamalarında ilk 1000'de olan üniversitelerde okuyan öğrencilere ayrıca yeni bir imkân daha tanındığını bildiren Saraç, şunları kaydetti:
"Yurtdışı yatay geçiş kontenjan kısıtlaması, YÖK’ün kabul ettiği sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının herhangi birinde ilk 1000'de yer alan üniversitelerin programlarındaki öğrenciler için geçerli olmayacak. Dolayısıyla ilk 1000'de yer alan üniversitelerde okuyan Türk öğrencilere ülkemizde eğitim ve öğretim görebilmeleri için yeni bir fırsat penceresi açılmış oluyor. Bu düzenleme yurtdışına giden ve üstün nitelikli üniversitelerde okuyan başarılı öğrencilerin tekrar Türkiye'deki üniversitelerimize kazandırılmasının yolunu da açacak."

'AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA GEÇİŞ YAPABİLMENİN YOLU AÇILDI'
Saraç, önümüzdeki yıla mahsus olmak kaydıyla ÖSYS/YKS puanına veya muadil belgelere sahip olmaları halinde dileyen öğrencilerin, Türkiye'deki açık öğretim programlarından herhangi birine yatay geçiş başvurusu yapabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"2020-2021 eğitim öğretim yılı güz dönemiyle sınırlı olmak üzere öğrenciler, bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilecek. Bu şekilde yurtdışında okuyan tüm öğrenciler, okudukları sınıf ne olursa olsun belli şartlar dahilinde Türk yükseköğretim sistemine dahil olabilecekler."

Haberin Devamı

'DERSLER DİJİTAL İMKÂNLARLA UZAKTAN ÖĞRETİMLE VERİLEBİLECEK'
Son yıllarda yeni YÖK'ün başlatmış olduğu 'Hedef Odaklı Uluslarasılaşma Projesi' kapsamında beş yıl önce 48 bin olan yabancı/uluslararası öğrenci sayısının, 180 bine ulaştığına dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti:
"YÖK, bu başarının salgın sonrasında da kaybolmaması ve ülkemizin yabancı öğrenciler için cazibe merkezi olma durumunun devam etmesi için bu yıla mahsus olmak üzere yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Salgın dolayısıyla pek çok ülkede lise mezuniyet sınavlarının sonbahara ertelenmesi, geç mezuniyetle salgın nedeniyle alınan tedbirler dolayısıyla ülkemizde eğitim görmek isteyen uluslararası öğrenci adaylarına 2020-2021 akademik yılı güz dönemine mahsus olmak üzere bazı yeni imkânlar tanındı. Buna göre adaylar ön kayıt yaptırabilecek, ayrıca başvuru ve kayıt süreci 15 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılarak geç kayıt yapılabilecek. Eğitim ve öğretime başladıktan sonra kayıt yaptıranlara hızlandırılmış telafi eğitimi verilebilecek. Geç kayıt yaptıran öğrenciler güz döneminde kayıt dondurarak eğitime bahar döneminde başlayabilecek. Eğitim ve öğretim dönemi başladığında kayıt yaptırmış ancak ülkemizde veya kendi ülkelerinde alınan tedbirler nedeniyle gelemeyen öğrencilere, bu tedbirler kalkıncaya kadar 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde dersleri dijital imkanlarla uzaktan öğretimle verilebilecek."

Haberin Devamı

Saraç, uluslararası öğrencilerin klinik alanlar dışındaki lisansüstü programlara, YÖK'ten bir günde alınabilen 'Okul Tanıma Belgesi' ile kayıt yaptırılabilmesine de imkân tanındığını dile getirerek, "Bu düzenlemelerle küresel salgın sürecinde üniversitelerimizin yurtdışından öğrenci kaydetmeleri teşvik edilecek, yükseköğretimimiz bölgesi için çekim merkezi olması durumu devam edecek ve üniversitelerimiz uluslararası rekabete girebilecekler" dedi.

'YÜKSEKÖĞRETİM SANAL FUARLARI' GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Saraç, Yükseköğretim Kurulu'nun küresel salgın müddetince kısıtlanan hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk yükseköğretiminin yurtdışında dijital ortamlarda da tanıtılabilmesini sağlamak için de harekete geçtiğini vurgulayarak, bu kapsamda 'Yükseköğretim Sanal Fuarları'nın yapılması için hazırlıklara başlandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!