Uluslararası STEM Eğitim Zirvesi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası STEM Eğitim Zirvesi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2019 14:39

STEM Eğitim Projesi, Türkiye’nin STEM alanında geleceğin en iyi uygulama merkezlerinden biri haline getirilmesini amaçlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında geleceğin en iyi uygulama merkezlerinden biri haline getirilmesini amaçlayan STEM Eğitim Projesi, Uluslararası STEM Eğitim Zirvesi’nde tanıtıldı. UNESCO, INTED ve Mektebim Okulları, bilim ve teknolojik gelişmelerin öne çıktığı günümüzde eğitimin de farklılaşması ve iyileştirilmesi gerektiği bilinciyle iş birliğine imza attı. Üç kurumun iş birliğinde, Türkiye’de STEM eğitiminin kalitesini önemli ölçüde artırmayı ve öğrencilerin öğrenme süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen ‘STEM üzerine En İyi Uygulama Müfredatı ve Okulları Projesi’, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası STEM Eğitim Zirvesi kapsamında tanıtıldı. Projeyle Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, STEM alanında geleceğin en iyi uygulama merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘GENÇLERE VE ÇOCUKLARA BİLİM TARİHİNİN ÖĞRETİLMESİ LAZIM’
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, eğitim sektörüne girmelerinin teme motivasyonunun kar amaçlı olmadığını belirtti. Sancak, sosyal fayda ve topluma katkı amacıyla hizmet verdiklerini anlattı. Türkiye'nin bir kırılma noktasından geçtiğini söyleyen Sancak, bu dönemde topluma katkı sunmak amacıyla eğitim sektörüne girdiklerini belirtti. Medeniyetin genetiğinin Doğu toplumlarında olduğunu söyleyen Sancak, "Doğu toplumları, genetiğinde medeniyeti, uygarlığı ve bilimi taşıdıkları için, yıllar sonra tekrar koparıldıkları bu mecraya dönmek için olağanüstü bir çaba gösteriyor. Bu konuda Çin'den Endonezya'ya, Hindistan'dan Türkiye'ye ciddi adımlar atılıyor. Asya ayağa kalkıyor. Yeniden uygarlığın anası olarak Doğu kendini gösterecek" diye konuştu.

Sancak, insanların yönetiminden sorumlu BM, UNESCO gibi kuruluşların Doğu'nun tekrar ayağa kalkmasında özel bir çapa göstermesi gerektiğini belirterek, ancak bu sayede insanlığın yeni bir barış ve refah dönemine geçebileceğini savundu. STEM Eğitim Projesi'nde, eksik bölümlerin olduğunu belirten Sancak, "STEM'de üç tane harf eksik. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Geçmişini bilmeyen, geleceğini inşa edemez. Buraya bilim tarihinin konulması lazım. Gençlere ve çocuklara bilim tarihinin öğretilmesi lazım. Yaratıcılık, sanat olmadan olmaz, STEM'e sanatın eklenmesi lazım. Bir de bence ekolojiyi koymak lazım. Tarihi ve toprağı bilmeyen, geleceği inşa edemez. Sümerler, alfabeyi ve harfleri icat ettiler ama demode oldu. Artık klavyeyi üretmek lazım. Çarpım cetveli yerine algoritma üretmeyi öğretmek lazım" dedi

Haberin Devamı

‘SOPHİA'LAR DEĞİL, BİZ SAFİYE'LER YAPARIZ’
Doğu medeniyetinin Batı bilimine birçok katkısı olduğunu söyleyen Sancak, kimya ve cebir bilimine büyük katkı sağlayan Cabir bin Hayyan'ın Erzurum'da yaşadığını hatırlattı. Tarihte yöneticilerin bilimle uğraştığını anlatan Sancak, bugünkü idarecilerin de geleceği inşa konusunda STEM ile ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

Sancak, "Bizi yönetenlerin de bilgiye, bilgi üretmeye ve bilgi üretme fabrikaları yapmaya önem vermesi gerekiyor. Sadece bireylerin uğraşması yetmez. Toplumları yönetenlerin de bu perspektifte olması gerekir. Bunları yaparsak, bilgiyi de üretiriz, bu konuda Batı'ya da destek ve fayda sağlarız. Sophia'lar değil biz Safiye'ler yaparız" dedi.

Haberin Devamı

‘2020'DE EN İYİ STEM UYGULAMA OKULLARININ AÇILISINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’
Mektebim Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Sancak da, UNESCO'nun tüm dünyaya STEM eğitiminde rol model olacak bu projeyi, Mektebim Okulları ile birlikte hayata geçirmesinin Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. 21’inci yüzyılda artık farklı bir dünyayla karşı karşıya bulunulduğunu belirten Sancak, "Bilim ve teknoloji alanlarındaki gelişmelerle şekillenmeye devam edecek bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Bu noktada STEM eğitimi, öğrencilerin bu yeni çağa ayak uydurabilmeleri ve temel yetenekleri geliştirebilmeleri adına bütün ülkelerin eğitim politikası haline gelmiş durumda. Mektebim Okulları olarak, dünyadaki tüm ülkeler tarafından eğitim, bilim ve kültür konularında standartları belirleyen çatı kuruluş olan UNESCO ile birlikte ülkemizin geleceğine önemli kazanımlar sağlayacak bu eğitim projesini ülkemize kazandırmanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Eylül ayı itibarıyla uluslararası STEM müfredatı, STEM Öğretmen Eğitimi Programı ile STEM Ölçme ve Değerlendirme Programı'nı, Mektebim Okulları’nın tüm kampüslerinde uygulamaya başlayacağız. 2020 yılında ise Türkiye’nin yedi bölgesinde faaliyete geçecek şekilde, en iyi STEM uygulama okullarının açılısını gerçekleştireceğiz. Bu programları hayata geçirmekle ülkemizdeki eğitim kalitesinin artmasına destek olurken, Türkiye’yi hem bölgesel hem de küresel anlamda UNESCO üyesi ülkeler nezdinde STEM eğitiminin önde gelen merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Teknoloji, Ekonomi ve Diplomasi Enstitüsü (Institute of Technology, Economics and Diplomacy-INTED) Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Coşkun ise STEM eğitimi adına önemli bir iş birliğine imza attıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Eğitim, ülkemizin bilim ve teknoloji çağında geri kalmaması ve dahası rol model bir ülke haline gelmesi adına yatırım yapılması gereken en önemli alanlardan birisi. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hamlesini gerçekleştirebilmesi için büyük düşünen, büyük hayaller kuran ve büyük işler başaran mutlu öğrenciler yetiştirmeye ihtiyacımız var. UNESCO ve Mektebim Okulları ile birlikte bu vizyonu gerçekleştirmek üzere çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz."

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA ROBOTU SOPHİA İSTANBUL’DA
Etkinlikte yer alan dünyanın en ünlü insansı robotlarından Sophia, zirvede yoğun ilgi gördü. STEM projesi için özel olarak Türkiye’ye getirilen yapay zeka teknolojisiyle çalışan dünyaca ünlü robot, proje hakkında görüşlerini paylaşarak, geleceği şekillendirecek çocukların bilim ve teknoloji alanlarında iyi bir eğitim almalarının önemli olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!