Yeni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

Güncelleme Tarihi:

Yeni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 11:48

Başbakan Binali Yıldırım, yeni kabineyi açıkladı. Buna göre yeni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz oldu. 

Haberin Devamı

65’inci Hükümet’in yeni kabinesi belli oldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Kültür Bakanlığına getirildi. Avcı’dan boşalan Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna ise İsmet Yılmaz oturacak.  

İsmet Yılmaz kimdir?

İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas Gürün'de doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Turunç. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı.

Haberin Devamı

Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.

Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 61. Hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi.

İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı oldu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 65. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi. 62, 63, ve 64’üncü hükümetlerde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Avcı, yeni kabinede 4’üncü kez bakanlık görevini yürütecek.

Bilecik'te 1953 yılında doğan Avcı, ODTÜ İdari Bilimler Fakültesinde okudu. Avcı, doktorasını ise Anadolu Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yaptı.

İletişim profesörü olan Avcı, Anadolu Üniversitesinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde iletişim felsefesi ve iletişim sosyolojisi üzerine dersler verdi. Kanal 7 televizyonunda 360 derece isimli program, Yeni Şafak gazetesinde yazarlık ve yöneticilik yapan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığında ve Başbakanlıkta danışman olarak çalıştı.     

Avcı, Başbakanlık Başdanışmanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürütürken, 2011'de AK Parti'den milletvekili aday adaylığı için söz konusu görevlerinden istifa etti ve 24 Ocak 2013'te 61’inci Hükümette yapılan revizyonda, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine getirildi.     

Haberin Devamı

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. Hükümette, 1 Kasım 2015 seçimi öncesi kurulan seçim hükümetinde ve 64’üncü Hükümette de Milli Eğitim Bakanlığı görevini sürdüren Avcı, 65. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine kaydırıldı.     

Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde dershanelerin özel okula dönüşümünden, merkezi ortak sınavların uygulanmaya başlanmasına, FATİH Projesi kapsamında EBA'nın oluşturulmasından özel okullardaki öğrencilere de teşvik verilmesine, 5'inci sınıfa başlayan her öğrenciye yetenek testinin yapılmasına kadar eğitimde birçok önemli projeye imza attı.     

Haberin Devamı

En fazla öğretmen atayan bakan unvanı     

Gittiği her yerde öğretmenlerle özel toplantılar yapan Avcı, AK Parti iktidarları döneminde en fazla öğretmen ataması gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı oldu. Avcı'nın göreve başladığı 25 Ocak 2013'ten bu yana 173 bin 774'e öğretmen ataması gerçekleştirildi.     

Katıldığı programlarda, katılımcılara kitap tavsiyesinde bulunan Bakan Avcı'nın Bombacı Parmenides, Enformatik Cehalet, Görgü Kuralları, İletişim Düşüncesinin Gelişimi, Uzaktan Eğitimde Yazılı Malzeme, Düşünce ve Uygarlık Tarihi (S.Hayri Bolay ile), Ailenin İletişim Kılavuzu, Dışarıda Kalanlar / Bırakılanlar (Deniz Derman, Süheyla Kırca ile), kitapları bulunuyor.     

Haberin Devamı

"Molla Kasım" takma adıyla kaleme aldığı mizah yazıları da bulunan Bakan Avcı'nın bu yazılarından bir bölümü, karikatürist Necdet Konak tarafından resimlenmiş olarak Evvel Zaman İçinde adlı kitapta yayınlandı.     

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen Avcı, Rene Guenon, Martin Lings ve Seyyid Hüseyin Nasr'ın kitaplarını Türkçeye çevirdi.     

Öğretmenlik mesleğinin simgesi olarak dolma kalemi gördüğünü vurgulayan ve "Bizim rozetimiz kalemimizdir" diyen Avcı, kurşun kaleminin ucunu açmak için taşıdığı bakkal babasından yadigar çakısı ile dolma kalemini ise cebinden ayırmıyor.     

Soğuk kış aylarında sokakta kalan hayvanlar için MEB bahçesinde kulübe kurduran Avcı'nın "Pamuk" isminde Van kedisi de bulunuyor. (AA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!