Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık meslek lisesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık meslek lisesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2023 10:49

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık teknolojisi alanındaki meslek lisesinin Ankara’da açıldığını duyurdu. Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrencilerini kabul edecek.

Haberin Devamı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile sektörün öncü kurum ve kuruluşlarının iş birliğinde uzay ve havacılık teknolojisi alanında Türkiye’nin ilk meslek lisesinin açılması için hazırlıklar tamamlandı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin havacılık ve uzay çalışmalarıyla ilgili faaliyetlerin hız kazanmaya başladığını, diğer ülkelerle rekabet gücünün arttığını belirterek şunları söyledi:

PROJE OKULU KAPSAMINDA EĞİTİM
“Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, proje okulu kapsamında eğitim verecek. Okulun yönetici ve öğretmenleri seçilerek alınacak. Okul, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlayacak. 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 yıl süreyle eğitim öğretim verilecek ve tüm öğrenciler Bakanlığımızca yapılan merkezi sınav puanına göre alınacak. Okulda havacılık ve uzay teknolojisi alanında tasarım ve imalat, itki sistemleri ile elektronik sistemler dalları yer alıyor.

Haberin Devamı

YENİ HEDEFİMİZ HAVACILIK VE UZAY
Havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amacıyla hazırlanan havacılık ve uzay teknolojisi alanı öğretim programı Talim ve Terbiye Kurulunda kabul edildi. Müfredat Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ ve TEİ temsilcileri ile alan öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından hazırlandı. Alanında ilk olan meslek lisemizi, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde açtık. 24 bin 770 m2‘lik alanda kurulan okulumuz eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşuyor. Okulda 32 derslik, 6 laboratuvar, 2 resim ve müzik atölyesi ile konferans salonu bulunuyor. Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahip. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacaklar. Okulumuz gerekli tüm atölye ve laboratuvar imkânına sahip. Mesleki eğitimde yeni hedefimiz havacılık ve uzay. Bundan böyle havacılığın Vecihileri Elmadağ’da yetişecek. Hayali havacılık ve uzay olan öğrencilerimizi ve velilerimizi okulumuzu ziyaret etmeleri için bekliyoruz.”

Haberin Devamı

ROKETSAN FABRİKASINA 5 KİLOMETRE
Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin müdürü Samet Bilecan, burada eğitim alacak öğrencilerin, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi yerlerde iş imkanı bulacağını belirterek şunları söyledi:
"SSB ile iş birliği doğrultusunda okul, ROKETSAN fabrikasına 5 kilometre mesafede. Usta öğreticilerimiz ROKETSAN fabrikasından gelerek eğitimimize destek olacak. Çocuklarımıza o alanda eğitim verecekler. Tamamen üniversiteye yönelik çalışmalar devam edecek. Öğrencilerimizin mühendislikte; yani alanlarında başarılı bir öğrenci olarak yetişmesini sağlayacaklar. Öğrencilerin ASELSAN'a ve ROKETSAN'a mühendis olarak girmesini hedefliyoruz.

Haberin Devamı

YÜZDE 1'LİK ÖĞRENCİ GRUBUNU HEDEFLİYORUZ
Okulda Anadolu ve fen lisesi programı uygulanacak. Öte yandan okulumuzdaki havacılık ve uzay teknolojisi alanının 3 dalı var; tasarım ve imalat dalı, havacılık ve uzay elektronik sistemleri dalı ve uzay aracı itki sistemleri dalı. Bu dallarda çocuklarımız bir uzay aracının veya bir uçağın üretiminde bulunacak, tasarım ve imalatı yapabilecek. Bu hava araçlarının tamamen elektronik sistemlerini geliştirebilecek ve pervane sistemlerini, motor sistemlerini çalıştırabilir duruma gelecek. Ayrıca üretimini yapabilecek seviyeye gelecek. İtki sistemleri ve pervane sistemleri atölyelerimiz, montaj entegrasyon ve kontrol atölyemiz, elektronik sistemler, aviyonik sistemler atölyemiz var. Uygulamalı alanlarda tasarım ve 3D yapmaları için de imkan var. Çocuklarımız teknolojiyle iç içe olacak ve bu alanda kendi imkanlarıyla burada başarıyı elde edecek. Yüzde 1'lik öğrenci grubunu hedefliyoruz. Okulumuzda başarılı öğrencilerle büyük hedefler gerçekleştirmek istiyoruz."

BAKMADAN GEÇME!