Yurt dışı burs rehberi

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışı burs rehberi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2024 13:42

İyi bir eğitim almak isteyen ve bu amaçla yurt dışındaki üniversitelere başvurmayı düşünen üniversite öğrencileri için burslara başvuru dönemi başladı. Önümüzdeki yıl lisans ya da yüksek lisans öğrenimi için yurt dışına gitmeyi planlayanların karşısında birçok ülkede farklı burs seçenekleri bulunuyor. Burs başvuruları genellikle Mart ayında son buluyor. İşte ülke ülke burs seçenekleri ve bu burslara başvurmak için öğrencilerde aranan şartlar.

Haberin Devamı

İNGİLTERE
GREAT Bursları, Birleşik Krallık üniversitesinde bir yıllık lisansüstü eğitim almak isteyenlere sunulan bir burs programı. 2024-25 akademik yılında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’daki 71 üniversite tarafından 210 burs veriliyor. Türkiye vatandaşı öğrencilere sunulan 11 lisansüstü bursu bulunuyor.
Kişi başı 10 bin sterlin olan bu bursa, ingilizce yeterliliğini kanıtlayan ve Birleşik Krallık’ta bir üniversiteye bursiyer olarak kabul edilen her Türk vatandaşı başvurabiliyor.

İTALYA
İtalya’da makine, endüstri, elektrik, elektronik, otomotiv, uçak ve işletme mühendisliği alanında yüksek lisans yapmak isteyenler için TEV FIAT-TOFAŞ Burs Fonu 2 yıllık ücretsiz eğitim imkanı sunuyor. Program sadece yeni adayları kapsıyor. Politecnico di Milano, Politecnico di Torino, Università di Roma, Università di Bologna, Università di Firenze gibi 11 teknik üniversitede geçerli olan bursun miktarı ise 26 bin 335 euro.

Haberin Devamı

35 yaşın altındaki ve YÖK’e bağlı bir üniversiteden lisans diploması olan tüm Türk vatandaşları bu bursa başvurabiliyor. 4.0 üzerinden 3.0 veya 100 üzerinden 76.5 minimum not ortalaması şartı da aranan burs için adayın İngilizce dil yeterliliği belgesi de olması gerekiyor.

UKRAYNA
Ukrayna Hükümeti tarafından lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerine sağlanan burs programının 2024-2025 dönemi başvuruları da başladı. Lisans ve yüksek lisans alanlarında toplamda 5, doktora alanında ise 2 kişiye burs tahsis edildi. Burslar; beşeri bilimler, sosyal bilimler ve teknik bilimler alanlarında verilecek. Son başvuru tarihi 15 Mart.

ÇİN
Eğitimini Çin’de yapmak isteyenler için de Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti tarafından lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve akademisyenlere burs sağlanıyor. Başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan burslardan faydalanmak için Çince bilmek şart. Bursun son başvuru tarihi 19 Ocak. Lisans programlarına başvurmak için 25 yaşın altında, yüksek lisans için de 35 yaşın altında olmak gerekiyor. Başvurular MEB’in burs programları sayfası üzerinden yapılabiliyor.

Haberin Devamı

ABD
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) üniversitelerde lisansüstü öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler için Fulbright’ın yüksek lisans ve doktora burslarına başvurular başladı. Bir akademik yıl için 50 bin dolara kadar burs imkânının sunulduğu programda, 1.000 dolar kitap, 350 dolar yerleşme masrafı, üniversite sağlık sigortası ve gidiş-dönüş uçak bileti karşılanıyor. Not ortalaması ve akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi istenen program için son başvuru tarihi 18 Mart. Bu yıl burslara lisans programı mezunları ya da en geç Temmuz 2025’te mezun olacaklar başvurabiliyor. Burs için mezuniyet not ortalaması da önemseniyor. Ortalamanın 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olması gerekiyor.

Haberin Devamı

FRANSA
Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği 2024 araştırma bursları başvuruları 19 Ocak 2024’e kadar uzatıldı. Hareketlilik bursları Türk araştırmacılar için akademik kariyerlerinin farklı aşamalarında Fransız araştırma ekipleri ile etkileşim içinde bulunmalarına olanak sağlıyor. İleri düzeyde araştırma bursu olan bu program Fransa ve Türkiye arasında yeni bilimsel işbirliklerinin doğmasını hedefliyor. Aday olmak için, eğitim kurumuyla iletişime geçmek şart. Başvurunun Büyükelçiliğe kurum tarafından yollanması gerekiyor.

Diğer yandan Türk Eğitim Vakfı ile Fransa Büyükelçiliği Yüksek Lisans öğrenimi için 2004 yılından beri Fransa’da ortaklaşa yaşam gideri bursu veriyor. Burs süresi 10 ay ve başvuruda her hangi bir alan sınırlaması yok. Ancak eğitim dili Fransızca veya İngilizce olan programlar bu bursun kapsamında yer alıyor. Son başvuru tarihi ise 15 Şubat.

Haberin Devamı

MACARİSTAN
Son yılların popüler eğitim lokasyonlarından olan Macaristan’da hükümet tarafından yürütülen Stipendium Hungaricum bursu, eğitim ve yaşam maliyetlerini kapsıyor. Eğitim bedelinin yanı sıra 110 euro aylık burs, 100 euro konaklama desteği ve sağlık sigortası da ödeniyor. Bu program, Macaristan’daki yükseköğretim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere finansal destek sağlamayı amaçlıyor. Önümüzdeki yıl 55 lisans, 85 yüksek lisans, 55 doktora ve 5 kısa dönemli burs olmak üzere 200 öğrenciye burs verilecek. Burs için başvuru belgelerinin son yüklenme tarihi 15 Ocak.

Lisans için başvuran adayların lise mezuniyet belgelerini sunması gerekiyor. Diğer seviyeler için de bir önceki seviyenin mezuniyet belgesi isteniyor. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek başvurunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla her iki ülkeye de yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

ALMANYA
TEV ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), 1998’den beri birlikte Almanya’da çeşitli alanlarda yüksek lisans bursu veriyor. Performans sanatları dışında bütün alanlara burs için başvuru yapılabiliyor. Her yıl 45 öğrenci seçiliyor ve 2 yıllık eğitim için ortalama 25 bin euro burs veriliyor. Almanya’daki devlet üniversiteleri ile devlet tarafından akredite üniversitelere başvuru yapılabiliyor. Eğer başvurduğunuz program ücretli ise bu ücret ödenmiyor. 35 yaşın altındaki ve YÖK’e bağlı bir üniversiteden lisans diploması olan tüm Türk vatandaşları bu bursa başvurabiliyor. 4.0 üzerinden 3.0 veya 100 üzerinden 76.5 minimum not ortalaması şartı aranan burs için adayın İngilizce ya da Almanca dil yeterliliği belgesi de olması gerekiyor. Son başvuru tarihi ise 1 Şubat.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!