Üniversiteden ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteden ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 16:45

Türkiye’de denizcilik alanında yapılan akademik çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öncülüğünde, Pendik-Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da, ulusal ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ kurulacak. İnsansız gemiler ve denizaltılar üretilecek merkezin amacı, savunma sanayi projelerinde dışa bağımlılığı azaltmak.

Haberin Devamı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in Hürriyet’e verdiği bilgiye göre, savunma sanayi ve denizcilikle ilgili çalışmaların da yer aldığı Teknopark İstanbul’da yeni bir merkezin faaliyete geçmesi için tüm çalışmalar yapıldı. Türkiye’nin ilk ulusal ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ yakında faaliyete geçecek. Proje kapsamında, Ar-Ge ve lisansüstü eğitim yapmak amacıyla bir merkez binası oluşturma çalışmalarına başlandı.1.5 - 2 yıl içinde aktif olması planlanan merkezin 20 bin metrekarelik kapalı alanı olacak. Burada bir de ‘Ulusal Denizcilik Araştırma Enstitüsü’ ve ona bağlı çeşitli araştırma laboratuvarları bulunacak. Enstitüde, Türkiye’nin denizcilik alanında ihtiyacı olan personel yetiştirilecek, sektörün sorunlarına çözüm aranacak ve savunma sanayi projelerinde kamu ile özel sektöre destek olunacak. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, deniz teknolojisi /açık deniz yapıları askeri deniz sistemleri gibi lisansüstü programlar verilecek.

Haberin Devamı

SAVUNMA SANAYİ İÇİN YENİ MERKEZ
Ayrıca özellikle askeri ve ticari gemilerin hidrodinamik deneylerinin yapılacağı Akredite Araştırma ve Test Laboratuvarları’nın kurulması planlanıyor. Bu laboratuvarın, enstitüyle ayrı veya birlikte tasarlanan, üniversitelerin öncülüğünde denizcilikle ilgili bazı kuruluşların da içinde yer alacağı bir yapıyla kurulması düşünülüyor. Burada insansız gemiler ve denizaltılar üretilebilecek. Merkezin kurulma amacı, Türkiye’de savunma sanayi projelerinde dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yürütmek, AR-GE faaliyetleri yaparak stratejik ve gizli bilgilerin yurtiçinde kalmasını sağlamak.

AKILLI RAYLI SİSTEM HATTI
YTÜ’de ‘Akıllı Raylı Sistem’ de hayata geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro İstanbul A.Ş ile fizibilite çalışmalarına başlanan projeyle Davutpaşa Kampüsü içerisine bir akıllı raylı sistem hattı kuruluyor. Yaklaşık 1 milyon 252 bin metrekare alana sahip kampüse, günde ortalama 3 bin araç, 55 bin kişi giriş çıkış yaparken projenin özellikle çevre kirliliğini önlemesi ve ulaşımı rahatlatması öngörülüyor. Akıllı ray sistem sürücüsüz olacak. Sistem yenilenebilir enerji destekli olmasıyla kampüs içi toplu taşımada ilklerden olma özelliğine sahip. Proje kapsamında mevcut raylı sistemler lisansüstü programına ek olarak ‘Raylı Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi’ kurulması planlanıyor. Bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için çalışılacak.

Haberin Devamı

HAVACILIĞA YETİŞMİŞ PERSONEL
Öte yandan Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin ilk bölümü olarak Havacılık Elektroniği (Aviyonik) YÖK onayı ile bu sene kuruldu. Bu bölüm kapsamında uluslararası standartlara uygun biçimde nitelikli personelin yetiştirilmesi ve havacılık alanında ise uzman personelin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Öğrenciler burada uygulamalı eğitimler alacak.

BAKMADAN GEÇME!